Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:
Terug naar het nieuwsoverzicht

Little Movement: een dansfilm over de ziekte van Huntington

22 april 2024
Afbeelding van Little Movement: een dansfilm over de ziekte van Huntington
Stap binnen in een wereld van betoverende bewegingen en diepe emoties met de film 'Little Movement'. Deze pakkende dansfilm werpt een uniek licht op het leven van Huntington-patiënten. Krachtige choreografieën en inspirerende verhalen komen samen en bieden inzicht in deze complexe aandoening.

"In de film maken Huntington-patiënten duidelijk wat bewegen voor hen betekent en hoe ze zich met dans uiten binnen hun beperkingen die hen meer en meer beheersen", zegt Jaap Wagenaar, specialist ouderengeneeskunde bij Amstelring. 

"Gedurende drie maanden werkte een groep van zes cliënten en bewoners van Willem-Drees Oostpoort wekelijks aan dans en bewegingsexpressie. Het doel was om het plezier van bewegen te ontdekken en een nieuwe vorm van communicatie te vinden. Dit resulteerde in een intieme choreografie die de onwillekeurige bewegingen van de ziekte van Huntington omarmde."

Huntington: erfelijk en progressief

De ziekte van Huntington is een erfelijke progressieve aandoening die zenuwcellen in de hersenen aantast. In Nederland hebben zo’n 1500 tot 2000 mensen de ziekte. Huntington-patiënten maken vaak onwillekeurige bewegingen, en maken mentale en cognitieve veranderingen door. 

"Deze film is bedoeld om niet alleen de realiteit van de ziekte van Huntington te tonen, maar ook de veerkracht en levenslust van degenen die ermee leven," benadrukt Wagenaar. De film biedt een krachtige boodschap van positivisme, die wordt overgedragen door de dansers zelf. "De dansers willen dat kijkers begrijpen dat ondanks de uitdagingen van de ziekte, het leven nog steeds intens en de moeite waard is. Dit vertellen ze ook in de interviews die in de documentaire zitten," voegt hij toe.

De samenwerking tussen filmmaker Sergio Gridelli, choreograaf Maaike van de Westeringh, en de patiënten - of dansers- zelf resulteerde in een film die de hoop en de kracht van de menselijke geest laat zien. Stuk voor stuk zijn de dansers trots op hun deelname aan de film. 

‘Little Movement’ biedt niet alleen een nieuwe kijk op de ziekte van Huntington, maar wil ook mensen inspireren om van elk moment in hun leven te genieten: het is zo voorbij.

"De film zal niet alleen vertoond worden binnen zorgorganisaties, maar ook op Nederlandse expertise- en kenniscentra en nationale en internationale film- en dansfilmfestivals," legt Wagenaar uit. "Dit alles om meer bekendheid te geven aan de ziekte van Huntington en inspiratie te bieden aan anderen die met vergelijkbare uitdagingen worden geconfronteerd."

Wil je de film zien en gebruiken? Download dan de toolkit

Het Huntingtoncentrum van Amstelring is een regionaal expertisecentrum (REC) en biedt al meer dan 30 jaar professionele zorg, behandeling en begeleiding aan mensen met de ziekte van Huntington, risicodragers, gendragers en naasten. Je kunt er terecht voor alle vragen die je over de ziekte hebt. 

Meer informatie? Kijk dan op de pagina over Huntington.

Delen op social media: