Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Terug naar het nieuwsoverzicht

Verpleeghuis Leo Polak viert 50ste verjaardag met bruisende feestweek

13 juni 2022
Afbeelding van Verpleeghuis Leo Polak viert 50ste verjaardag met bruisende feestweek
Verpleeghuis Leo Polak bestaat dit jaar 50 jaar. Het kleurrijke huis in de Amsterdamse wijk Osdorp viert feest van 20 t/m 24 juni 2022. Een bruisende jubileumweek, met activiteiten voor bewoners en familie, buurtbewoners, medewerkers en andere betrokkenen.

Het jarige verpleeghuis is vernoemd naar filosoof en jurist Leo Polak, geboren op 6 januari 1880. De hoogleraar van Joodse afkomst overleed tijdens de Holocaust in kamp Sachsenhausen. Zijn echtgenote, Henriette Antoinette Schwarz, dook onder en zij overleefde samen met 2 van hun 3 dochters, de oorlog. Henriette werd na de oorlog actief binnen het Humanistisch Verbond. En vanwege haar welgestelde afkomst, kon ze instellingen waar ze bij betrokken was, financieel ondersteunen. Dat gebeurde ook bij de oprichting van een bejaardenhuis op humanistische grondslag in de Amsterdamse buitenwijk Osdorp. Het huis werd in 1972 geopend en kreeg de naam het Leo Polakhuis. 

De festiviteiten van het 50-jarig jubileum

De feestweek van het 50-jarig bestaan van verpleeghuis Leo Polak duurt van maandag 20 t/m vrijdag 24 juni 2022. Ruth Boyd, locatiemanager: “Het is een jubileumweek voor alle betrokkenen: bewoners, revalidanten, cliënten, bezoekers van de dagbesteding, wijkbewoners, familieleden, medewerkers en vrijwilligers. We maken er een bruisende tijd van, met allerlei activiteiten, mede dankzij gulle giften van fondsen en sponsoren.” Het verpleeghuis ontving giften van RCOAK, St. Joannes de Deo, Vrienden van Amstelring en Vrienden van het Leo Polak.

Hond op bezoek in verpleeghuis Leo Polak

Zingen en Swingen met het Brain

Marjon Scherpenzeel, projectleider: ‘Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, start bij de officiële opening op maandag 20 juni 2022 met een lezing. Het thema is ‘Zingen & Swingen met het Brain’, tot stand gekomen in samenwerking met de muziektherapeuten en activiteitenbegeleider van Leo Polak.’

Film over 50 jaar Leo Polak

Anekdotes, verhalen en ontwikkelingen komen aan bod in een film gemaakt door Hester Dijkstra en geestelijk verzorger Tanne Baas. De film werd vertoond tijdens de officiële opening. Filmmaker Hester laat bewoners, medewerkers en vrijwilligers aan het woord over hun ervaringen. Marjon: ‘Zoals bijvoorbeeld mevrouw Henriët, die 30 jaar vrijwilliger was in Leo Polak, wiens familie er woonde en die er nu zelf ook alweer 10 jaar woont. Verder is ook de kleinzoon van Leo Polak, de heer Leo Samama te zien in de film.’ Bekijk hier de film Vijftig jaar Leo Polak (YouTube). 

Verwennerij met kappers, visagisten, barbiers en masseurs

Een andere feestelijke activiteit is de komst van 40 studenten van de Kappers opleiding van het ROC van Amsterdam. Zij gaan bewoners die dat willen, mooi kappen en opmaken. Marjon: ‘Voor de heren hebben we twee barbiers geregeld. En wie wil kan ook een massage krijgen, want er zijn 4 professionele masseurs aanwezig. Na deze verwennerij staat er een fotograaf klaar voor professionele portretfotografie. De foto is een cadeautje, ook superleuk voor de familie.’

Marjon: ‘Kortom, de feestweek zit bomvol activiteiten, met speciale feesten voor bewoners met dementie, een boottocht over de Amsterdamse grachten, een multiculturele modeshow, lekker eten uit allerlei landen en culturen, verschillende artiesten en optredens, te veel om op te noemen.’

Een gang die tot de verbeelding spreekt, in verpleeghuis Leo Polak

Over het verpleeghuis Leo Polak

Aan de rand van de wijk Osdorp, met uitzicht op de weilanden van de Osdorperweg, ligt aan Saaftingestraat 8 het markante gebouw Leo Polakhuis, waar verpleeghuis Leo Polak onderdeel van uit maakt. In het verpleeghuis verblijven 233 cliënten. Er wordt verpleeghuiszorg, revalidatie, CVA-revalidatie, dementiezorg en palliatieve zorg geboden.

Ouderen uit de omgeving zijn er welkom, bijvoorbeeld voor dagbesteding of fysiotherapie, in het restaurant of winkeltje en bij de biljarttafels. Ook de ouderen die in het naastgelegen seniorenwoningen van Leo Polakhuis wonen, zijn graag geziene gasten.

Er werken zo’n 200 mensen in verpleeghuis Leo Polak dat onderdeel is van zorgorganisatie Amstelring. 

 

Delen op social media: