Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Dagbesteding: bijna alles kan, en niets hoeft

Ouderen zitten gezellig op een bankje in de groene natuur met meertje in Hoofddorp
Op vaste dagen naar dagbesteding gaan brengt structuur, geeft afleiding en zorgt voor meer contact met anderen. ‘We zijn vrienden geworden,’ vertelt Peter die sinds drie jaar met veel plezier Dagbesteding Floriande bezoekt. Een inkijkje in een hechte dagbestedingsgroep.

Floriande is de thuisbasis van de gelijknamige dagbesteding. Het voelt er niet aan als een verpleeghuis. Buiten op het raam staat in grote letters: Huis van de Buurt. Dat nodigt uit om binnen te stappen. Bij binnenkomst oogt Floriande al even vriendelijk. Bezoekers hoeven zich niet eerst te melden bij een balie, die is er niet eens, maar kunnen zo het ruime en lichte restaurant betreden.

 

Gezellige huiskamer

Dagbesteding Floriande: een aantal bezoekers spelen biljart Het restaurant heeft iets weg van een grand café met een open keuken. Rechts in de hoek is een koffiecorner, links een leestafel. In ongeveer het midden van de ruimte staat een biljarttafel, waar een aantal mannen een potje waagt. Het is levendig in het restaurant van Floriande. Er zijn tafels voor kleine en grotere gezelschappen. Aan een van de groepstafels zit een deel van de dagbestedingsgroep, een kleine tien mensen, waaronder Peter. Er wordt nu even pauze gehouden; een mooi moment voor Peter om over Dagbesteding Floriande te vertellen en een rondleiding te geven.

Vrijwilligerswerk

‘Zie je al deze pennen op tafel?’ vraagt Peter. ‘Die scheuren we uit de enveloppen, voor het goede doel.’ Bezoekers van Dagbesteding Floriande doen met veel plezier vrijwilligerswerk voor Paswerk, een sociaal leerwerkbedrijf. Vandaag haalt een deel van de dagbestedingsgroep pennen uit enveloppen; het restant van een reclamemailing. De pennen gaan naar een goed doel, bijvoorbeeld een school in Afrika. ‘Loop maar even mee,’ zegt Peter, ‘dan laat ik het magazijn zien.’ Het magazijn staat vol dozen en zakken met materialen voor goede doelen, die Dagbesteding Floriande verzendklaar heeft gemaakt.

 

Van magazijn tot moestuin

Man en vrouw aan het werk in de moestuin van Floriande‘Kom, dan laat ik nog meer zien’. Peter opent een deur tegenover het magazijn. ‘Hier kunnen we sporten of naar de fysiotherapeut.’ Na het zaaltje met fitnessapparatuur showt Peter de binnentuin met konijnen, een moestuin en de jeu-de-boulesbaan.

Daarna is het tijd om kennis te maken met een aantal deelnemers van de dagbesteding die in een rustige ruimte het muziekgeheugenspel spelen. De activiteitenbegeleidster legt uit hoe het spel werkt: ‘We trekken eerst een kaartje, daarop staat een korte beschrijving. Daarna raden we om welk liedje het gaat, we zoeken het bij YouTube op en luisteren ernaar.’ Op de vraag of er meegezongen wordt, klinkt in koor een volmondige ‘ja’.

 

Dagbesteding op maat

Terug in het restaurant zit de pauze erop en worden er weer pennen uit mailings gehaald. Aan een tweepersoonstafel praten twee heren, ook van de dagbesteding, over actualiteiten. Mara van Limbeek, programmacoördinator van Amstelring Dagbesteding, vertelt dat een van de heren een gepensioneerd journalist is met veel interesse in nieuws. ‘Bij Dagbesteding Floriande kijken we altijd naar iemands interesse, zodat iedereen activiteiten doet die bij hem of haar passen.’

Dagbesteding is veel meer dan ‘beziggehouden worden’. De verhouding tussen werkgerelateerde activiteiten en vrijetijdsbesteding is ongeveer 75 tegenover 25 procent. Mara: ‘Mensen willen niet de hele dag vermaakt worden, maar vooral zinvol bezig zijn.’

Iedereen kent elkaar

Wat Dagbesteding Floriande extra mooi maakt, is dat er goed wordt samengewerkt. Niet alleen tussen de deelnemers onderling, maar ook door de begeleiding. Bewoners van Floriande vallen onder de Wet langdurige zorg (Wlz), mensen die zelfstandig wonen en gebruikmaken van dagbesteding onder de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo).

Met deze tweeledige financieringsstroom weet Floriande slim om te gaan. De activiteitenbegeleiders van het verpleeghuis en de dagbesteding trekken waar dat nodig is samen op, zodat er eenheid is tussen bewoners en mensen van buiten. Zo kent iedereen elkaar en ontstaat er één grote vriendengroep. En, mocht zelfstandig wonen op een gegeven moment niet meer mogelijk zijn voor een deelnemer, dan blijft hij bij verhuizing naar Floriande onderdeel van zijn vertrouwde groep.

Vrienden

Peter woont sinds kort in Floriande, maar komt al langer bij de dagbesteding. ‘Dit zijn mijn vrienden geworden. Iedereen helpt elkaar.’ Peter duwt bijvoorbeeld steevast een medebewoner in rolstoel vooruit. ‘Vanmorgen bij het wandelen, maar we gaan ook samen op pad. Boodschappen doen ofzo, en we zijn een keer samen naar Utrecht geweest.’ Mara vult aan: ‘Het is hier net een dorp, Floriande is echt een ontmoetingsplek.’

Een aantal senioren sjoelen in Huis van de Buurt FloriandeDrie jaar geleden wilde Peter in eerste instantie niets van dagbesteding weten. Zijn casemanager nam hem mee naar Huis van de Buurt Floriande. Al gauw was hij een van de vaste bezoekers van Floriande, inmiddels is het zijn huis. ‘Het is hier goed. We doen leuke en belangrijke dingen en er zijn allemaal lieve mensen hier,’ zegt Peter. ‘Wij willen hem niet kwijt,’ roept iemand uit de groep. Weer een ander grapt: ‘Dat zeg je alleen maar omdat hij erbij is.’ Ook aan humor ontbreekt het in Floriande niet.

Een leuke dag mét aardige mensen

Mensen die te maken hebben met eenzaamheid, geheugenproblemen of niet alleen thuis kunnen zijn als hun mantelzorger er niet is, zijn bij Amstelring van harte welkom voor dagbesteding. Op 12 locaties bieden activiteitenbegeleiders ondersteuning aan wie dat nodig heeft en kijken vooral ook naar wat een deelnemer kan en wil.

Sommige dagbestedingsactiviteiten vinden met de hele groep plaats, andere in kleine groepjes of op individuele basis. Activiteiten zijn onder meer: wandelen, bloemschikken, biljarten, zwemmen, fitness, tuinieren en geheugentraining. Naast actieve en gezellige bezigheden, wordt er gewerkt. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk voor goede doelen. De dagbestedingsgroepen gaan er ook regelmatig een dagje op uit. Bij de dagbestedingsgroepen van Amstelring kan bijna alles, en hoeft niets!

De foto's bij dit artikel zijn enige tijd geleden gemaakt. Peter is de staande man op de openingsfoto.