Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:
Terug naar het nieuwsoverzicht

Inge Borghuis nieuwe voorzitter van het Ben Sajet Centrum

19 mei 2021
Inge Borghuis nieuwe voorzitter van het Ben Sajet Centrum
Amstelring bestuurder Inge Borghuis is sinds begin 2021 voorzitter van het Ben Sajet Centrum. Het Ben Sajet Centrum is een netwerkorganisatie die de zorg voor ouderen en mensen met een beperking wil vernieuwen en structureel wil verbeteren.

Bij het Ben Sajet Centrum staat de verbinding tussen wetenschap, onderwijs en praktijk centraal. Wetenschap en onderzoek zijn belangrijk voor de zorgsector en dus ook voor Amstelring.

Verbinding tussen wetenschap en de praktijk

Wetenschap lijkt ingewikkeld, maar eigenlijk zijn we er dagelijks mee bezig. Inge Borghuis: "Veel van wat mensen dagelijks gebruiken hebben we te danken aan de wetenschap. Dat geldt ook voor het werk in de zorg. Want via wetenschap kunnen we onderzoeken of iets klopt. We kunnen mogelijke oplossingen voor onze vragen en problemen toetsen. Klopt het wat we denken? De resultaten uit onderzoek gebruiken we om het werk, de zorg, de behandeling en het leven in een woonzorgcentrum makkelijker en prettiger te maken. Indirect hebben zowel cliënten als medewerker veel profijt van onderzoek."

De verbeter-ideeën liggen bij onszelf 

Amstelring doet al aan veel onderzoeken mee. Inge: "Meestal zijn dat onderzoeken die door een wetenschapper of medicus zijn ontwikkeld. En dat zijn vaak zeer waardevolle onderzoeken, maar verschuiving naar de zorg is belangrijk. De focus moet meer liggen op de dagelijkse praktijk. Hoe mooi zou het zijn als medewerkers in de zorg zelf met onderzoeksideeën komen? Dat willen we graag faciliteren. We nodigen medewerkers uit om met hun ideeën te komen, zodat die onderzocht kunnen worden. Eigenlijk gaan we dus meer ‘vraaggericht onderzoek' doen. Inititiatieven zoals 'Praktijk in de wetenschap' en 'Fieldlabs' zijn daar de succesvolle voorlopers van."

Zorgorganisaties barsten van de data

Vraaggericht onderzoek doen kan ook met data die zorgorganisaties vastleggen. Inge licht toe: "We hebben veel eigen data binnen Amstelring. Dat zijn gegevens die we elke dag verzamelen en opslaan, uiteraard conform de AVG-richtlijnen. Data bevat informatie die ons verder kan helpen. Uit de gegevens kunnen we bijvoorbeeld halen welke doelgroepen er momenteel in de wijkverpleging zijn, of welk incident veel voorkomt. We kunnen dan uitzoeken waardoor dat komt. De data kan ons ook vertellen waar medewerkers wel of niet tevreden over zijn. En daarmee kunnen we onze organisatie beter laten aansluiten op wat voor medewerkers belangrijk is. Oftewel, we weten eigenlijk al heel veel, maar hoe maken we hier meer gebruik van in de praktijk? Gelukkig is er ook steeds meer aandacht voor de implementatie van nieuwe onderzoeksinzichten."

Het Ben Sajet Centrum

Het Ben Sajet Centrum is een netwerkorganisatie. De driehoek ‘onderzoek, onderwijs en praktijk’ staat centraal. Het Ben Sajet Centrum heeft de ambitie om een Academische werkplaats te worden, maar wil zich tegelijkertijd ook onderscheiden van traditionele Academische Werkplaatsen. Zo is het Ben Sajet Centrum meer gericht op betrokkenheid van lectoren en practoren, naast de betrokkenheid van hoogleraren van de universiteit. Tevens richt het Ben Sajet Centrum zich op de afgebakende regio Amsterdam - met zijn  grootstedelijke problematiek - en primair op ouderen en de gehandicaptenzorg.
Voorbeeld van de samenwerking binnen het Ben Sajet Centrum is de Social Trial Dementie, ontwikkeld door hoogleraar Anne-Mei The. Daarbij proberen zorgorganisaties nieuwe ondersteuningsvormen uit voor thuiswonende mensen met dementie en hun naasten. Dat gebeurt vanuit de visie Sociale Benadering Dementie, waarin de driehoek sterk naar voren komt.  

Delen op social media: