Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:
Terug naar het nieuwsoverzicht

De Klinker is 40 jaar zorg, gemeenschap en vrijwilligerswerk

6 mei 2024
Afbeelding van De Klinker is 40 jaar zorg, gemeenschap en vrijwilligerswerk
In Amsterdam Oud-West, nabij de Ten Katemarkt, viert woonzorgcentrum De Klinker vandaag zijn 40-jarig jubileum. Sinds de opening in 1984 is De Klinker uitgegroeid tot een belangrijk centrum voor de buurt, bekend om zijn levendigheid, gastvrijheid en uitgebreide activiteitenprogramma. Een van de vrijwilligers die vanaf het begin nauw betrokken is bij De Klinker is Ruud Koning. De 71-jarige Amsterdammer groeide op in de Kinkerbuurt en heeft de feestelijke opening van De Klinker nog meegemaakt.

Van carnavalsorganisator naar het begeleiden van activiteiten

Koning begon ooit als vrijwilliger bij verschillende buurtactiviteiten. Hij vertelt: "Ik was betrokken bij een carnavalsvereniging die meehielp om de opening van De Klinker wat luister bij te zetten. Van het een kwam het ander en voor ik het wist, was ik naast mijn fulltime baan vrijwilliger bij De Klinker.”

“Ik begon met feestavonden en rommelmarkten organiseren, later werden dat steeds meer activiteiten. De afgelopen jaren heb ik onder andere steeds de kerstversiering verzorgd, Sinterklaas gespeeld en bardiensten gedraaid. Het is leuk werk, en ik krijg er veel voor terug."

"Ik kan écht iets bijdragen in het levensgeluk van de bewoners."

De Klinker staat bekend om zijn gastvrije en ongedwongen sfeer. Bij binnenkomst voel je direct de warmte en zie je de ruime binnentuin met terras, waar bewoners en bezoekers genieten zodra de zon schijnt. Met het certificaat van de 'Roze Loper' is De Klinker een plek waar iedereen welkom is en respect en zorgzaamheid centraal staan.

De Klinker: altijd zorg en aandacht

Zorg en aandacht voor de individuele behoeften van bewoners is wat De Klinker onderscheidt van andere zorgcentra. Dit zag je onder andere terug in de coronaperiode, een voor Koning indrukwekkende tijd om als zorgvrijwilliger te werken. "Het was een zware periode. We mochten het gebouw niet in en hadden alleen telefonisch contact met bewoners.”

“Via-via regelde een medewerker van De Klinker een brandweerkraan waarmee familie van bewoners omhoog werd getakeld. Zo konden ze vanachter glas zwaaien naar degene die binnen zaten. Het was een harde tijd, en ik hoop dat we nooit meer zo'n situatie hoeven mee te maken."

Ondanks de uitdagingen van de pandemie heeft De Klinker haar levendige gemeenschap weten te behouden. Er zijn tal van activiteiten om aan deel te nemen, zoals clubjes voor muziek, biljarten, kaarten en zingen Daarnaast organiseert De Klinker maandelijkse evenementen, zoals muziekoptredens, filmavonden en quizzen. Koning zegt: "We organiseren echt veel; voor bewoners, maar ook voor buurtgenoten. De Klinker heeft een echte buurtfunctie.”

Het 40-jarig jubileum wordt gevierd met een feestweek die vandaag (maandag 6 mei 2024) aanvangt. Het programma omvat diverse activiteiten, waaronder een jubileumdiner, pubquiz, muziekoptredens en een speciale bingo ter ere van het 40-jarig bestaan. 

Meer weten over De Klinker? Dat kan. Hier vind je meer informatie. 

Delen op social media: