Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Kijk hier voor de laatste informatie over het coronavirus.

‘Je moet er 100% voor willen gaan’

Knappe jonge vrouw met op de achtergrond een bank met pop (Sarah Overloon in opleiding bij Amstelring)

Sarah Overloon: in opleiding tot verzorgende IG niveau 3

De vacature kwam op het goede moment voor Sarah Overloon (31): ‘Ik was er aan toe,’ zegt ze. ‘En dat moet ook. Je basis moet stabiel zijn en je moet er 100% voor willen gaan, anders kun je het vergeten. In het begin heb ik nog wel paniek gehad hoor. Dat je iemand naar de wc brengt en een doekje of een inco vergeet. Oei! Het is niet zo dat mensen in zo’n geval doen wat je graag zou willen. Methodisch werken is daarom het allerbelangrijkst. En dat is het mooie van de combinatie school en werk. Je kunt in de opleiding alles leren en je merkt meteen in de praktijk waar het goed voor is!’

Kleine gesprekjes en troost

Sarah werkt op een groep voor mensen met dementie in Floriande. Als ze ochtenddienst heeft, zet ze bij binnenkomst meteen de waterkoker aan en kijkt ze in de laptop voor de laatste berichten en overdracht. Dan helpt ze de meest zelfstandige bewoners uit bed, zet ze het ontbijt klaar en haalt de mensen op die extra begeleiding nodig hebben. Van de dames die naar de kapper gaan, wast ze de haren. Als iedereen aan het eten is, verzamelt ze snel de was en zet ze de wasmachine aan, met een schuin oog op de tafel. En zo gaat het door. Het linnen, het afval, de boodschappen. Het verschonen, de koffie, een spelletje. Koken, eten, opruimen. Kleine gesprekjes en troost voor de mensen die treurig zijn. Contact met mantelzorgers, overleg, rapportage.

Meer mensen in de ouderenzorg

Sarah is ontspannen en oplettend tegelijk. Een oude rot in het vak, denk je, maar nee. Ze is nieuw. Sarah is een van de grote groep die in dienst van Amstelring wordt opgeleid tot verzorgende IG niveau 3. Drie dagen per week werken, een dag naar school. Normaal stromen elk jaar ongeveer dertig krachten langs deze route in, in 2017 waren dat er zestig. Een van de vele maatregelen van Amstelring om meer werknemers in de ouderenzorg te krijgen.

Dit artikel komt uit onze maandelijkse nieuwsbrief. Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u aan.