Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Terug naar het nieuwsoverzicht

Door ouderen gemaakte Van Gogh geveild voor Giro555

17 maart 2023
Samen een schilderij maken en veilen voor een goed doel samen met Internationaal Theater Amsterdam
De gemeente Amsterdam is de nieuwe eigenaar van een kleurrijke versie van Van Gogh's schilderij De Slaapkamer. Het door ouderen gemaakte schilderij werd tentoongesteld in Internationaal Theater Amsterdam en geveild voor Giro555.

Een groep bewoners van verpleeghuis De Makroon schilderde het beroemde doek 'De Slaapkamer' van Van Gogh na. Zij besloten het schilderij te veilen voor het goede doel. Een maand lang was het schilderij te bezichtigen in Internationaal Theater Amsterdam (voormalige Stadsschouwburg) op het Leidseplein, zodat bezoekers erop konden bieden. De hoogste bieder bleek uiteindelijk de gemeente Amsterdam. De opbrengst gaat naar Giro555, voor hulp aan de aardbevingsslachtoffers. 

De lieve stad

Pierre van Rossum, directeur Openbare Orde en Veiligheid gemeente Amsterdam: "De aardbeving was een grote ramp voor de inwoners van de getroffen gebieden. Ook de Turkse en Syrische gemeenschap in Amsterdam is diep geraakt doordat ze familieleden, vrienden en kennissen verloren hebben. De gemeenschap biedt waar mogelijk hulp aan de slachtoffers daar. De gemeente Amsterdam helpt daarbij. En alle kleine beetjes helpen. De bijdrage van de bewoners van De Makroon is ontroerend en typeert de betrokkenheid van de bewoners en medewerkers met wat er in de wereld gebeurt. Voormalige burgemeester Van der Laan sprak over 'de lieve stad' waarbij we goed voor elkaar moeten zorgen. Daar geeft De Makroon op unieke wijze invulling aan."

Bewoonster van De Makroon in Internationaal Theater Amsterdam

'Alle aandacht en bijdragen blijven nodig'

Clayde Menso, directeur Internationaal Theater Amsterdam (ITA): "De aardbeving in Turkije en Syrië is een verschrikkelijke ramp en alle aandacht en bijdragen blijven hard nodig. We zijn verheugd dat de Gemeente Amsterdam een helpende hand toesteekt en blij dat ITA een steentje kon bijdragen aan dit hartverwarmende initiatief van onze buurtbewoners door het schilderij in onze Brasserie te tonen."

Bij ouderen betrokken

De voorzitter centrale cliëntenraad Amstelring, Shosha Melkman, is enthousiast over het initiatief: "Het is fantastisch om te zien hoe betrokken het Internationaal Theater Amsterdam, de gemeente Amsterdam en cliënten en medewerkers van woonzorgcentrum De Makroon zijn bij elkaar en bij de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Hopelijk voelen meer mensen zich door dit initiatief uitgenodigd om meer naar hun naaste en verre buren om te kijken."
"Het schilderij heeft 555 euro opgebracht", vertelt Evelien Zoete, activiteitenbegeleider De Makroon en initiatiefnemer. "Een prachtig bedrag voor hulp aan de aardbevingsslachtoffers. Alle beetjes helpen en we zijn er trots op dat we dit samen hebben gedaan."

Detail schilderij zelfgemaakte Van Gogh

'Ieder droeg een steentje bij'

Wekenlang werkten ouderen om de beurt aan De Slaapkamer. Samen met collega’s begeleidde Evelien het project: "We kregen in september 2022 een rondleiding in het Van Gogh museum, om inspiratie op te doen. Daarna zijn we meteen aan de slag gegaan. En in december was het schilderij klaar."
Het kunstwerk is 1,5 meter breed en 1,2 meter hoog. Er werd afwisselend geschilderd, soms samen, soms alleen. Evelien: "Iets heel nauwkeurig naschilderen is niet alleen een fijne bezigheid, het bevordert ook de concentratie, kan stress verlichten en de fijne motoriek verbeteren."

Foto bovenaan dit artikel: Fabian Calis​ - Internationaal Theater Amsterdam

Delen op social media: