Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Kijk hier voor de laatste informatie over het coronavirus.
Terug naar het nieuwsoverzicht

Amstelring Kerstconcert 2018

14 december 2018
Zingende dames tijdens het Amstelring Kerstconcert 2018 in het Concertgebouw Amsterdam
‘Een onvergetelijke kerstervaring voor ouderen in de mooiste concertzaal van Nederland.’ Duizend ouderen en mensen met een handicap of chronische ziekte waren vrijdag 14 december 2018 aanwezig bij de negentiende editie van het Kerstconcert voor Ouderen in Het Concertgebouw te Amsterdam. De feestelijke muziek en optredens werden verzorgd door 350 zangers en zangeressen van het Grootkoor Holland. Ook piepjong muzikaal talent was aanwezig: violiste Eline (8 jaar), cellist Sam (11 jaar) en pianist Thijs (12 jaar) speelden de sterren van de hemel.

De kerstperiode kan voor ouderen een eenzame tijd zijn, met emotionele herinneringen aan vroeger. Amstelring wil jaarlijks een kerstsfeer creëren in een fantastische omgeving, zodat aanwezigen een heerlijke tijd hebben. Samen luisteren, meezingen en volop genieten! Met natuurlijk kerstkoekjes, chocomelk en verrassingen in een goodiebag.

Cliënten van verpleeghuizen en verzorgingshuizen in Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Hoofddorp en Zwanenburg kwamen naar Het Concertgebouw. Ook hun mantelzorgers en mensen die thuiszorg krijgen van Amstelring Wijkzorg waren aanwezig. En leden van Amstelring Ledenservice genoten mee. Amstelring ontving ruim 1.000 bezoekers, waarvan circa 160 mensen in een rolstoel. 

Ook Omroep Max was erbij en maakte een rapportage van het concert voor het programma 'Hallo Nederland' (te zien vanaf 2:50 min).

Fotoimpressie Kerstconcert 2018

Vrijwilligers helpen bij Kerstconcert Amstelring 2018
Met het programmaboekje in de hand Kerstconcert Amstelring 2018
Het Concertgebouw, de mooiste zaal voor het Kerstconcert Amstelring 2018
Meezingen mag altijd bij het Kerstconcert Amstelring 2018
Een volle zaal bij het Kerstconcert Amstelring 2018
Eline Liselotte van Dijk op viool, Amstelring Kerstconcert 2018
Sam Röell op cello, Amstelring Kerstconcert 2018
Genieten van kerstliederen bij het Kerstconcert Amstelring 2018
Samen plezier hebben tijdens het Kerstconcert Amstelring 2018

Meezingen mag

De feestelijke kerstmuziek kwam van de 350 zangers van het Grootkoor Holland. Onder leiding van Nan van Groeningen en Etty van der Mei zingen de sopranen, alten, tenoren en bassen prachtige kerstklassiekers. Van 'Stille nacht, heilige nacht' tot het oud-Amsterdamse 'Kerstmis in de Jordaan'. Wie wil, zingt, neuriet en deint mee!

Kippenvel: optredens van Jong Talent

Er traden 3 jonge en veelbelovende muzikale talentjes op. De 12-jarige Thijs Willers liet de toetsen van de piano dansen, Sam Röell (11 jaar) speelde cello en de 8-jarige Eline Liselotte van Dijk bracht betoverende vioolmuziek. Tijdens een moment van rust lazen Santi en Yoëll, beiden 9 jaar, kerstgedichten voor.

Eline Liselotte van Dijk, viool (8 jaar)
Eline Liselotte van Dijk (8) begon als 5-jarige met vioolles. Twee jaar later mocht ze naar de Sweelinck Academie (Conservatorium van Amsterdam) waar Eline in het strijkersensemble Fancy Fiddlers speelt. Eline behaalde in 2017 een eerste prijs van het Florence Concours in Den Haag. In 2018 volgde een eerste prijs bij de muziekwedstrijd van het Prinses Christina Concours. Eline volgde Suzuki masterclasses in Colorado (VS), Zwitserland en Engeland en stond in Nederland op diverse podia. Behalve van vioolspelen houdt Eline ook van paardrijden en zingen. Eline heeft een zus Annabelle (10) die altviool en ook viool speelt.

Sam Röell, cello (11 jaar)
Sam komt uit een groot gezin met 6 kinderen, die bijna allemaal een instrument bespelen. Op 6-jarige leeftijd begon Sam met vioolspelen en later stapte hij over op de cello. Hij krijgt les van Wiesje van Eersel. Sam hoopt dat hij binnenkort een cello in bruikleen krijgt van het NMF (Nationaal Muziekinstrumenten Fonds) zodat hij nog beter de mooie klank van de cello kan laten horen. Sam houdt van optreden, alleen of met zijn leeftijdgenoten in een ensemble. Hij speelt ook in het Viotta Jeugdorkest.
Sam’s lievelingscomponist is natuurlijk Bach, die prachtige muziek schreef voor de cello. Yo Yo Ma is zijn grote voorbeeld. Naast muziek heeft Sam ook passie voor techniek. Hij zou later graag auto’s ontwerpen. Andere hobby's zijn voetbal en gamen.

Thijs Willers, piano (12 jaar)
Thijs speelt als klein kind al piano. Hij improviseerde graag op de piano, gezellig in de woonkamer. Spelenderwijs leerde hij steeds meer. Op zijn vijfde begon Thijs met pianolessen en nu heeft hij les van Maaike Eijkman in Hilversum.
Thijs speelt graag romantische muziek van bijvoorbeeld Chopin en luistert graag naar Mozart en Rachmaninoff. Daarnaast geniet hij van pop- en jazzmuziek. Zijn favoriete pianiste is Martha Argerich. Thijs treedt vaak op tijdens de uitvoeringen van zijn lerares Maaike en soms ook bij een concours of een concert. In november 2017 won hij een tweede prijs bij het Florence Piano Concours in Den Haag.

Hulpvaardige en vrolijke vrijwilligers voor de logistiek

De 100 enthousiaste vrijwilligers zorgden dat het Kerstconcert voor Ouderen 2018 goed en vooral feestelijk verliep. Met een vrolijke kerstmuts op boden zij een arm om op te leunen en duwden ze de rolstoelen en rollators over de pluche vloerbedekking van Het Concertgebouw.

Vlak voor en na het concert speelde zich buiten een grote logistieke operatie af. Tientallen rolstoelbusjes en 20 touringcars reden onder leiding van Transvision af en aan, verkeersregelaars leidden automobilisten om: kortom een goed geoliede logistieke machine in hartje Amsterdam.

Over het Grootkoor Holland

Het Kerstconcert voor Ouderen is een gezamenlijk initiatief van Amstelring en de dirigenten Etty van der Mei en Nan van Groeningen. Al vele jaren verzorgen zij met het Grootkoor Holland het kerstconcert. Grootkoor Holland is samengesteld uit koorleden van de elf Grootkoren die actief zijn in heel Nederland.

Dirigent Nan van Groeningen is al sinds zijn jeugd verzot op muziek. Hij studeerde in schoolmuziek en koor- en orkestdirectie. Ook volgde hij een zangopleiding bij Willemke van Claerbergen en Herman Woltman. Als solist treedt Nan op als zanger bij diverse kooroptredens en kerkdiensten. Ook organiseert Nan veel concerten.

Dirigente Etty van der Mei begon op achtjarige leeftijd met pianoles en trad op met het familie-koperkwartet. Zij studeerde schoolmuziek, solozang en koordirectie aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen. Tegenwoordig is Etty veelvuldig als sopraansoliste bij koorconcerten en oratoria te beluisteren. Etty is ook zangpedagoge en muziekdocente.

Er zijn bijdragen van Martin Mans (organist, koordirigent) en Martin Zonnenberg (organist, koordirigent en samensteller van het tv-programma 'Nederland Zingt').

Geschiedenis van het Kerstconcert voor Ouderen

Het Kerstconcert voor Ouderen begon in het jaar 2000. Eerst was de Westerkerk in Amsterdam de plek van samenkomst, later de Grote Kerk in Monnickendam en vervolgens de Noorderkerk in Amsterdam. Het enthousiasme voor het concert neemt elk jaar toe. In 2011 kregen Amstelring en het Grootkoor de unieke kans om het Kerstconcert in Het Concertgebouw te laten plaatsvinden. Sindsdien is dit dé plek van samenkomst.

Sponsors van het Kerstconcert 2018

Met gulle bijdragen van een groot aantal bedrijven en fondsen is het ook in 2018 weer mogelijk om dit Kerstconcert voor Ouderen te realiseren. Wij bedanken: Fontis Vitaal, RCOAK, Bavo Stichting, Dr. C.J. Valliant Fonds, Zorgwerk, Stichting Vrienden van St. Joannes de Deo, iunxi BV, Aranea Grafimedia, Eurofiber, Stichting Vredenburg & Theresia Spijker, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum, Stichting Hulp na Onderzoek, Stichting Vrienden van Nieuw Amstelrade, Distrivers, Sierhuis, Cumula, Cinnovate, MER ICT, Avics, AH Kinkerstraat en Zetacom.

 

Delen op social media: