Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Kijk hier voor de laatste informatie over het coronavirus.

Muziektherapie voor ouderen

Jonge muziektherapeut met gitaar blond haar zingt voor oudere dame in rolstoel
Bent u vaak somber? Ziekte of verlies kan een gevoel van onbalans geven. Met muziektherapie leert u omgaan met nare gevoelens. De gespecialiseerde muziektherapeut kan u hierbij helpen. Als het nodig is komen we bij u thuis.

Muziek kan gevoelens en gedachten oproepen. Ook helpt muziek bij het uiten van emoties. Voor deelname aan muziektherapie is muzikale scholing niet nodig. De muziektherapeut kijkt altijd naar wat u wilt, wat u kunt en wat bij u past.

Voor wie?

Muziektherapie kan helpen bij onder meer het verminderen van:

  • verdriet
  • depressiviteit
  • isolement
  • pijn
  • onzekerheid
  • stervensbegeleiding

Daarnaast biedt de muziektherapeut:

  • advies over de omgang met anderen
  • advies over dagbesteding
  • advies bij contact- of gedragsproblemen

Hoe werkt muziektherapie?

U kiest samen met de muziektherapeut muziek uit die aansluit bij een gevoel dat sterk bij u aanwezig is, bijvoorbeeld lusteloosheid of onrust. Met muziek probeert de muziektherapeut contact te maken met uw nare gevoelens en gedachten en deze om te buigen naar positieve gevoelens en gedachten. Daarnaast probeert de therapeut uw positieve emoties en denkbeelden te versterken.

Met de therapeut bespreekt u uw ervaring. U zult ontdekken hoe muziek uw klachten kan verlichten of zelfs wegnemen. Daarnaast kan muziektherapie zorgen voor meer inzicht in het omgaan met emoties en beperkingen en het aanleren van vaardigheden.

Groep of individueel

Muziektherapie wordt individueel of in een groep gegeven. 

Kosten muziektherapie

Als u zelfstandig woont, wordt muziektherapie meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De vergoeding hangt af van uw zorgverzekering. Neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar.

Afspraak met een muziektherapeut

Voor muziektherapie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Als u een verwijzing heeft neemt u contact op met een Amstelring-zorglocatie bij u in de buurt en vraagt u naar de muziektherapeut:

Bellen kan ook naar (020) 541 61 79 of stuur een mail naar muziektherapie@amstelring.nl

Kunt u niet naar een zorglocatie van Amstelring komen, dan komen wij bij u thuis. Uw arts of specialist ouderengeneeskunde moet dit dan wel aangeven in uw verwijzing.

Lees over muziektherapie bij: