Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Waarom is een levenstestament belangrijk?

Als u door ziekte, een ongeluk of een hersenbloeding zelf geen beslissingen meer kunt nemen, wie neemt dan bijvoorbeeld medische beslissingen voor u in het ziekenhuis? Uw partner of kinderen mogen niet zomaar allerlei zaken namens u regelen. In een levenstestament legt u uw medische en financiële wensen vast zodat uw gevolmachtigde deze namens u kan uitvoeren.

“Onlangs kreeg ik de opmerking dat het zo angstaanjagend is om persoonlijke, medische en financiële zaken op papier vast te leggen. Ook al wijst u hiervoor een partner of een van je kinderen aan. Weet u wat pas angstaanjagend is, antwoordde ik op deze opmerking”, aldus Marion Hermans voor Stichting Nabestaandenzorg en Advies Amsterdam. “Dat u het niet vastlegt en de kantonrechter voor u iemand aanwijst die u helemaal niet kent. U heeft dan totaal geen invloed op de keuze van de rechter. Ook al zijn uw partner en kind(eren) in leven, u kunt met een vreemde te maken krijgen die persoonlijke aangelegenheden voor u regelt. Het zou heel vervelend zijn als een vreemde beslissingen neemt die niet met uw eigen wensen overeenkomen.”

Wat wordt er vastgelegd?

“Een levenstestament stelt u op als u gezond bent en zelf over de inhoud van dit document kunt beslissen”, legt Marion uit. “In een levenstestament legt u zaken voor de toekomst vast voor een situatie waarin u (tijdelijk) niet meer kunt handelen (wilsbekwaam). Dat kan doordat u bijvoorbeeld een beroerte krijgt of in een coma raakt na een auto-ongeluk. U wijst personen aan die u onvoorwaardelijk vertrouwt en die namens u op financieel, persoonlijk en medisch gebied mogen optreden. Deze vertegenwoordigers zijn verplicht uw wensen op te volgen op de manier zoals u heeft laten vastleggen. U bepaalt zelf of u zich door één of meer personen wilt laten vertegenwoordigen. U stelt ook zelf vast hoe gedetailleerd u iets in het levenstestament laat opnemen. Wat wilt u dat er met uw huis en uw spullen gebeurt als u in een zorginstelling wordt opgenomen en niet meer terug naar huis kunt? Wie zorgt er voor uw huisdier?”

Medische wilsverklaring

“Verder is het aan te bevelen om een medische wilsverklaring te laten opnemen. Misschien wilt u dat een medische behandeling onder speciale omstandigheden wordt gestaakt, omdat u vindt dat het leven in een bepaalde situatie uitzichtloos is of omdat u niet onnodig ondraaglijke pijn wilt lijden. Of misschien wilt u juist geen medicijnen ontvangen die leiden tot beëindiging van uw leven. Doordat u deze wensen in het levenstestament vermeldt, is een arts hiervan op de hoogte als u zelf niet meer kunt aangeven wat u wel of niet wilt.”

Centraal Levenstestamentenregister

In het Centraal Levenstestamentenregister staan levenstestamenten op datum geregistreerd en bij welke notaris deze zijn opgemaakt. Men slaat de inhoud van het levenstestament niet op. De notaris die het levenstestament maakt bewaart de akte. Alleen een (kandidaat) notaris kan het register raadplegen.

Levensexecuteur

“Alweer even geleden werd ik benaderd door een bank die het vermogen van een dame van 90 beheert”, begint Marion met een voorbeeld. “De indruk ontstond dat mevrouw mentaal achteruit ging en het verzoek was of ik contact met mevrouw wilde opnemen. Mevrouw kon inderdaad steun gebruiken. Mevrouw stelde mij aan als haar levensexecuteur: ik regel haar administratieve, persoonlijke en medische zaken waarvoor zij mij heeft gemachtigd. Mevrouw sprak de wens uit de zaken die ik voor haar verzorg zo veel mogelijk samen te doen. In overleg met haar huishoudster en een vrijwilliger van een maatschappelijke instantie organiseren wij de zorg om haar heen. Dit verloopt volgens haar uitdrukkelijke wens zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

Betrouwbaar

De heer H. Smith (87) kwam via Amstelring Ledenservice in contact met Nabestaandenzorg aan huis. Mijnheer Smit is bijzonder positief over Marion: “Zij is een warme, rustige  persoonlijkheid. Wat ik fijn vind, is dat ze niet opdringerig is. Ze heeft veel geduld en legt het concept duidelijk uit. Daarbij is de informatie heel volledig. Je krijgt alle tijd je in deze materie te verdiepen. Het geeft mij een gerust gevoel dat ik dit nu heb geregeld. In mijn omgeving heb ik verschillende bekenden op Nabestaandenzorg geattendeerd en van
harte aanbevolen.”

Artikel uit Amstelring Plus 2 - mei 2022