Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Terug naar het nieuwsoverzicht

SCP: acht op de tien verpleeghuisbewoners positief

2 oktober 2017
Trotse stoere oudere dame staat in haar woonkamer met tafel tafelkleed gordijnen
'Gelukkig in een verpleeghuis?' Zo luidt het rapport van Sociaal Cultureel Planbureau. Het SCP onderzocht de ervaren kwaliteit van leven en zorg van ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen.

Uit het rapport van SCP blijkt dat acht op de tien bevraagde verpleeghuisbewoners positief is over de kwaliteit van zorg. Ook luidt de conclusie dat er behoefte blijft aan verbetering. De verzorging wordt vaak als te gehaast ervaren en er is weinig tijd voor levensvragen of persoonlijk contact. Verpleeghuisbewoners vragen meer persoonsgerichte zorg en sociale en culturele activiteiten.

Leren en verbeteren

Naast het positieve beeld, laat het rapport ook zien dat het ‘samen beslissen’ nog beter kan. Het is daarom goed dat de zorgorganisaties de komende tijd met meer mensen aan de slag kunnen met de gewenste persoonsgerichte zorg. Dat betekent dat er (nieuwe) professionals nodig zijn die ook op het brede vlak van omgang, aandacht en begeleiding vaardig en sensitief zijn. En dat zij de ruimte krijgen om zo te kunnen werken dat de persoonlijke aandacht ook werkelijk kan groeien.

Sociale omgeving

Maar het gaat niet alleen professionals. Persoonlijke en onderlinge aandacht ontstaat in het brede sociale netwerk waarin naast bewoners en verzorgenden, ook vrijwilligers, buurtgenoten, familie en anderen zitten. Het onderhouden van de relaties in dit netwerk is voor verpleeghuisbewoners en medewerkers cruciaal. Zorgorganisaties kunnen niet zonder de samenleving.

Het volledige rapport staat op de website van SCP.

Delen op social media: