Kosten kleinschalig wonen

Kleinschalig groepswonen wordt ervaren als een prettige woonomgeving voor mensen met beginnende dementie. Verhuizen naar een groepswoning brengt echter wat regelwerk met zich mee. Daarom vragen wij uw aandacht voor de vergoeding van groepswonen, wat uw eigen bijdrage is en wat eventuele kosten zijn voor aanvullende diensten.

Bel 088 – 97 20 200 voor een snel antwoord of hulp bij al uw financiële vragen.
Wilt u zelf een proefberekening maken? Vul de Zorgkosten Rekenhulp in en bekijk wat u maandelijks aan geld overhoudt.

Kosten groepswoning

Uw verblijf in een groepswoning wordt vergoed uit de Wet langdurige zorg (Wlz). U betaalt altijd een eigen bijdrage.

Hoeveel uw eigen bijdrage is, wordt vastgesteld door het Centraal Administratiekantoor (CAK). U betaalt de eigen bijdrage rechtstreeks aan het CAK. Het CAK kan uw bijdrage ook inhouden op uw uitkering of pensioen.

Benieuwd wat uw eigen bijdrage wordt? Het CAK bepaalt de hoogte van uw eigen bijdrage aan de hand van uw zorgprofiel, leeftijd, gezinsinkomen en gezinssamenstelling. Maak hier een proefberekening.

Hoge of lage eigen bijdrage Wlz 

Het CAK hanteert een lage en een hoge eigen bijdrage. De eerste 6 maanden betaalt u meestal een lage eigen bijdrage. Daarna geldt voor de meeste mensen de hoge eigen bijdrage.

De eigen bijdrage Wlz was in 2016:

  • ‘lage eigen bijdrage’: minimaal € 159,80 per maand en maximaal € 838,60 per maand.
  • ‘hoge eigen bijdrage’: maximaal € 2.301,40 per maand.

Wilt u weten of u een ‘hoge’ of ‘lage’ eigen bijdrage gaat betalen? Doe dan de check van het CAK. Liever snel meer weten? Bel dan één van onze Zorgexperts: 088 – 97 20 200. Of stuur een mail

Wanneer begint uw eigen bijdrage? 

Er zijn 4 momenten waarop u begint met het betalen van uw eigen bijdrage:

  • vanaf de dag dat u in het groepswoning komt wonen
  • als u in het ziekenhuis verblijft en wacht op een plek in een groepswoning
  • als u thuis wacht op een plek in een groepswoning en tijdelijk zorg aan huis krijgt
  • vanaf de startdatum van uw persoonsgebonden budget (PGB), de zorg uit uw modulair pakket thuis (MPT) of uw volledig pakket thuis (VPT).

Aanvullende diensten groepswoning 

Diverse extra’s zoals het laten reinigen van uw tapijt, de wasverzorging van uw kleding, uitstapjes, etc zijn voor uw eigen rekening. Bekijk de tarieven in het overzicht aanvullende diensten groepswoning. Het aanbod kan verschillen per huis.

De cliëntenraad beoordeelt jaarlijks de tarieven voor extra diensten.

Horecakosten

Bij zorg in natura krijgt u drie maaltijden per dag, koffie en thee. In de meeste huizen is een horecagelegenheid, waar u extra snacks, versnaperingen of drankjes kunt kopen. Dat is voor uw eigen rekening. Het zijn redelijke prijzen, die jaarlijks door de cliëntenraad worden vastgesteld.

WA- en inboedelverzekering

Er is een collectieve WA- en inboedelverzekering afgesloten die geldt voor alle bewoners in de Amstelring-verpleeghuizen. U betaalt standaard een bijdrage aan deze verzekering. De polisvoorwaarden zijn op te vragen bij de klantenadministratie. U heeft dus geen eigen WA- en inboedelverzekering nodig.

Scheiden wonen zorg Wlz

Alle bovenstaande informatie is van toepassing als u een integraal pakket Wlz heeft, ook wel zorg in natura genoemd. Maakt u gebruik van Scheiden Wonen Zorg Wlz? Dan betaalt u zelf de woonlasten. De zorg wordt apart geregeld met een persoonsgebonden budget (pgb), een modulair pakket thuis (MPT) of een volledig pakket thuis (VPT). U betaalt hiervoor een eigen bijdrage aan het CAK.

Contact

Heeft u vragen of hulp nodig bij het regelen van uw financiering? Bel onze Zorgexperts: 088 – 97 20 200. Of stuur een mail.

Zelf een proefberekening maken?

Vul deZorgkosten Rekenhulp in en bekijk wat u maandelijks aan geld overhoudt.