Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Tips voor waardevol contact bij dementie

Close-up oude vrouw grijs haar kijkt met vertrouwen naar dochter
'Goedemorgen mama, ik ben het, Roos, uw dochter.' Een tip bij dementie: vertel zelf wie u bent, zodat uw vader of moeder er niet naar hoeft te gissen.

Waardevol contact hebben bij dementie, dat is soms lastig. Een ongemakkelijke stilte, niet weten wat te doen, niet weten waar het gesprek over kan gaan, dat gebeurt wel eens. In een verpleeghuis, weg van het vertrouwde eigen huis, lijkt dat soms nog moeilijker. Er zijn veel uitstekende tips om bij dementie waardevol contact te hebben.  

Top 5 tips

Dit is de top 5 van meest succesvolle adviezen. De tips zijn afkomstig van medewerkers van Amstelring én geïnspireerd op het boek ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie, met ruim 60 ideeën om samen te genieten’ (verkrijgbaar in de boekwinkel) van Anniek Kramer en Marcelle Mulder.

1. Luister samen naar muziek

Het muzikaal geheugen is één van de langst in tact blijvende hersenfuncties. Uit onderzoek blijkt, dat door muziektherapie problemen zoals dwaal- en loopdrang verminderen. Samen met uw vader, moeder, opa of oma naar muziek luisteren kan rust brengen, én emoties en fijne herinneringen oproepen.

Bedenk eerst welke muzieknummers bij uw vader of moeder favoriet waren. Iets van Mozart, Vivaldi, Willy of Willeke Alberti, Bill Haley , Elvis Presley, Frank Sinatra, Cliff Richard, de Everly Brothers, Blue Diamonds of liederen uit het geloof?

Verzamel een paar liedjes op een playlist, mp3 speler of cd en speel ze af. Een beetje neuriën of meezingen is al fantastisch, een klein dansje of wat bewegen in de stoel maakt het compleet. Een blik van herkenning, een anekdote. Emotie komt gegarandeerd los en dat levert een nieuwe gezamenlijke ervaring op.

2. Doe samen een klusje

Samen een klusje doen geeft veel voldoening. Denk na welke klussen uw vader of moeder vroeger deed. Gewone alledaagse dingen: de was opvouwen, bloemen in een vaas doen, aardappels schillen, borden afdrogen, tafel dekken. Of iets specifieker: zilver poetsen, schoenen poetsen, de eigen kledingkast opruimen, iets repareren of uit elkaar halen. Niet te ingewikkeld, om teleurstelling te voorkomen.

Begin eerst zelf. Het voordoen is vaak al voldoende. Er zijn niet veel woorden nodig om uw vader of moeder over te halen om mee te doen.  Door vanzelfsprekendheid en enthousiasme pakt uw vader of moeder het klusje als vanzelf op. En, kijk even om u heen: er zijn vast medebewoners die ook interesse hebben.

3. Neem een geur van vroeger mee

Eau de cologne 4711, Sunlight-zeep, boenwas, talkpoeder, pijptabak, mottenballen en aftershave Old Spice: geuren kunnen sterke herinneringen oproepen. Als u met hulp van een geur mooie herinneringen kunt ophalen, is dat weer een nieuwe gezamenlijke ervaring. Bedenk eerst welke geur een rol speelde in het leven van uw vader of moeder. Probeer het artikel te bemachtigen en neem het mee, om er samen aan te ruiken en herinneringen op te halen. Ook medebewoners hebben er vast mooie anekdotes over of gevoelens bij.

4. Trakteer op eten van ‘vroeger’

Niets gaat boven het eten van vroeger. Geur, smaak en mondgevoel zijn zintuiglijke waarnemingen die door de hersenen betekenis krijgen. En die zijn weer gekoppeld aan herinneringen. Een palinkje, haring, runderlap, gehaktbal, bruine bonen met spek, erwtensoep, rijstebrij, yoghurt met stroop of vergeten groenten als pastinaak en kapucijners… Wat vond uw vader of moeder vroeg lekker? Probeer het te bemachtigen of zelf te maken, en neem het mee. Geniet er samen van, misschien krijgt u er wel een verhaal of herinnering bij.

5. Een plank in de boekenkast met bijzondere spullen

Een stapel ansichtkaarten, fotoalbums, dat ene portemonneetje, moeders bijzondere koffiekopje, oud bestek, briefopener, oorkonde, een beeldje of het zelf gehaakte tafelkleedje: er zijn zoveel spullen die betekenis kunnen hebben. Verzamel zoveel mogelijk voorwerpen die bijzonder zijn voor uw vader of moeder. Zet ze bij elkaar op een plank in de boekenkast of stal de spullen uit op een tafeltje. Pak elke keer als je op bezoek bent een voorwerp, bekijk het samen en wie weet volgt er een gesprekje, een gevoel of herinnering.

Lees meer: