Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:
Terug naar het nieuwsoverzicht

Meer kwaliteit van leven door chemotherapie thuis

25 januari 2023
Chemotherapie thuis Amstelring Wijkzorg
De kwaliteit van leven van patiënten met kanker verbeteren door thuisbehandeling, dat was het hoofddoel van de samenwerking tussen Amstelring Wijkzorg, Zorgbalans en het Spaarne Gasthuis. Zij sloegen de handen ineen, zodat in Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer de zorg voor patiënten met kanker naar huis kon worden verplaatst. Dr. Aenne Werner, senior onderzoeker en projectleider bij Amstelring Wijkzorg, heeft onderzoek gedaan naar de behandeling thuis met chemotherapie (of immuuntherapie) en concludeert: 'patiënten ervaren een grotere kwaliteit van leven en meer eigen regie.'

Patiënten met kanker die chemo- of immuuntherapie nodig hebben, kampen vaak met lastig te regelen vervoer, ondersteuning of begeleiding. En dat is extra belastend en vermoeiend.  Voor veel patiënten is chemotherapie thuis dan ook een belangrijke ontwikkeling. De patiënt blijft gedurende de behandeling onder controle van de oncoloog, maar hoeft minder vaak naar het ziekenhuis.

Het geeft mij ontzettend veel rust, want ik had veel stress over het vervoer

(Bron: patiënt uit het onderzoek)

Onderzoek 'Van wachtkamer naar woonkamer'

Aenne Werner deed gedurende twee jaar onderzoek naar deze manier van behandelen thuis. Uit het onderzoek, getiteld 'Van Wachtkamer naar Woonkamer',  komt naar voren dat patiënten de zorg erg waarderen, door de overdracht beter geïnformeerd zijn en meer eigen regie ervaren. 

Het onderzoek heeft inmiddels al kunnen aantonen dat chemo thuis bij patiënten en naasten overbelasting kan wegnemen. En dat de werkwijze een goed format is voor meerdere type behandelingen thuis, ook bij andere patiëntengroepen. Een ander resultaat van deze werkwijze is dat wijkverpleegkundigen het een mooie aanvulling vinden van hun rol.

Je voelt het al snel aan als je cliënt het moeilijk heeft. Thuis kun je daar direct op inspelen

(Bron: wijkverpleegkundige uit het onderzoek)

Korte lijnen

Door de samenwerking tussen ziekenhuis en wijk worden de lijntjes tussen de betrokken zorgprofessionals steeds kleiner. Men kan elkaar steeds sneller vinden en dat bevordert ook de duidelijkheid over de situatie bij de patiënt. Zo beweegt de zorg mee met de patiënt ongeacht waar zij of hij de zorg ontvangt. Het onderzoek laat zien dat deze efficiënte samenwerking en de thuisbehandeling patiënten en mantelzorgers enorm ontlast. En dat resulteert in een betere kwaliteit van leven.

 

In Zuid-Kennemerland en de Haarlemmermeer verzorgt het Spaarne Gasthuis samen met Amstelring Wijkzorg en Zorgbalans en met behulp van Zilveren Kruis al twee jaar chemotherapie thuis. Patiënten met kanker hoeven daardoor minder vaak naar het ziekenhuis, omdat de thuiszorgorganisaties de behandelingen overnemen. Op dit moment gaat het om toedieningen van systemische therapie die via een injectie wordt gegeven. Alle toedieningen vallen onder de verantwoordelijkheid van het ziekenhuis en er wordt bij elke patiënt goed gekeken of het veilig thuis kan plaatsvinden.

Tijdens het onderzoek is gebruik gemaakt van een enquête, van interviews en van het Omaha System. 

Meer over het onderzoek met Omaha System-data

Delen op social media: