Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Goede voornemens

Hoe houd je goede voornemens echt vol?

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Vol moed starten we in januari met goede voornemens. De bekendste voornemens zijn afvallen, sporten, stoppen met roken en minder alcohol drinken. Echter, eind januari zijn de meeste voornemens alweer gestrand. Hoe kun je ervoor zorgen dat je goede voornemen wel goed volhoudt?

Doel positief formuleren

Vermijd formuleringen met ontkenningen of een negatieve lading, zoals ‘niet’, ‘geen’ of ‘minder’. Dus niet: ik wil niet meer snoepen, maar: ik neem gezonde tussendoortjes. Schrijf je voornemen op. Gedragsverandering is lastig. Doordat je opschrijft waar je naartoe wilt, went je brein aan die gedachte. En een positieve formulering motiveert. 

Schrijf ook op een positieve manier op waarom je iets wilt. Voorbeeld: Ik kies voor gezonde tussendoortjes, omdat ik me fitter wil voelen. Daarmee maak je je doel concreet.

Plannen

Maak op een vast tijdstip in de week een weekplanning. Of als je dat te ver vooruit vindt, plan dagelijks op een vast moment je actiepunt(en) voor de dag erop. Stel herinneringen in je mobiele agenda in en zodanig dat deze pas verdwijnen als je de herinnering zelf verwijdert.

Afvinken

Stimuleer jezelf door de maand en daaronder de cijfers van de dagen op te schrijven. Omcirkel de dag dat een doel is gelukt, zodat je aan het einde van de week en maand ziet hoe vaak je een doel hebt gehaald. Houd het realistisch en stel je hooguit een of twee doelen. Met kleine stappen behaal je eerder en langduriger succes dan met veel doelen en grote stappen. Bijvoorbeeld: 500 gram per week afvallen is altijd nog 26 kilo per jaar! Of wanneer je iets wilt opruimen, maar je ziet door de bomen het bos niet meer: elke dag één laatje uitzoeken en opruimen maakt dat je na een week een kast klaar kunt hebben.

Visualiseer

Hang je goede voornemens op een plaats waar je vaak komt. Wil je graag een opgeruimd bureau of opgeruimde kast? Zoek een afbeelding hiervan op internet, print deze uit en hang het in het zicht. Hierdoor herinner je jezelf er telkens aan wat je voor ogen hebt en wat je wilt bereiken.

Vind je bepaalde voornemens lastig zelf op te pakken, zoals structuur aanbrengen in administratie of financiën of een kamer of je woning opruimen? Belastingaangifte aan huis, die je ook kunt inzetten voor je administratie aan huis, kan je op weg helpen. Dat geldt ook voor de Opruimcoach aan huis. Een goed begin is het halve werk, wacht niet langer, zet een eerste stap en maak een afspraak.