Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Met een gerust hart voor de kleinkinderen zorgen

EHBO voor Gastouders

Nederlandse grootouders zijn een rots in de branding als oppas voor hun kleinkinderen. Over het algemeen spelen opa’s en oma’s graag een belangrijke rol in het leven van hun kleinkind.

Blader niet te snel door bij dit blog. Vaak denken grootouders dat ze hun eigen kinderen ook ‘gewoon’ hebben grootgebracht en geen EHBO-cursus nodig hebben. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje en kan het zomaar voorkomen dat er een situatie ontstaat dat uw kleinkind bijvoorbeeld een ernstige brandwond oploopt of bewusteloos raakt. Hoe fijn is het dan dat u direct weet hoe u moet handelen en u zichzelf achteraf niet hoeft te verwijten dat u wellicht niets heeft kunnen doen?

ABCDE-methode

“EHBO toepassen is een situatie die niet vaak voorkomt en daardoor veel stress met zich kan meebrengen. Vaak twijfelen mensen of ze wel of niet de hulpdiensten zullen inschakelen. Wanneer u kunt terugvallen op een vaste methodiek, met toegankelijke informatie, biedt dat houvast en het geeft zelfvertrouwen’, aldus Flore Fanoy van Livis, opleider in EHBO- en BHV-cursussen. “Onze vernieuwde EHBO-cursus voor Gastouders van Livis werkt met de ABCDE-methode die u leert om volgens vaste stappen EHBO in de praktijk toe te passen. Deze methode heeft een duidelijke gestructureerde aanpak die u helpt om beslissingen te nemen en zelfverzekerd te handelen.”

Vindt u een vergoeding voor het oppassen niet nodig, dan kunt u natuurlijk alleen een EHBO-cursus voor Gastouders volgen. Wilt u wel voor een vergoeding in aanmerking komen, dan dient als u als gastouder (oppasoma of oppasopa) geregistreerd te staan. Schrijf u daarom eerst als gastouder in bij een geregistreerd gastouderbureau. U kunt zich alleen inschrijven op uw opvangadres. Dat is uw eigen adres of het woonadres van de vraagouder. De ouders betalen de grootouders via het gastouderbureau.

Gastouder worden

Om als gastouder te mogen werken is het nodig dat u over een hiervoor geldig diploma beschikt. Heeft u al een diploma of een vergelijkbare opleiding maar is deze niet bekend bij de overheid, dan kunt u deze voorleggen om hiervoor eventueel alsnog erkenning te krijgen.

VOG

Vervolgens heeft u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Deze kunt u bij de gemeente aanvragen. Ook uw huisgenoten behoren deze verklaring aan te vragen, als u uw kleinkinderen bij u thuis opvangt.

EHBO voor Gastouders

Ten slotte heeft u een erkend certificaat van EHBO voor Gastouders nodig. Om gecertificeerd te blijven, hoort u elke twee jaar een herhalingscursus te volgen. 

Inhoud van de cursus

“De cursus bestaat uit een online theoriegedeelte en een praktijkles. De online cursus is met leerzame animaties in een moderner jasje gestoken en aangepast aan de zogeheten ABCDE-methodiek. Volgens realistische scenario’s vanuit deze methodiek behandelt de theorie belangrijke EHBO-onderwerpen waarmee u als gast- of oppasouder te maken kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het meest voorkomende letsel bij eerste hulp.

In 4 tot 6 uur volgt u thuis wanneer u dat uitkomt de online theorielessen. Het studietempo kunt u zelf aanpassen, u kunt er korter of langer over doen. Via tussentijdse toetsen kunt u uw kennis testen voordat u de online cursus met een eindtoets afrondt.

Praktijksessie

“Heeft u de online theorie succesvol afgerond dan volgt u tijdens een dagdeel van 3 ½ uur een praktijksessie. Met andere cursisten oefent u verschillende scenario’s waarbij de ABCDE-methode kan worden toegepast. Een erkende instructeur laat u de EHBO-vaardigheden op poppen oefenen en bekijkt of u deze zelfstandig kunt uitvoeren. Na het succesvol afronden van de praktijkles ontvangt u –afhankelijk van uw vooraf gemaakte keuze- een certificaat van Het Oranje Kruis of van Livis. Beide certificaten zijn twee jaar geldig. 

Tip van Flore: “Volg elke 2 jaar de herhalingscursus. Dat is niet alleen belangrijk om gecertificeerd te blijven, maar voldoende oefenen zorgt ook dat u goed voorbereid blijft.”

Bel bij twijfel altijd 112

Vertrouw altijd op uw intuïtie. Voelt het niet goed, bel dan direct 112. Zet uw telefoon op luidspreker, zodat u uw handen vrij hebt als uw instructies ontvangt van de noodcentrale.

Aanvragen EHBO cursus voor Gastouders

Heeft u interesse? Kijk dan voor meer informatie en aanvragen op aanvragen cursus EHBO voor Gastouders.