Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:
Terug naar het nieuwsoverzicht

Documentaire over het effect van muziek bij dementie

20 september 2020
Oude vrouw gerimpelde huid ligt in bed en kijkt naar jonge vrouw
De indringende documentaire ‘Is er morgen weer een dag?’ laat het subtiele, maar onmiskenbare effect van muziektherapie zien op ouderen, die door dementie in een haast verstilde tijd leven.

Met muziek contact maken bij dementie

‘Is er morgen weer een dag?’ werd in 2014 opgenomen in woonzorgcentrum Sint Jacob in hartje Amsterdam. De film gaat over mensen met dementie in een vergevorderd stadium. De vrouwen die gefilmd zijn, brengen hun laatste levensfase in een haast verstilde tijd door. En ze lijken zich zo op het eerste gezicht nauwelijks nog te herinneren waar of wie ze zelf zijn. Maar af en toe worden ze bezocht door twee muziektherapeuten, die contact maken door middel van muziek. De sfeer verandert. De levenskracht, die deze oude mensen nog steeds bezitten, ontwaakt. De mogelijkheden van hun lichaam en geest worden zichtbaar in intieme en intrigerende momenten.

De documentaire over het effect van muziektherapie bij dementie duurt 30 minuten.
Productie: Linda Bannink en Anisleidy Martinez.

Wereld Alzheimer Dag

U kunt de documentaire op tijdens Wereld Alzheimer Dag - maandag 21 september 2020 - bekijken bij NH-nieuws. De uitzendtijden zijn: 12.10 uur, 13.10 uur, 14.10 uur, 15.10 uur en 16.10 uur. In de daaropvolgende nacht wordt de docu nog een keer herhaald.