Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Kijk hier voor de laatste informatie over het coronavirus.

Roze ouderen

Homoseksualiteit is lange tijd taboe geweest. Inmiddels is de LHBTI-tolerantie en emancipatie in zijn algemeenheid enorm toegenomen. Toch kan het zijn dat u nog angstig bent. Voor oordelen of vooroordelen van (thuiszorg)medewerkers of anderen. Amstelring wil dat u zich veilig en thuis kunt voelen.

LHBTI-vriendelijk wonen

Uzelf kunnen en mogen zijn. Een huis waar u veilig bent, met een sfeer van respect en verdraagzaamheid. Dat kan bij Amstelring, met name bij de locaties die het kwaliteitscertificaat de Roze Loper hebben. U kunt in de Roze Loper-huizen in contact staan met mensen die uw ervaringen delen. Mensen, die zonder uitleg dingen aanvoelen en snappen. 

Kiest u hier uw Roze Loper-zorglocatie:

Bekijk hier het certificaat Roze Loper (pdf) voor onze locaties.

De Roze Loper

De Roze Loper is het landelijke keurmerk voor verpleeghuizen en verzorgingshuizen die aandacht hebben voor seksuele diversiteit, bij cliënten en medewerkers. Om de Roze Loper te kunnen behalen, doorlopen de zorglocaties een ‘tolerantiescan’. Met de tolerantiescan wordt uitgebreid gekeken naar: respect en openheid, waarborging van privacy, aandacht voor en training in omgaan met seksuele diversiteit, gelijke behandeling van partners en zorgvuldigheid in de omgang met seksuele diversiteit.

Lees hier hoe de aanvraag van de de Roze Loper voor verpleeghuis Vreugdehof verliep.

Het Roze Loper certificaat geeft u zekerheid dat wij actief werken aan een sfeer van respect voor LHBTI's. In De Rietvinck gebeurt dit bijvoorbeeld door het onderwerp in sollicitatiegesprekken aan bod te laten komen. De Roze Loper is een initiatief van het Consortium Roze 50+ (ANBO, COC Nederland, Movisie en Vilans) en KIWA, certificerende instelling in kwaliteitszorg.

'Roze' activiteiten

De Roze Loper-locaties van Amstelring organiseren volop activiteiten met een ‘roze’ tintje. Ook voor buurtbewoners. Jaarlijks doen onze woonzorgcentra met een serie 'roze' activiteiten mee aan de Grey Pride. Om zo met alle bewoners het grootste feest van Amsterdam te vieren. Maar ook om aandacht te vragen voor het welzijn van de ‘onzichtbare’ groep 'roze' ouderen.

'Roze' ontmoetingscentrum De Rietvinck

De Rietvinck in de Jordaan is uitgegroeid tot ontmoetingscentrum met veel ‘roze' gezelligheid, waar bewoners en buurtbewoners elkaar ontmoeten. Elke eerste donderdag van de maand vindt het landelijk bekende Café Rosé plaats. Een maandelijkse middag voor amusement en informatieve activiteiten. De ene keer wordt gezongen over de liefde, de andere keer is er een debat. Ook is er de Roze Filmclub, met films waarin andere culturen en leefvormen centraal staan, die na afloop worden nabesproken. 

De andere donderdagen is er de 'Roze' salon, een (gemengde) ontmoetingsmiddag waar levensverhalen en actualiteiten worden besproken. Verder is er een 'Roze' leesclub en een Damessalon. De Damessalon is een ontmoetingsplek waar lesbische dames in gesprek gaan over de leuke en lastige kanten van het ouder worden.
Bij al deze activiteiten kunnen 50-plussers aansluiten.

Op bezoek bij 'het' roze verpleeghuis van Amsterdam
Neem een kijkje in De Rietvinck: een korte video van NAP nieuws (externe link).

OudRoze Nieuwsbrief

Elk kwartaal verschijnt een OudRoze Nieuwsbrief met daarin informatie over wonen, zorg en activiteiten. Een speciale uitgave van Amstelring voor 'roze' ouderen en belangstellenden.

  • Aanmelden voor de digitale nieuwsbrief, mail: oudroze@amstelring.nl.
  • Aanmelden voor de papieren versie, schrijf naar: OudRoze, Vinkenstraat 185, 1013 JR Amsterdam.

L.A. Rieshuis

Naast De Rietvinck ligt het L.A. Rieshuis, een aanleuncomplex voor 'roze' ouderen. Aan Vinkenstraat 171 - 181 zijn zeven appartementen bestemd voor homoseksuele/lesbische ouderen. Als bewoner van het L.A. Rieshuis kunt u gebruikmaken van voorzieningen van De Rietvinck. De zorgverlening verloopt via Amstelring Wijkzorg.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over wonen in L.A. Rieshuis? 
Het L.A. Rieshuis wordt beheerd door een stichting. 
Bel: 020 - 330 75 63, mevrouw Van Og.

Wilt u meer informatie of u aanmelden voor homovriendelijk wonen met zorg?
Bel: 088 - 97 20 200

Heeft u vragen over het 'roze' ontmoetingscentrum in De Rietvinck?
Bel: 020 - 756 37 07
Mail: oudroze@amstelring.nl

Informatieve websites: