Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Verdrinking onderschat gevaar bij kleine kinderen

Terwijl je lekker gaat zwemmen in het zwembad, op het strand of aan de plas, ligt de kans op verdrinking bij kinderen op de loer. Vooral jonge kinderen lopen gevaar, omdat zij de risico's van water niet inzien. Ouders onderschatten hoe snel en onopvallend verdrinking er aan toe gaat. De enige manier om ongelukken te voorkomen: houd ze continu in de gaten.

9 augustus 2017

Nieuwsgierig in de buurt van water

Kinderen zijn nieuwsgierig, ze ontdekken de wereld om zich heen en zien geen gevaar. Dat kan in de buurt van water helemaal verkeerd aflopen. Jonge kinderen kunnen in een klein laagje water al verdrinken en daar maken ze geen geluid bij. Ouders onderschatten hoe snel en geruisloos dat gaat. De meeste heel jonge slachtoffers verdrinken niet in de zee of het zwembad, maar gewoon thuis, in bad, in de vijver of zelfs in een emmer. Je denkt dat het huis een veilige omgeving is. Ouders realiseren zich niet dat juist daar hun kind kan verdrinken.

Armlengte afstand

Als ouder moet je je kind continu in de gaten houden, dat is de enige manier. Het is onvoldoende om in bad een ouder kind te vragen even op zijn broertje of zusje te letten. En in het zwembad moet je er niet van uitgaan dat de badmeester alles ziet. Er moet altijd een ouder of verzorger toezicht houden.
In de buurt van open water kunnen ouders hun kroost zelfs het best op een armlengte afstand houden, raadt Reddingsbrigade Nederland aan. "Kleine kinderen zijn mobiel en in een oogwenk zijn ze verdwenen,'' stelt directeur Raymond van Mourik. "Ouders moeten er bovenop zitten, er is geen andere optie.''
Bij oudere kinderen is het gebrek aan zwemvaardigheid vaak de oorzaak van ongelukken. Daar kun je hameren op zwemlessen, maar bij kleuters moet je echt zelf opletten.

EHBO bij Kinderen

In de cursus EHBO bij Kinderen wordt onder andere aandacht besteed aan verdrinking. Wil je zeker zijn dat je weet wat je moet doen? Start dan vandaag nog de cursus EHBO bij Kinderen.

Tekst: Livis