Een Cerebro Vasculair Accident (CVA), ofwel een beroerte, betekent letterlijk 'een ongeluk in de vaten van de hersenen'. De lichamelijke gevolgen van een CVA zijn vaak groot: (halfzijdige) verlamming, een andere manier van lopen of moeite met spreken, vermoeidheid, geheugenproblemen of verandering van karakter en gedrag.
Heeft u behoefte aan zorg of behandeling bij CVA? U kunt bij Amstelring terecht voor:
Kort na een beroerte komen u en uw familie met veel vragen te zitten: kan ik volledig herstellen? Wat is mijn toekomstperspectief? Als u niks doet, zal het herstel minder voorspoedig verlopen. Revalideren op een speciale CVA revalidatieafdeling is dan een goede optie. Onze behandel specialisten helpen u met aanleren van handelingen die niet meer lukken, zoals lopen, praten, aankleden en eten.
Amstelring heeft twee verpleeghuizen met een gespecialiseerde CVA revalidatieafdeling:
U bent na een CVA weer thuis. Soms is revalidatie dan nog nodig. U kunt dan rekenen op onze CVA-experts: specialisten ouderengeneeskunde, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten, fysiotherapeuten, muziektherapeuten en psychologen. Deze experts helpen u graag bij uw oefeningen met bijvoorbeeld spreken, lopen of uw geheugen en het vol blijven houden van de training.
Amstelring is partner in het Beroerte Adviescentrum Amsterdam. Dit expertisecentrum biedt cliënten en diens familie ondersteuning, advies en informatie op het gebied van beroerte (CVA) of een voorbijgaande beroerte (TIA).
Voor een afspraak met één van onze CVA-experts neemt u contact op met een locatie bij u in de buurt. Heeft u een vraag? Neem contact op met de BehandelGroep via (020) 541 61 79 of stuur een mail.
U kunt bij Amstelring ook terecht voor:
Als u na een CVA niet meer thuis kunt wonen, kan verblijf in een verpleeghuis nodig zijn. De verpleeghuizen van Amstelring zijn dan een uitstekende keuze. In alle verpleeghuizen van Amstelring is kennis beschikbaar over behandeling bij CVA. Er is hiervoor nauw contact met de CVA-experts van Amstelring.
Bekijk alle verpleeghuizen van Amstelring
Een goede behandeling bij CVA heeft een positief effect op uw klachten. Als u niks doet, zal het herstel minder voorspoedig verlopen. Daarom is het advies: trainen, oefenen, herhalen en vol blijven houden. De behandelaren van Amstelring helpen u hierbij.
Neem voor een afspraak direct contact op met de locatie bij u in de buurt. Of stel uw vraag aan de BehandelGroep via (020) 541 61 79, of stuur een mail.
De diëtist geeft een passend voedingsadvies waardoor u na een beroerte alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Ook begeleidt de diëtist bij het afbouwen van orale sondevoeding en krijgt u praktische tips om het risico op een CVA te verminderen. Bij het voedingsadvies wordt rekening gehouden met uw (fysieke) beperkingen. Voor slik- en kauwproblemen werkt de diëtist nauw samen met de logopedist.
De belangrijkste vragen bij de inzet van ergotherapie zijn: wat is belangrijk voor u? En hoe zorgen we ervoor dat u uw dagelijkse handelingen (weer) kunt doen? De inzet van ergotherapie wordt altijd afgestemd op uw persoonlijke situatie. De therapie kan na ontslag uit zieken- of verzorgingshuis thuis worden voortgezet. We helpen u het geleerde ook in uw eigen situatie toepassen.
Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel bij het herstel na een beroerte. De gespecialiseerde fysiotherapeut start de behandeling liefst zo snel mogelijk nadat de neuroloog de diagnose CVA heeft gesteld. Mogelijke onderdelen van de behandeling:
Na een CVA kan er sprake zijn van dysartrie (moeite met spreken), dysfagie (moeite met kauwen en slikken of verslikken), afasie (taal niet goed begrijpen, niet op woorden kunnen komen) of cognitieve communicatiestoornissen (CCS: moeite met het begrijpen van intonatie en grapjes, alles letterlijk nemen en onlogische verhalen). De logopedist werkt samen met u en uw omgeving aan het verminderen van uw klachten. Voorlichting en advies maken deel uit van de behandeling.
Muziektherapie helpt bij de verwerking en het leren omgaan met de gevolgen van een CVA. De inzet van muziektherapie heeft een positief effect op lichamelijke en psychische problemen, zoals depressie en/of uitzichtloosheid. Via muziek kunt u uw gevoelens delen. Doordat u zich op een creatieve manier uit, ervaart u (weer) uw eigen kracht.
Wat doen de psychologen voor u?
De Specialist ouderengeneeskunde:
Meer over de specialist ouderengeneeskunde