Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content

Vijf tips over vrijwilligerswerk

Vijf tips over vrijwilligerswerk in de ouderenzorg
Van de mensen die vrijwilligerswerk doen, zegt 91% gelukkig te zijn, tegen 85% van de mensen die geen vrijwilligerswerk doet. Iets goeds doen voor iemand anders, is dus ook positief voor jezelf. Wil je ook vrijwilligerswerk gaan doen? Lees dan eerst hier de 5 beste tips over vrijwilligerswerk.

Wat je moet weten over vrijwilligerswerk in de zorg

 1. Je hebt zelf invloed op je vrijwilligerswerk
  In overleg met je begeleider kun je het zo leuk, afwisselend en interessant maken als je zelf wilt. Bedenk wat voor soort werk je het liefst wilt doen. Bezig zijn met een groepje mensen, of één-op-één begeleiding? Buiten de handen uit de mouwen steken of liever binnenshuis? Er op uitgaan, uitstapjes begeleiden? Helpen bij de maaltijd?

 2. Vrijwilliger zijn is ook: je grenzen kennen
  Hoeveel tijd en energie heb je? Heb je een gezin, een baan, een druk leven? Of wil je de vrijgekomen tijd door pensionering of werkloosheid een betekenisvolle invulling geven? Maak van te voren een realistische inschatting van het aantal uur per week dat je vrijwilligerswerk kunt doen. Dat voorkomt teleurstelling.

 3. Vrijwilligerswerk is nog leuker als het thuisfront er ook achter staat
  Vrijwilligerswerk kost tijd en energie. En, er zijn in de ouderenzorg ook emotionele gebeurtenissen. Blije en fijne momenten, maar zeker ook droevige. Daarom is het fijn als je thuis of in je vriendenkring een luisterend oor vindt en kunt praten over wat je meemaakt.

 4. Vrijwilligerswerk maakt je gelukkiger!
  Van de mensen die vrijwilligerswerk doen, zegt 91% gelukkig te zijn, tegen 85% van de mensen die geen vrijwilligerswerk doet. Dat blijkt volgens het CBS uit analyses van eerder gedaan onderzoek. Ruim 45.000 personen deden aan het onderzoek mee. Drie op de tien mensen had in de afgelopen 4 weken vrijwilligerswerk gedaan. De helpende hand bieden als vrijwilliger maakt en houdt je gelukkiger, dat is de conclusie. Bekijk hier de CBS-publicatie 'Vrijwilligerswerk 2020'.

 5. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend
  Het is geen betaalde baan, maar toch rekenen we op je komst. Spreken we af dat je elke maandagmiddag helpt met de maaltijden? Dan vertrouwen we daar ook op. Verzorgenden en bewoners zien uit naar je komst! En natuurlijk, als je echt niet kunt komen door bijvoorbeeld ziekte, dan horen we dat graag van je.