Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Terug naar het nieuwsoverzicht

Amstelring Kerstconcert 2017 in Het Concertgebouw

28 december 2017
Groep ouderen met jassen aan en een jonge vrijwilliger in Concertgebouw in Amsterdam
‘Een onvergetelijke kerstervaring in de mooiste concertzaal van Nederland.’ Zo'n duizend ouderen, mensen met een handicap of chronische ziekte en mantelzorgers zijn vrijdag 22 december 2017 aanwezig bij de achttiende editie van het Amstelring Kerstconcert voor Ouderen in Het Concertgebouw.

'Muziek is het knuffelhormoon voor de hersenen', daarmee opent professor Erik Scherder het 18e Amstelring Kerstconcert in Het Concertgebouw te Amsterdam. Scherder’s onderzoek toont het positieve effect van muziek op het brein aan, bij jong en oud. Luisteren en meezingen, muziek is in alle vormen positief voor lichaam en geest. Na deze overtuigende introductie van Erik Scherder is niemand meer bedeesd en zingt of neuriet iedereen in de zaal volop mee!

Kerstmis in de Jordaan

De feestelijke kerstmuziek komt van 350 zangers van het Grootkoor Holland. Onder leiding van Nan van Groeningen en Etty van der Meij zingen de sopranen, alten, tenoren en bassen prachtige kerstklassiekers. Van 'Stille nacht, heilige nacht' tot 'Kerstmis in de Jordaan'. Er zijn ook 3 jonge, veelbelovende muzikale talentjes. Zij betreden het podium en spelen de sterren van de hemel. De 11-jarige Sieger Jöbsis laat de toetsen van de vleugel dansen, Claire Schuurmans is 13 jaar en tovert de mooie liefdevolle klanken uit haar harp en de 10-jarige Adam Smit laat de zaal genieten van prachtige vioolmuziek. En, tijdens een momentje van rust lezen 2 kinderen ontroerende gedichten voor van Annie M.G. Smit.

Bekijk de film van het Amstelring Kerstconcert 2017:

Een mooie dag voor ouderen

Uit alle delen van Amsterdam, uit Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Hoofddorp en Zwanenburg zijn ouderen uit verpleeghuizen en verzorgingshuizen naar Het Concertgebouw gekomen. Ook mantelzorgers, cliënten van Amstelring Wijkzorg en leden van Amstelring Ledenservice komen genieten. Er zijn in totaal zo'n 1.000 bezoekers, waarvan circa 200 in een rolstoel. 

Hulpvaardige en vrolijke vrijwilligers

De 100 enthousiaste vrijwilligers zorgen dat alles goed en vooral feestelijk verloopt. Met een vrolijke kerstmuts op bieden zij een arm om op te leunen en zij duwen de rolstoelen en rollators over de pluche vloerbedekking van Het Concertgebouw. Vlak voor en na het concert speelt zich buiten een grote logistieke operatie af. Rolstoelbussen en touringcars rijden onder leiding van Transvision af en aan, verkeersregelaars leiden automobilisten om: kortom een goed geoliede logistieke machine in hartje Amsterdam.

Over het Grootkoor Holland

Het Kerstconcert is een gezamenlijk initiatief van Amstelring en de dirigenten Etty van der Mei en Nan van Groeningen. Al vele jaren verzorgen zij met het Grootkoor Holland het kerstconcert. Grootkoor Holland is samengesteld uit koorleden van de elf Grootkoren die actief zijn in Nederland.

Geschiedenis van het Kerstconcert voor Ouderen

Het Kerstconcert voor Ouderen begon in het jaar 2000. Eerst was de Westerkerk in Amsterdam de plek van samenkomst, later de Grote Kerk in Monnickendam en vervolgens de Noorderkerk in Amsterdam. Het enthousiasme voor het concert neemt ieder jaar toe. Steeds meer mensen willen erbij zijn. In 2011 kregen Amstelring en het Grootkoor de unieke kans om het Kerstconcert in Het Concertgebouw te laten plaatsvinden. Sindsdien is de mooiste muziektempel van Nederland dé plek van samenkomst.

Sponsors van het Kerstconcert 2017

Alleen door de gulle bijdragen van een groot aantal bedrijven en fondsen is het mogelijk om ook in 2017 weer het Kerstconcert voor Ouderen te realiseren. Wij bedanken: Fontis Vitaal, RCOAK, VSB Fonds, ABN AMRO Foundation, Bavo Stichting, St. Vrienden van Sint Joannes de Deo, Dr. C.J. Valliantfonds, Hofstee stichting, Zorgwerk, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum, Stichting Het R.C. Maagdenhuis, Stichting Brentano’s - Steun des Ouderdoms, St. Vrienden van Nieuw Amstelrade, Aranea Grafimedia, Cumula, GeriMedica, Zetacom, Meeùs, Stichting Hulp na Onderzoek, FCA Capital Nederland, iunxi – serious ict infrastructure, XYZ Decoraties, MER advancing communications, Distrivers, Sierhuis relatiegeschenken en Albert Heijn Kinkerstraat.

Genieten tijdens het Amstelring Kerstconcert 2017
Naar de mooiste concertzaal Het Concertgebouw
Erik Scherder over muziek: knuffelhormoon voor het brein
Vrijwilligers zorgen voor een soepel verloop
In het Concertgebouw
Jong talent aan de vleugel
Grootkoor Holland in Het Concertgebouw
Luisteren naar jong talent
Luisteren naar mooie kerstklassiekers
Delen op social media: