Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Kijk hier voor de laatste informatie over het coronavirus.

Kenmerken van Parkinson

Oude man die zich inspant tijdens oefening bij een fysiotherapeut
Bij de ziekte van Parkinson raken zenuwcellen in de hersenen beschadigd. Het is een progressieve hersenaandoening, dat betekent dat er (nog) geen genezing mogelijk is. Door het beschadigd raken van zenuwcellen maken de hersenen minder of geen dopamine meer aan. Door dopaminetekort kunnen de hersenen signalen niet goed meer doorgegeven. Dopamine is nodig om soepel te bewegen én om de bewegingen onder controle te houden.

Hoe uit de ziekte van Parkinson zich?

Traagheid in bewegingen, stijfheid van spieren en beven (tremoren) zijn de belangrijkste kenmerken bij Parkinson. Ook verstarren (freezing) komt voor: beweging is dan voor korte tijd geblokkeerd. Het ‘op gang komen’ duurt even, een situatie die voor betrokkene doorgaans niet prettig is.

Lichaamshouding

Bij Parkinson verandert de lichaamshouding: meer voorovergebogen met de armen strak langs het lichaam. De kans op vallen is daardoor groter. Ook in het gezicht is Parkinson te zien: het maskergelaat, een gezicht met weinig mimiek. De gezichtsspieren worden stijf, waardoor het lijkt alsof er geen emoties zijn, maar dat is een groot misverstand. Praten, lachen, pijn laten zien… veel dingen worden moeilijker.

Somberheid bij de ziekte van Parkinson

Meer lichaamsfuncties kunnen op den duur ontregeld raken. Ook minder zichtbare, zoals somberheid, gedragsveranderingen en moeite met plassen. De klachten beginnen vaak geleidelijk

Gespecialiseerde parkinsonzorg

Wie de ziekte van Parkinson heeft, kan bij Amstelring rekenen op gespecialiseerde zorg en behandeling. Er is zorg aan huis mogelijk, maar ook in onze woonzorgcentrum. In BornholmLeo Polak en Vreugdehof zijn Parkinson-experts in huis. Als er meerdere problemen spelen kan parkinsonrevalidatie verschil maken. 

Lees ook: