Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

7 tips: omgaan met mensen met Parkinson

Top 7 beste tips bij de ziekte van Parkinson

Kent u iemand met de ziekte van Parkinson? Bij de ziekte van Parkinson raken zenuwcellen in de hersenen beschadigd. Het is een progressieve hersenaandoening, wat betekent dat er (nog) geen genezing mogelijk is. Hoe kunt u helpen om het leven met Parkinson zo prettig mogelijk te maken? De beste tips komen van onze ergotherapeuten, logopedisten en fysiotherapeuten. 

1. Neem de tijd

Parkinson veroorzaakt traagheid in bewegen, in denken, handelen en communicatie. Onder tijdsdruk en stress verergert het. Tip: straal rust uit, doe kalm aan, neem uitgebreid de tijd en jaag de persoon niet op. Praat niet te snel en wacht rustig op een antwoord.

2. Eén ding tegelijk

Dagelijkse bewegingen en handelingen, zoals lopen en spreken, zijn bij Parkinson niet meer vanzelfsprekend. Het vraagt enorme concentratie. Dus: geef nooit dubbele opdrachten. Steeds één ding tegelijk. Voorkom afleidende prikkels, zoals televisie en radio. Ga pas een gesprek aan als de vorige handeling is afgerond.

3. Pas de omgeving aan

Zorg dat er zo weinig mogelijk obstakels zijn in en om huis. Houd de doorgangen vrij. Ga op onderzoek uit naar handige hulpmiddelen. Er is veel beschikbaar om de veiligheid te vergroten bij de dagelijkse handelingen in de badkamer, bij het aankleden, eten en drinken en voor in de auto. Een ergotherapeut kan adviseren over het gebruik van hulpmiddelen.

 

4. Vraag naar emotie en gevoel

Parkinson vermindert de mimiek in het gezicht. Hierdoor zijn emoties moeilijker af te lezen. Maar dat betekent niet dat iemand met Parkinson geen emoties heeft. Vraag hoe hij of zij zich voelt.

5. Freezing en de persoonlijke ‘focus strategie’

'Freezing' betekent dat een beweging blokkeert. Bij de ziekte van Parkinson gebeurt dat regelmatig. Treedt freezing op? Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben hun eigen focus-strategie ontwikkelt, ook wel cueing-strategie genoemd. Die helpt om uit de blokade te komen. Zorg dus dat u weet welke focus-strategie iemand heeft. Veelgebruikte cueing-strategieën zijn tikken, tellen of lijnen op de vloer.

6. Neem haar of hem altijd serieus

Omdat Parkinson op zoveel lichaamsfuncties invloed heeft, zijn de symptomen gevarieerd. Zo kan bijvoorbeeld ook verhoogde aandrang om te plassen of obstipatie optreden. Daarnaast komen ook depressieve gevoelens, pijn en vermoeidheid voor. Belangrijk is om de klachten en signalen serieus te nemen.

7. Blijf op de hoogte

Parkinson heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven. U bent een rots in de branding als u veel weet over de ziekte van Parkinson. Zoek informatie op ParkinsonNet, word lid van een patiëntenvereniging en kijk naar ParkinsonTV.

Lees ook: