Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Kijk hier voor de laatste informatie over het coronavirus.
Terug naar het nieuwsoverzicht

Belevingsgang voor bewoners met dementie in Eigen Haard

26 april 2018
Belevingsgang in de woonzorgafdeling voor mensen met dementie in zorgcentrum Eigen Haard in Zwanenburg

Herinneringen ophalen aan de voormalige Suikerfabriek en het Zwanenburg van vroeger: in Eigen Haard kan dat nu elke dag. Ouderen met dementie die in Eigen Haard wonen, zien op de gang levensgrote afbeeldingen van Zwanenburg en omgeving. Dat roept herinneringen op, geeft een vertrouwd gevoel en leidt snel tot leuke gesprekjes.

De eerst zo kale gang in de woonzorgafdeling voor mensen met dementie in Eigen Haard is volledig veranderd. Afbeeldingen van plafond tot vloer: om de zoveel meter is een ander thema te zien. Schapen en paarden in een weiland, een Zwanenburger kroeg waar het bier 1 gulden kost, de Suikerfabriek met de zwaantjes op pilaren en de brug over de Ringvaart die Zwanenburg met Halfweg verbindt. Allemaal zeer herkenbare beelden uit het geheugen van weleer.

Beelden in het geheugen

De gang in woonservicecentrum Eigen Haard is het leefdomein van ouderen met dementie. Zij wonen in een van de 12 woningen, waarvan de toegangsdeur aan de belevingsgang zit. Ook de deuren zijn voorzien van een thema. Karin Loogman van Eigen Haard vertelt hoe het werkt: ‘Voor een persoon met dementie of Alzheimer is ‘de deur met het schaap’ makkelijker te onthouden en te herkennen dan ‘de deur met huisnummer 8’. Dat komt omdat bij dementie vooral plaatjes en beelden van vroeger in het geheugen overblijven. Andere dingen zoals cijfers, letters en namen gaan sneller verloren. Trouwens, ook het muzikale geheugen kan lang in tact blijven.’

Elk beetje contact is waardevol

Te zien zijn een voordeur in de typerende donker rode verf die vroeger veel in Zwanenburg werd gebruikt en een winkeletalage met levensechte kaas te koop. Maar ook een huiselijke houten pui met kanten gordijnen voor het raam, de centrale ophaalbrug van Zwanenburg en schapen in een weiland. Karin: ‘Er valt nu veel te beleven hier. Een wandelingetje op de gang is nu leuk en interessant geworden. Je ziet dochters die met moeder bij de winkeletalage blijven staan en in gesprek raken over vroeger. Elk klein beetje contact kan zoveel betekenen. En dat geldt wederzijds volgens mij.’

Op woensdag 25 april 2018 openden wethouder Haarlemmerliede & Spaarnwoude Raymond van Haeften en Ivo van der Klei, bestuurder van Amstelring, de belevingsgang, samen met bewoners, familie en medewerkers. 

Lees ook:

Nieuws, tips en achtergrondverhalen. U leest het in de maandelijkse nieuwsbrief van Amstelring. Meld u aan.

Delen op social media: