Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:
Terug naar het nieuwsoverzicht

Amstelveense wijkzorg aanbieders bundelen hun krachten

20 april 2023
Amstelring Wijkzorg
De vraag naar wijkzorg neemt toe door vergrijzing en doordat mensen zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Hoe spelen de Amstelveense wijkzorg aanbieders hierop in?

De vraag naar wijkzorg neemt toe door vergrijzing en doordat mensen zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Om beter te voldoen aan de vraag wisten zorgprofessionals van Amstelring, Brentano en de Zonnehuisgroep elkaar al te vinden. Wijkverpleegkundige Marieke van Veen van Amstelring Wijkzorg: “De werkdruk is hoog, want de arbeidsmarkt is krap en er zijn steeds meer kwetsbare ouderen die nog thuis wonen en daar zorg en ondersteuning nodig hebben. Om deze groeiende groep cliënten te kunnen helpen is nog intensievere samenwerking met andere zorgorganisaties essentieel.”

Eén ingang en werkwijze voor verwijzers

Amstelring Wijkzorg en de andere Amstelveense zorgaanbieders Brentano Amstelveen, Zonnehuisgroep Amstelland en Amstelland Zorg bundelen hun krachten, zodat gezamenlijke capaciteit beter benut wordt. Ook gaan zij er samen voor zorgen dat cliënten én verwijzers, zoals huisartsen en ziekenhuizen, minder tijd kwijt zijn met het vinden van beschikbare wijkzorg door één ingang en werkwijze voor wijkzorg te realiseren.  De inzet van zorg en technologische ondersteuning wordt uniform en de actuele beschikbaarheid van verpleging en verzorging wordt zoveel mogelijk transparant en knelpunten worden opgelost.

Kwaliteit en toegankelijkheid garanderen

Michiel Wassenaar, directeur Thuis en herstel van Zonnehuisgroep Amstelland, is blij met de samenwerking: “Met elkaar willen we de kwaliteit en toegankelijkheid van de wijkverpleging blijven garanderen. We helpen verwijzers in het zoeken naar zorg en kunnen op deze manier slimmer omgaan met vraag en aanbod. Bijzonder dat de eerste stappen hiertoe al door onze zorgprofessionals waren gezet. Mede dankzij een subsidieregeling en een bijdrage van Zorg en Zekerheid kunnen we hierin doorpakken.”

Gezamenlijke visie

De nadruk ligt op het versterken van de autonomie van de cliënt en door de inzet van hulpmiddelen, naasten en eventuele andere instanties zoals welzijn. Dan wordt er gekeken wat er nodig is vanuit de wijkzorg. Met hulp- en digitale middelen zoals de druppelbril, medicijndispensers en beeldbellen zijn cliënten minder afhankelijk van zorg en ondersteuning. Cliënten kunnen gebruikmaken van zorg die werkelijk aansluit bij hun persoonlijke situatie. Deze zorg wordt vervolgens vanuit de gezamenlijke capaciteit aangeboden.

Delen op social media: