Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Hoe regel ik een Wlz-indicatie?

Heeft u dag en nacht zorg nodig? In een verpleeghuis, kleinschalige groepswoning of bij u thuis? Dan wordt uw zorg vergoed uit de Wet langdurige zorg (Wlz). U heeft daar altijd een Wlz-indicatie voor nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Wat valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz)

U komt in aanmerking voor de Wlz als u blijvend zorg nodig heeft die niet kan wachten. Of omdat u permanent toezicht nodig heeft. Meestal gaat het om zorg in een verpleeghuis of kleinschalige groepswoning. En soms is het mogelijk om de zorg thuis te krijgen.

In enkele situaties wordt uw zorg niet vanuit de Wlz vergoed. Maar uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de Wlz? Het CIZ heeft een handige webcheck voor u.

Snel meer weten?

Stel uw vraag aan een Amstelring Zorgexpert: 088 – 97 20 200 of stuur een mail.

Een Wlz indicatie aanvragen

Een aanvraag voor Wlz-zorg wordt beoordeeld door het CIZ.

Wilt u goed voorbereid zijn voordat u een Wlz-aanvraag doet? Maak dan een persoonlijk plan. Daarmee zet u uw ideeën en wensen over de zorg en woonomgeving op een rij. Het CIZ en uw zorgaanbieders zijn verplicht uw persoonlijk plan te gebruiken bij het maken van uw zorgprofiel en de afspraken over de te leveren zorg.

U kunt zelf schriftelijk of digitaal een Wlz-indicatie aanvragen bij het CIZ. Maar heeft u liever hulp, dan zijn onze Zorgexperts er voor u. Met kennis en ervaring helpen ze u snel met een complete aanvraag, die voldoet aan de eisen van het CIZ. Ook kunt u beroep doen op de onafhankelijke cliëntondersteuner in uw regio

Stel uw vraag aan een Amstelring Zorgexpert: 088 – 97 20 200 of stuur een mail.

Na het indienen van uw aanvraag

Nadat u een aanvraag bij het CIZ heeft ingediend, belt het CIZ u voor eventueel aanvullende informatie. Of het CIZ maakt een afspraak bij u thuis. Uw mantelzorger of familie is welkom bij het gesprek.

Een indicatiebesluit CIZ ontvangen

U ontvangt het indicatiebesluit van het CIZ per brief. Meestal binnen zes weken na uw aanvraag. In het besluit staat wat uw zorgprofiel is. En op welke zorg u recht heeft en waarom.

In beroep tegen afwijzing Wlz-indicatie

Heeft u een afwijzing gekregen van het CIZ? Dan is beroep mogelijk. Indien gewenst met hulp van onze Zorgexperts.

Bekijk ook veelgestelde vragen over zorg regelen: