Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Wanneer aanvullend verzekeren?

Wanneer aanvullend verzekeren?

Je verzekert je aanvullend wanneer bepaalde zorg niet of onvoldoende is opgenomen in de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is vrijblijvend en hoef je niet af te sluiten.

De basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars gelijk. De overheid stelt vast wat je vanuit de basisverzekering krijgt vergoed. Staat je een operatie aan je knie te wachten en verwacht je fysiotherapie nodig te hebben? Dan kan een aanvullende verzekering hiervoor handig zijn. Het wil echter niet zeggen dat je alle behandelingen krijgt vergoed. De verschillen per zorgverzekeraar kunnen qua hoeveelheid behandelingen en vergoedingen aardig uiteenlopen. Vergelijk daarom altijd of je ergens anders voordeliger uit kunt zijn.

Vanuit de aanvullende verzekering ontvang je een maximumbedrag per dag of per jaar voor een bepaalde behandeling. De zorgverzekeraar werkt met gecontracteerde zorgaanbieders. Je hebt hierin geen vrije keus, tenzij je wel voor die mogelijkheid (en hiermee ook duurdere optie) kiest. Over het algemeen geldt er een wachttijd of medische selectie.

Kostenoverzicht

Probeer vooraf in kaart te brengen wat je verwacht kwijt te zijn aan een bepaalde behandeling. Je krijgt een vergoeding vanuit de basisverzekering, verbruik je meer behandelingen dan wordt vervolgens de aanvullende verzekering aangesproken. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat je voordeliger uit bent met een aanvullende verzekering. Soms ben je met de premie zo veel duurder uit dat het voordeliger een behandeling zelf te betalen.

 

Wachttijd

Ook al heb je je aanvullend verzekerd, het kan zomaar zijn dat de zorgverzekeraar een wachttijd voor de aanvullende verzekering in acht neemt. Na deze wachttijd kun je pas gebruikmaken van een vergoeding en niet direct vanaf het moment dat je de aanvullende verzekering afsluit.

Eigen risico / eigen bijdrage

Het eigen risico is wettelijk verplicht voor zorg uit de basisverzekering. Vanuit de aanvullende verzekering vergoedt de zorgverzekeraar de kosten of een deel daarvan voor specifiek vastgelegde behandelingen. Hiervoor geldt geen wettelijke eigen bijdrage.

Weigeren

De zorgverzekeraar mag je voor een aanvullende verzekering weigeren, maar dat komt niet veel voor.

Collectiviteitskorting op je zorgverzekering

Amstelring Ledenservice heeft een samenwerking met drie zorgverzekeraars: VGZ, Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid. Als je lid bent van Amstelring Ledenservice kun je bij deze zorgverzekeraars korting krijgen op je premie.

Je huidige verzekering opzeggen doe je voor 1 januari. Je hebt tot 1 februari om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Bron: Rijksoverheid