Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:
Terug naar het nieuwsoverzicht

Dag van de Beroerte: herken jij de signalen?

11 mei 2022
Afbeelding van Dag van de Beroerte: herken jij de signalen?
11 mei is het de Dag van de Beroerte. Op deze jaarlijks terugkerende dag vraagt de zorg aandacht voor beroertes; een herseninfarct of een hersenbloeding. En die aandacht is belangrijk, omdat een beroerte veel gevolgen kan hebben.

Een beroerte

Bij een herseninfarct ontstaat er een bloedpropje in het hoofd waardoor een gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof krijgt. Bij een hersenbloeding werkt het anders; dan gaat er een bloedvat kapot waardoor hetzelfde gebeurt. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 40.000 mensen getroffen door een beroerte. 

Een beroerte komt bijna altijd plotseling. Degene die hierdoor getroffen wordt, heeft vaak een zwaar en tijdrovend behandel- en hersteltraject nodig. Soms is een tijdelijk verblijf op een revalidatieafdeling nodig.

Herken jij een beroerte?

Signalen van een beroerte

Wanneer iemand een beroerte heeft gehad is het van belang dat zij zo snel mogelijk worden gezien door een arts. Zo is de kans op schade kleiner. Iedere minuut sterven er namelijk miljoenen hersencellen af. Bel daarom altijd bij het vermoeden van een beroerte 112.

Mogelijke indicaties van een beroerte zijn; problemen met spraak, krachtsverlies in ledematen, een scheve mond, hevige duizeligheid, evenwichtsstoornissen, dubbelzien of blindheid aan één oog, of plotselinge hevige hoofdpijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Daarnaast is er aandacht voor het voorkomen van een beroerte. Een gezonde leefstijl, niet roken en alcohol beperken, gezond eten en voldoende beweging, helpt om de kans op een beroerte te verlagen. Het draagt bij aan een goede waarde van de bloeddruk, bloedsuiker en het cholesterol. Een dietist kan daarbij helpen.

Meer informatie of advies?

Voor meer informatie over een beroerte of advies, klik hier.

Delen op social media: