Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Kijk hier voor de laatste informatie over het coronavirus.
Terug naar het nieuwsoverzicht

Pride Amsterdam 2021: 'Wees trots op ons'

27 juli 2021
'Roze boot' van Amsterdamse ouderenzorg organisaties tijdens de Canal Pride 2019
'Wees trots op ons' (Take Pride in us) is het thema van Pride Amsterdam 2021. De Pride vindt dit jaar in aangepaste vorm plaats, zonder botenparade, van 31 juli tot 8 augustus 2021. In de woonzorgcentra van Amstelring worden bijeenkomsten, vieringen en lezingen georganiseerd, veelal zonder bezoekers van buitenaf.

Roze boot tijdens Amsterdam Pride 2019

Het is nog steeds nodig om te werken aan een inclusieve samenleving. Kunnen zijn wie je bent, gewaardeerd worden en je kunnen verplaatsen in iemand anders, dat is belangrijk. Juist verschillen tussen mensen zijn een bron van kracht, vitaliteit en inspiratie. Onderdeel van de Pride Amsterdam is de Senior Pride, een eerbetoon aan de generatie die ruim 50 jaar geleden openlijk de strijd aanging voor gelijke rechten en acceptatie van de LHBTI-community. Dat zijn de ‘roze ouderen’ van nu. Zij mogen trots zijn op wat zij hebben bereikt. 

Senior Pride 2021

De Senior Pride wordt jaarlijks gevierd door bewoners en buurtbewoners van woonzorgcentra, samen met medewerkers, vrijwilligers en naasten. Wie er in 2021 bij kan zijn hangt af van de corona regels. Meerdere Senior Pride activiteiten zijn dit jaar uitsluitend voor eigen bewoners toegankelijk. Een greep uit de activiteiten:

 • De Roze Gespreksgroep in Het Hoge Heem in Uithoorn bespreekt enkele filosofische vragen. Zoals: Wanneer ben je normaal? Wanneer voel je je 'anders’? Mag en kan je jezelf zijn? Word je geaccepteerd? 
 • Victoria False en Mario Magic komen in verschillende centra op bezoek. Victoria zingt als ‘vrouw van de wereld’ en vertelt over de Pride. De grappige Amsterdamse illusionist Mario Magic goochelt en zaagt misschien nog wel iemand doormidden...
 • Luna Lunettes en De Poppers verrassen het publiek in enkele woonzorgcentra met hun nieuwe muzikale show Huize Klivia. Het is een show met spelelementen, gebaseerd op de populaire televisieserie ‘Ja Zuster, Nee zuster’ uit 1966-1968.
 • Buurtbewoners vanuit woonzorgcentrum Vreugdehof kunnen meedoen aan een Roze Wandeling, veilig in de buitenlucht. De wandeling duurt ongeveer een uur, maximaal 15 wandelaars.

Bekijk alle activiteiten in de Senior Pride Nieuwsbrief 2021Neem vanwege corona altijd van te voren contact op. De adressen en telefoonnummers staan op de laatste bladzijde van de nieuwsbrief.

Pride tentoonstellingen en Pride jubilea

In 2021 kunt u enkele Pride-tentoonstellingen bezoeken:

 • Amsterdam Regenboogstad 25 jaar Pride: Stadsarchief Amsterdam
 • Herstory Vrouwen, Verhalen, Verandering: Museum Van Loon/Atria
 • Pride Photo Outdoor Exhibition 2021: Mercatorplein, Amsterdam
 • Een terugblik op 25 jaar Pride: Vondelpark

Het jaar 2021 is een speciaal Pride-jaar, want er zijn maar liefst drie jubilea: 

 • Het COC viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. Iets om trots op te zijn. Want mede dankzij het COC, Anbo en Roze 50+, bestaat de Roze Loper
 • Het is 20 jaar geleden dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar bij wet toestemming kregen om te trouwen. Nederland erkende als eerste land ter wereld, dat liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht ook gewoon liefde is.
 • Pride Amsterdam bestaat 25 jaar. Helaas geen botenparade in dit jubileum-jaar, maar wel de Pride walk en diverse andere activiteiten. Zie Pride Amsterdam.
Delen op social media: