Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Aangenamer leven door hoorplezier

Stukje bij beetje kan gehoorverlies er in sluipen. Eerst heeft u het zelf misschien niet in de gaten. Dan is het uw omgeving die u attendeert op de televisie, die toch wel hard staat. En als het u steeds minder goed lukt om een gesprek te volgen, is dat niet alleen vermoeiend maar kan het ook gevolgen hebben voor uw sociale leven.

“Als je minder goed hoort, leer je er vaak mee te leven. Tegelijkertijd mis je ook zoveel. Dat is zo jammer,” vindt Shirley Oedit, ervaren audicien bij Oorwerk. “Want het hoeft namelijk niet. Wij hebben verschillende laagdrempelige oplossingen om te zorgen voor een verbetering van het gehoor. Hoorplezier kan het leven echt een stukje aangenamer maken.”

Eenvoudige test

Om erachter te komen of er sprake is van gehoorverlies en of daar een hooroplossing voor is, kan de audicien eenvoudig aan huis een gehoortest uitvoeren. “De test is niet belastend,” legt Shirley uit. “Men krijgt via een koptelefoon geluidjes te horen. Wordt het geluid gehoord, dan kan een knopje worden ingedrukt of de hand worden opgestoken. Ook een woordjestest en het meten van de geluidsgeleiding van het oor zijn onderdeel van de test. Als na de test blijkt dat er sprake is van gehoorverlies, dan kan een hoorapparaat mogelijk uitkomst bieden.”

Maatwerk

“De beste hooroplossing vraagt om maatwerk,” verduidelijkt Shirley. “Zo houden we rekening met bijvoorbeeld de motoriek van de klant. Is er sprake van reumatische klachten, dan is een piepklein hoorapparaat in het oor geen goede oplossing. Een toestel achter het oor dan weer wel. Dan wordt maatwerk geleverd en worden afdrukken gemaakt van het oor om te zorgen dat de oorstukjes perfect aansluiten.” Ook gepriegel met de kleine batterijtjes is niet meer nodig, want de allernieuwste hoortoestellen werken via een oplaadbare batterij. “Met een draagtijd van een volle dag, bent u de hele dag verzekerd van een goed gehoor. Gaat u slapen, dan plaatst u uw hoortoestellen op de oplader en na het wakker worden kunt u de vogeltjes weer horen fluiten.”

Zoektocht

“Wij proberen ons in te leven in onze klant en zijn pas tevreden als de klant tevreden is.” De missie van Shirley en haar collega Oorwerk-audiciens is duidelijk: “Wij geven de zoektocht naar een oplossing niet snel op, want we willen er zeker van zijn dat u met plezier en profijt de komende jaren gebruik zult maken van uw hoortoestel. Daar nemen we de tijd voor en natuurlijk hoort daar ook nazorg bij.“ Dat kan de 91-jarige mevrouw Cornelia Leewis beamen. Zij verloor haar hoortoestel door een onverwachte beweging bij het instappen in de auto.“ Tot overmaat van ramp reed een andere auto over het toestel heen. Mijn dochter heeft toen direct contact opgenomen met Shirley. Zij regelde in heel korte tijd een vervangend toestel voor me. Omdat ik zo afhankelijk ben van mijn hoortoestellen, was ik enorm blij met de snelle service.”

Zorgverzekeraar

De Audicien aan huis is aangesloten bij alle zorgverzekeraars en goed op de hoogte van de vergoedingsregels binnen de zorgpakketten. “Bij het aanmeten van een hoortoestel houden wij altijd rekening met de persoonlijke situatie van de klant. Voor iedere portemonnee is een hooroplossing. Het is belangrijk om behoeften, wensen en mogelijkheden tegen elkaar af te zetten, om de beste hooroplossing te kunnen bieden.”

Goed om te weten

De gehoortest aan huis is gratis en vrijblijvend. De test wordt uitgevoerd door een gediplomeerde, deskundige audicien. U ontvangt een uitgebreid persoonlijk advies en in overleg kunt u, als dat nodig blijkt, een hoortoestel laten aanmeten. Het duurt ongeveer 2 weken voordat de audicien tijdens een vervolgafspraak uw hoortoestel komt brengen. Tijdens deze vervolgafspraak wordt duidelijk of het toestel aan uw verwachtingen voldoet of dat aanpassingen nodig zijn. Tenslotte benadrukt Shirley dat de Audicien aan huis zorgplicht heeft. “Dat betekent dat als met de gehoortest wordt vastgesteld dat uw gehoorprobleem een medische oorzaak heeft, wij altijd adviseren eerst een bezoek te brengen aan de KNO-arts.”

Vergoeding

Pas bij volle tevredenheid met de hooroplossing, wordt de rekening opgemaakt en de proefperiode afgesloten. Veel zorgverzekeraars vergoeden volledig of gedeeltelijk de kosten van hoortoestellen. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om te weten wat u vergoed krijgt.

Artikel uit Amstelring Plus 1 - februari 2023