Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:
Terug naar het nieuwsoverzicht

Amstelring en ROC TOP doorbreken impasse personeelstekort in de zorg

29 april 2021
Amstelring en ROC TOP doorbreken impasse personeelstekort in de zorg
Sinds enkele weken is Amsterdam een initiatief rijker dat de strijd aangaat tegen de tekorten in de zorg. Het gaat om de Zorg Experience, een initiatief van Amstelring samen met mbo-opleider ROC TOP.

De Zorg Experience is een intensief studieprogramma waarbij studenten enerzijds ontdekken (is de zorg iets voor mij?) en anderzijds versnellen (binnen 2,5 jaar een mbo-diploma niveau 4). Met dit initiatief hopen we samen met ROC TOP een kickstart te geven aan de toestroom van goed geschoold zorgpersoneel.

De eerste 24 studenten zijn inmiddels gestart bij Vreugdehof, een van onze woonzorglocaties.

Ontdekken

De Zorg Experience is geschikt voor zij-instromers, mensen die een carrière in de zorg ambiëren en zich willen laten omscholen. Studenten hebben vaak al een diploma op zak (in een ander vakgebied) en/of beschikken over een hoop waardevolle werkervaring. In een leertraject van acht weken werken studenten aan basisvaardigheden zoals verzorging en communicatie.

Ook leert men omgaan met hulpmiddelen in de werkomgeving zoals zorginnovaties. In deze periode krijgen studenten een goed beeld of de zorg bij hen past. Tegelijkertijd ronden studenten in deze periode een intensief REN-programma af (Rekenen, Engels en Nederlands). Na acht weken volgen examens waarin het basisniveau zorg- en het benodigde REN-niveau getoetst wordt.

“Ik ben trots op de Zorg Experience. Er wordt een muur doorbroken ten bate van een broodnodige versnelling voor meer mensen op de werkvloer. Studenten leren beter in het hart van de praktijk en zijn daardoor sneller op niveau, bij een diploma en op de werkvloer. Gezien alle tekorten in de zorg, een winst voor iedereen.”
Dianne Boone, ROC TOP projectleider van de Zorg Experience

Versnellen

Als examens succesvol zijn doorlopen en men nog steeds zorgambities heeft, kunnen studenten starten aan een 2,5-jarige opleiding Verpleegkunde niveau 4 (BBL). Dit betekent een winst van anderhalf jaar ten opzichte van de reguliere mbo-opleiding Verpleegkunde (4 jaar).

De verkorte opleiding, waar REN-vakken geen onderdeel van zijn, is volledig hybride en praktijkgericht. Dit wil zeggen dat alle lessen daadwerkelijk op de werkvloer zelf gegeven worden. Dus geen les meer in een lokaal maar rechtstreeks in het hart waar het gebeurt: de zorglocatie zelf. Na afloop van de tweejarige opleiding krijgen studenten een baan aangeboden bij Amstelring.

“De groep studenten is divers qua leeftijd en achtergrond. Ze komen uit verschillende sectoren zoals het bedrijfsleven, de kunst- en cultuursector, de modewereld en de horeca. Zij leren niet alleen van ons maar wij ook van hen. De kennis en vaardigheden die ze meenemen uit hun vorige loopbaan geeft een sterke impuls aan de kwaliteit van onze zorgverlening.”
Stephanie Boot (Praktijkadviseur opleidingen Vreugdehof)

Meer informatie

Aanmelden voor de Zorg Experience is op dit moment niet meer mogelijk. We zijn nog wel op zoek naar enthousiaste leer-werkplekbegeleiders: