Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Wat doe je als je kind een koortsstuip krijgt?

Herken een koortsstuip en weet hoe te handelen.

Een koortsstuip is meestal het gevolg van koorts doordat de lichaamstemperatuur te snel oploopt. Je herkent een koortsstuip doordat je kind schokkende bewegingen maakt met beide armen en benen. Gemiddeld houdt een koortsstuip 15 minuten aan en komt voor bij kinderen tussen zes maanden tot vijf jaar.

Tijdens een koortsstuip is je kind bewusteloos. Alle verschijnselen bij elkaar kan dit er beangstigend uitzien voor de ouders, maar het veroorzaakt geen schade aan de hersenen.

Koortsstuip / epilepsie

Al kunnen bij epilepsie ook stuipen voorkomen, epilepsie is iets anders dan een koortsstuip. Bij epilepsie volgen stuipen elkaar sneller op en er zijn geen koortsverschijnselen.

Een koortsstuip kan vaker voorkomen en wanneer kinderen na ongeveer een uur weer aanspreekbaar zijn, zullen ze zich vooral heel moe voelen. Hierdoor zijn meestal hangerig en lusteloos en vallen ze meestal snel weer in slaap.

Acties bij koortsstuip

  • Blijf vooral zelf kalm
  • Leg je kind op zijn zij met het hoofd opzij, zodat het vrij kan ademen. Controleer of de mond leeg is.
  • Duurt de aanval langer dan 15 minuten, bel dan de huisarts of 112.
  • Beoordeel waar de meeste schokken voorkomen. De huisarts zal hier naar informeren.
  • Bel ook de huisarts als de aanval voorbij is, zodat hij eventueel tips kan geven of onderzoek kan laten doen als hij dat nodig vindt.

Paracetamol

Het is niet zo dat paracetamol de kans op een volgende koortsstuip kleiner maakt. Wil je toch paracetamol geven, doe dat dan altijd in overleg met de huisarts. Als je af en toe paracetamol geeft, kan de koorts tussendoor opvlammen. Die schommelingen in temperatuur vergroten juist het risico op een koortsstuip.

Wil je weten wat je kunt doen in onverwachte situaties bij Baby’s en Kinderen? Volg dan de EHBO-cursus bij Baby’s en Kinderen.

Bron tekst: Livis