Behandeling en begeleiding na beroerte (CVA)

Afbeelding van Behandeling en begeleiding na beroerte (CVA)
Een CVA, ook wel beroerte genoemd, heeft veel gevolgen voor uw leven. U heeft misschien vragen of loopt tegen problemen aan. Die hoeft u niet alleen op te lossen. Bij Amstelring kunt u terecht voor advies, professionele zorg en behandeling.

Snel contact met een Zorgexpert: 088 - 97 20 200

Wat is CVA

Een Cerebro Vasculair Accident (CVA), ofwel een beroerte, betekent letterlijk 'een ongeluk in de vaten van de hersenen'. De lichamelijke gevolgen van een CVA zijn vaak groot: (halfzijdige) verlamming, een andere manier van lopen of moeite met spreken, vermoeidheid, geheugenproblemen of verandering van karakter en gedrag.

Professionele zorg en behandeling bij CVA

Heeft u behoefte aan zorg of behandeling bij CVA? U kunt bij Amstelring terecht voor:

Revalideren bij Amstelring

Kort na een beroerte komen u en uw familie met veel vragen te zitten: kan ik volledig herstellen? Wat is mijn toekomstperspectief? Als u niks doet, zal het herstel minder voorspoedig verlopen. Revalideren op een speciale CVA revalidatieafdeling is dan een goede optie. Onze behandel specialisten helpen u met aanleren van handelingen die niet meer lukken, zoals lopen, praten, aankleden en eten.

Amstelring heeft twee verpleeghuizen met een gespecialiseerde CVA revalidatieafdeling:

Advies en behandeling als u (weer) thuis woont

U bent na een CVA weer thuis. Soms is revalidatie dan nog nodig. U kunt dan rekenen op onze CVA-experts: specialisten ouderengeneeskunde, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten, fysiotherapeuten, muziektherapeuten en psychologen. Deze experts helpen u graag bij uw oefeningen met bijvoorbeeld spreken, lopen of uw geheugen en het vol blijven houden van de training.

Amstelring is partner in het Beroerte Adviescentrum Amsterdam. Dit expertisecentrum biedt cliënten en diens familie ondersteuning, advies en informatie op het gebied van beroerte (CVA) of een voorbijgaande beroerte (TIA).

Afspraak bij u in de buurt

Voor een afspraak met één van onze CVA-experts neemt u contact op met een locatie bij u in de buurt. Heeft u een vraag? Neem contact op met de BehandelGroep via (020) 541 61 79 of stuur een mail.

U kunt bij Amstelring ook terecht voor:

Wonen in een verpleeghuis

Als u na een CVA niet meer thuis kunt wonen, kan verblijf in een verpleeghuis nodig zijn. De verpleeghuizen van Amstelring zijn dan een uitstekende keuze. In alle verpleeghuizen van Amstelring is kennis beschikbaar over behandeling bij CVA. Er is hiervoor nauw contact met de CVA-experts van Amstelring.

Bekijk alle verpleeghuizen van Amstelring

Meer weten over behandeling bij CVA?

Een goede behandeling bij CVA heeft een positief effect op uw klachten. Als u niks doet, zal het herstel minder voorspoedig verlopen. Daarom is het advies: trainen, oefenen, herhalen en vol blijven houden. De behandelaren van Amstelring helpen u hierbij.

Neem voor een afspraak direct contact op met de locatie bij u in de buurt. Of stel uw vraag aan de BehandelGroep via (020) 541 61 79, of stuur een mail.

Diëtist bij CVA

De diëtist geeft een passend voedingsadvies waardoor u na een beroerte alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Ook begeleidt de diëtist bij het afbouwen van orale sondevoeding en krijgt u praktische tips om het risico op een CVA te verminderen. Bij het voedingsadvies wordt rekening gehouden met uw (fysieke) beperkingen. Voor slik- en kauwproblemen werkt de diëtist nauw samen met de logopedist.

Ergotherapie bij CVA

De belangrijkste vragen bij de inzet van ergotherapie zijn: wat is belangrijk voor u? En hoe zorgen we ervoor dat u uw dagelijkse handelingen (weer) kunt doen? De inzet van ergotherapie wordt altijd afgestemd op uw persoonlijke situatie. De therapie kan na ontslag uit zieken- of verzorgingshuis thuis worden voortgezet. We helpen u het geleerde ook in uw eigen situatie toepassen.

Fysiotherapie bij CVA

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel bij het herstel na een beroerte. De gespecialiseerde fysiotherapeut start de behandeling liefst zo snel mogelijk nadat de neuroloog de diagnose CVA heeft gesteld. Mogelijke onderdelen van de behandeling:

 • oefentherapie gericht op het stimuleren van activiteit van de aangedane zijde en het beperken van de gevolgen van de beroerte.
 • trainen van loopvaardigheid, hand-armvaardigheid
 • trainen van vaardigheden uit het dagelijks leven
Logopedie bij CVA

Na een CVA kan er sprake zijn van dysartrie (moeite met spreken), dysfagie (moeite met kauwen en slikken of verslikken), afasie (taal niet goed begrijpen, niet op woorden kunnen komen) of cognitieve communicatiestoornissen (CCS: moeite met het begrijpen van intonatie en grapjes, alles letterlijk nemen en onlogische verhalen). De logopedist werkt samen met u en uw omgeving aan het verminderen van uw klachten. Voorlichting en advies maken deel uit van de behandeling.

Muziektherapie bij CVA

Muziektherapie helpt bij de verwerking en het leren omgaan met de gevolgen van een CVA. De inzet van muziektherapie heeft een positief effect op lichamelijke en psychische problemen, zoals depressie en/of uitzichtloosheid. Via muziek kunt u uw gevoelens delen. Doordat u zich op een creatieve manier uit, ervaart u (weer) uw eigen kracht. 

 

Psycholoog bij CVA

Wat doen de psychologen voor u?

 • neuropsychologisch onderzoek om eventuele restverschijnselen van een CVA in kaart brengen.
 • bij angst, depressie en acceptatieproblematiek: nader onderzoek naar en behandeling van psychische klachten
 • uitleg over het ziektebeeld en de gevolgen voor het dagelijks leven.
 • advies over passende zorg of woonadvies
 • advies over hoe om te gaan met uw klachten of gedragsverandering
 • hulp bij het aanleren van geheugenstrategieën
Specialist ouderengeneeskunde bij CVA

De Specialist ouderengeneeskunde:

 • heeft specifieke kennis over ouderen
 • behandelt mensen met bijvoorbeeld dementie, diabetes, de ziekte van Parkinson en COPD
 • werkt samen met de huisarts en andere zorgverleners
 • adviseert over zorg en medicatie

Meer over de specialist ouderengeneeskunde