Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Kijk hier voor de laatste informatie over het coronavirus.
Terug naar het nieuwsoverzicht

Tussen de geraniums bloeit iets moois!

9 oktober 2019
Eenzame ouderen vinden elkaar bij de inloop in Tuincentrum Osdorp georganiseerd door Amstelring Dagbesteding Leo Polak
‘Jij nog een latte, Jeanne?’ In het weelderig groen van Tuincentrum Osdorp bloeit iets moois. Elke maandagochtend verzamelt zich een vrolijke groep ouderen voor de koffie. De proef waarmee Dagbesteding Leo Polak in juni dit jaar startte, is een groot succes.

Gezelligheid kent geen tijd. Op het uur dat winkels, werkplaatsen en kantoren voor een nieuwe werkweek opgewarmd raken, kuiert en rolt in Tuincentrum Osdorp een lint van senioren tussen de barbecues, terrastafels en fuchsia’s rustig richting koffiecorner.

Hier, in restaurant ’t Tuinterras, komen ze bij elkaar. Om koffie te drinken, het wereldnieuws te analyseren en hun dagelijks wel en wee met smaak te delen. ‘Geen spektakel, gewoon gezellig,’ zegt Jeanne van Willigenburg (82), deelnemer van het eerste uur, die zich langzamerhand als gangmaker heeft ontpopt. Net als de anderen heeft Jeanne nog genoeg te doen. Dinsdag hulp, woensdag crea (als het is), vrijdag zwemmen (als het gaat), zaterdag naar de Vlaaienkoning om met een vriendin een taartje te eten. Maar het is toch net dat ene dagje na het weekend dat haar toegrijnst. Die maandag.

’t Tuinterras café als oplossing voor de stille zomermaanden

Daar is nu verandering in gekomen. In juni startte de dagbesteding van Leo Polak Amstelring de proef met open inloop in het groen. ‘Het zou eerst om de zomermaanden gaan,’ zegt programmacoördinator Lonneke Lassing. ‘Vooral die zijn voor alleenstaande ouderen vaak saai en eenzaam. Kinderen en kennissen zijn op vakantie, activiteiten staan op een lager pitje. Er zijn mensen die tegen de muren opvliegen. In het tuincentrum kwamen altijd al veel ouderen en bewoners van verpleeghuis Leo Polak. Het blijkt hier zelfs een broeikas voor de liefde. We zijn gaan praten. Kunnen we iets organiseren? De eigenaar van ‘t Tuinterras was enthousiast. Natuurlijk waren we welkom. Op de advertentie in huis-aan-huisblad Westerpost kwamen de eerste keer meteen negen senioren, nu zijn het er rond de vijftien. En het goede nieuws, net gehoord: we mogen door!’

Hoe werkt de inloop?

De inloop is toegankelijk voor alle senioren in de buurt die behoefte hebben aan sociaal contact. Een indicatie zoals voor de georganiseerde dagbesteding in het Leo Polak hoeft niet. De koffie en begeleiding worden betaald door Amstelring, met een kleine subsidie van de gemeente Amsterdam. Ouderen en hun behoeften komen zo beter in beeld, is het idee. En mensen blijven fitter als ze het leuk hebben en elkaar tot steun kunnen zijn. Eigenaar van ‘t Tuinterras Mike Goezinnen beloont het initiatief met twintig procent korting op de koffie. ‘Ik weet wat eenzaamheid kan doen,’ zegt hij. ‘Als ik straks oud ben, hoop ik ook dat ik ergens terecht kan waar ik me veilig en gezien voel.’ Precies waar het de oudste deelnemer, Joost van Wijk (90), ook om gaat. Meneer woont in het Leo Polakhuis en mist een been. Zingen en klaverjassen gaan niet meer sinds zijn herseninfarct, en ook praten is moeilijk. Toch komt hij trouw, in zijn scootmobiel, elke week. Vandaag staan de lachtranen in zijn ogen. Al zegt hij niets, hij zegt genoeg.

Verder lezen

Delen op social media: