Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:
Terug naar het nieuwsoverzicht

Samen koken en samen eten

17 juli 2019
Oudere vrouw schilt aardappelen, vers bereidde maaltijden in verpleeghuis Leo Polak Amsterdam Nieuw West
Aardappels schillen, groente schoonmaken, bakken en kokkerellen. Het lijkt zo simpel, maar wat een positieve impact kan het hebben! Vooral voor mensen met dementie.

Eten dat pruttelt op het vuur, voedt meer dan de maag alleen. Dat merkt Rob Gielen bijna elke dag. ‘Geuren en geluiden brengen herinneringen met zich mee. Je ziet mensen opleven, ze krijgen meer trek. Zelfs bij de bewoners die niet meer veel meekrijgen, zie je dat gebeuren. “Oh lekker, stamppot!” hoor je dan ineens roepen. En: “Jullie eten toch wel gezellig mee?” Met elkaar aan tafel zitten is het toppunt van huiselijkheid.’

Stamppot als favoriet

Rob werkt samen met zijn collega Maira Tjappa als vaste persoonlijke woonbegeleider in team 5 van verpleeghuis Leo Polak. In beide ‘huisjes’ aan weerszijden van de kleurige gang wordt dagelijks vers gekookt. Eens in de week worden de boodschappen gedaan. ‘We overleggen met bewoners wat er op het menu komt,’ zegt Maira. ‘Vaak Hollandse pot. Aardappelen, groente, vlees. Voor de avond is stamppot favoriet, voor de middag pannenkoeken. Maar vanavond maak ik toevallig roti met kip.’

Aardappels schillen 

Roti, daar horen aardappelen bij. En die moeten geschild! De grote hobby van mevrouw de Groot. Haar hoofd mag haperen, haar handen weten alles nog. De bintjes vliegen als vogels tussen haar vingers door. Nog even ontpitten, en hoppakee. ‘Ze zou voor een heel weeshuis kunnen schillen,’ zegt Rob. 

Training over voedselveiligheid

Hij en Maira genieten mee van de sfeer die door het koken ontstaat. De afleiding zorgt voor een klein beetje rust in een dag vol begeleiden, poetsen, praten en sussen. Ze zijn ook blij dat de regels voor hygiëne bij voedselbereiding soepeler zijn geworden. Rob: ‘Voorheen moesten we veel meer noteren en controleren. In plaats daarvan krijgen we nu elk jaar een training over voedselveiligheid.’

‘Heel nuttig,’ vindt ook Maira, ‘want je moet bij ouderen extra voorzichtig zijn met eten. Dat mensen darmproblemen krijgen is wel het laatste dat je wilt. Eten dat overblijft, geven we de volgende dag in gepureerde vorm aan bewoners die moeilijk eten. Wat dan nog overblijft gaat weg. Het mooiste is natuurlijk als alles op gaat. En dat gebeurt regelmatig!’

HACCP en de verhelderde hygiënecode

Voor professionele voedselbereiding gelden de uitgebreide hygiëneregels bekend als HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Maar in kleinschalige woonvormen, zo heeft de overheid erkend, is het koken met minder regels beter af. Deze regels zijn sinds medio 2016 vastgelegd in de ‘verhelderde hygiënecode’.

Delen op social media: