Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Roze ouderen

Afbeelding van Roze ouderen
Homoseksualiteit is lange tijd taboe geweest. Inmiddels is de LHBTI-tolerantie en emancipatie in zijn algemeenheid enorm toegenomen. Toch kan het zijn dat u nog angstig bent. Voor oordelen of vooroordelen van (thuiszorg)medewerkers of anderen. Amstelring wil dat u zich veilig en thuis kunt voelen.

LHBTI-vriendelijk wonen

Uzelf kunnen en mogen zijn. Een huis waar u veilig bent, met een sfeer van respect en verdraagzaamheid. Dat kan bij Amstelring, met name bij de locaties die het kwaliteitscertificaat de Roze Loper (pdf) hebben. U kunt in de Roze Loper-huizen in contact staan met mensen die uw ervaringen delen. Mensen, die zonder uitleg dingen aanvoelen en snappen.  

Kiest u hier uw Roze Loper-zorglocatie:

'Roze' levensverhalen

  • De heer Peter Schröder: 'Toen we in Londen uit de Vauxhall kwamen - bekend om zijn gay uitgaansleven - vroeg m’n moeder: ‘Moet je ons niet iets vertellen?’. Ik zei: 'Ik ben ook zo’. Lees hier verder.
  • De heer Vrijland (73): 'Heimelijk wist ik, dat ik gevoelens voor mannen had. Maar daarvoor uitkomen in het zwarte-kousenmilieu waar ik ben opgegroeid? Dat was ondenkbaar!' Lees hier verder.
  • De heer Reijer Breed (70): 'Toch kwam ik pas op mijn 23ste officieel uit de kast. Mijn ouders waren verbijsterd. Het heeft ze jaren gekost om van de schrik te bekomen.' Lees hier verder.

De Roze Loper

De Roze Loper is het landelijke keurmerk voor verpleeghuizen en verzorgingshuizen die aandacht hebben voor seksuele diversiteit, bij cliënten en medewerkers. Om de Roze Loper te kunnen behalen, doorlopen de zorglocaties een ‘tolerantiescan’. Met de tolerantiescan wordt gekeken naar: respect en openheid, waarborging van privacy, aandacht voor en training in omgaan met seksuele diversiteit, gelijke behandeling van partners en zorgvuldigheid in de omgang met seksuele diversiteit. Lees hier hoe de aanvraag van de Roze Loper voor verpleeghuis Vreugdehof verliep.

Het Roze Loper certificaat geeft u de zekerheid dat wij actief werken aan een sfeer van respect voor LHBTI's. In De Rietvinck gebeurt dit bijvoorbeeld door het onderwerp in sollicitatiegesprekken aan bod te laten komen. De Roze Loper is een initiatief van het Consortium Roze 50+ (ANBO, COC Nederland, Movisie en Vilans) en KIWA (certificerende instelling in kwaliteitszorg).

De Roze Loper-locaties van Amstelring organiseren volop activiteiten met een ‘roze’ tintje. Ook voor buurtbewoners. Jaarlijks doen onze woonzorgcentra met een serie 'roze' activiteiten mee aan de Grey Pride. Om zo met alle bewoners het grootste feest van Amsterdam te vieren. Maar ook om aandacht te vragen voor het welzijn van de ‘onzichtbare’ groep 'roze' ouderen.

  • Wilt u zich aanmelden voor homovriendelijk wonen met zorg? Bel 088 - 97 20 200.
  • Heeft u algemene vragen over onze 'roze' activiteiten? Mail naar oudroze@amstelring.nl.

Allereerste 'roze' woonzorgcentrum van Nederland

Woonzorgcentrum De Rietvinck in de Jordaan ontving als allereerste woonzorgcentrum in Nederland het certificaat de Roze Loper. Dat gebeurde in 2009. Inmiddels is De Rietvinck uitgegroeid tot ontmoetingscentrum met veel ‘roze' gezelligheid, waar bewoners en buurtbewoners elkaar ontmoeten. Elke eerste donderdag van de maand vindt het Café Rosé plaats. Een maandelijkse middag voor amusement en informatieve activiteiten. Ook is er de Roze Filmclub, met films waarin andere culturen en leefvormen centraal staan, die na afloop worden nabesproken. 

Neem een kijkje in De Rietvinck: een korte video van NAP nieuws (externe link).

OudRoze Nieuwsbrief

Elk kwartaal verschijnt een OudRoze Nieuwsbrief met daarin informatie over wonen, zorg en activiteiten. Een speciale uitgave van Amstelring voor 'roze' ouderen en belangstellenden.

  • Aanmelden voor de digitale nieuwsbrief, mail: oudroze@amstelring.nl.
  • Aanmelden voor de papieren versie, schrijf naar: OudRoze, Vinkenstraat 185, 1013 JR Amsterdam.

L.A. Rieshuis

Naast De Rietvinck ligt het L.A. Rieshuis, een aanleuncomplex voor 'roze' ouderen. Aan Vinkenstraat 171 - 181 zijn zeven appartementen bestemd voor homoseksuele/lesbische ouderen. Als bewoner van het L.A. Rieshuis kunt u gebruikmaken van voorzieningen van De Rietvinck. De zorgverlening verloopt via Amstelring Wijkzorg. Wilt u meer informatie over wonen in L.A. Rieshuis? Het L.A. Rieshuis wordt beheerd door een stichting. Bel mevrouw Van Og: 020 - 330 75 63.

Informatieve 'roze' websites: