Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Terug naar het nieuwsoverzicht

Een andere kijk op ouderenzorg in De Nieuwe Sint Jacob

1 februari 2022
De Nieuwe Sint Jacob in de Plantagebuurt Amsterdam, de voorkant met inkijkje op het binnenplein
In het voorjaar van 2022 opent Amstelring in de Plantagebuurt van Amsterdam een nieuwe woonzorglocatie: De Nieuwe Sint Jacob. De 36 woonzorgappartementen van het monumentale deel van het gebouw zijn bedoeld voor mensen met dementie. In de omliggende 325 woningen is er, als dat nodig of gewenst is, zorg en ondersteuning op maat. Het doel: zo prettig mogelijk ouder worden in je eigen huis, in hartje Amsterdam. Medewerkers met én medewerkers zonder zorgachtergrond werken samen in De Nieuwe Sint Jacob.

Het veranderende zorglandschap vraagt om een nieuwe aanpak. Eén waar de mens centraal staat. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar zorgmedewerkers worden soms nog opgeleid om voor iemand te zorgen. Terwijl veel mensen vooral waarde hechten aan zingeving en sociale contacten. Met De Nieuwe Sint Jacob wil Amstelring invulling geven aan die behoefte. Er komen medewerkers die met passie en durf liefdevolle aandacht geven en bewoners helpen om een zinvolle dag te hebben.

De Nieuwe Sint Jacob, Plantagebuurt Amsterdam: de binnentuin, waar monumentaal en nieuw bij elkaar komen

Blijmakers: verzorgenden én een schoolconciërge, kunstenaar, horecamedewerker…

Het centraal stellen van individuele zorgbehoeften vraagt om het loslaten van hokjes en systemen. Daarom heeft Amstelring een team van zogenaamde Blijmakers samengesteld. Dat zijn mensen met één gezamenlijke gedachte: focus op wat bewoners kunnen en willen, en wat hun leven betekenisvol maakt. Het team van Blijmakers bestaat uit medewerkers mét en medewerkers zonder zorgachtergrond. Het zijn stuk voor stuk aanpakkers, die van nature aanvoelen waar iemand behoefte aan heeft.

Zo werken een voormalig schoolconciërge, kunstenaar en horecamedewerker dadelijk nauw samen met ervaren verpleegkundigen en verzorgenden. Om zorg en ondersteuning te verlenen aan bewoners die dat nodig hebben, maar ook om sociale ontmoeting op maat te faciliteren. Blijmakers met een zorgachtergrond staan met hun kennis en ervaring garant voor de kwaliteit van de zorg. En, ze ondersteunen hun collega-Blijmakers in opleiding. 

Wonen in De Nieuwe Sint Jacob

In De Nieuwe Sint Jacob verleent Amstelring zorg en ondersteuning aan iedere bewoner die daar behoefte aan heeft. Zowel in het monumentale deel, als aan de bewoners van de 325 omliggende woningen. Met bewoners en hun naasten bepalen de Blijmakers hoe zorg, ondersteuning en invloed bijdragen aan een waardevol leven: een mooie vorm van samen zeggenschap.

Delen op social media: