Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Tuin in balans

Niet voor niets noemt André Prins van Greenspot Groenspecialisten zich de ‘huishovenier van Amstelring Ledenservice’. Hij staat samen met zijn allround gespecialiseerde team tenslotte al meer dan 12 jaar klaar voor het vervullen van al uw groenwensen.

De tuinman met ‘het groene hart’ is een begrip in de Haarlemmermeer en omstreken. Met als visitekaartje de vele mooie en goed onderhouden tuinen, die vaak ook nog eens door hem zijn ontworpen en aangelegd. André (56) heeft van zijn ouders de liefde voor de natuur meegekregen. “Ik kom uit een gezin waarin de natuur altijd heel belangrijk was. Mijn ouders waren van het type wandelaars, we gingen dan naar Oostenrijk, de bergen in. Mijn vader had tijdens die wandelingen altijd een gidsje op zak om de plantjes die we onderweg tegenkwamen te herkennen.” Het was zijn zwager die hem later kennis liet maken met het hoveniersvak. “Ik vond het gelijk leuk om lekker met de natuur bezig te zijn en met mijn handen te werken.” Na zijn diensttijd bij de marechaussee lonkte even een opleiding bij de politie, maar gelukkig koos André niet voor blauw maar voor groen. Een inspirerende rondreis door Indonesië plantte het zaadje om zelfstandig verder te gaan. Inmiddels runt André, die in Boskoop de hoveniersopleiding volgde, al 30 jaar zijn eigen hoveniersbedrijf.

Watertuin

Zelf heeft André een voorliefde voor de Japanse tuin, een tuin met waterpartijen. Hier neemt de Japanse esdoorn met de karmijnrode diep ingesneden blaadjes, waar hij zijn groene hart aan heeft verpand, een prominente plaats in. “Een tijd lang was deze tuintrend niet populair,” vertelt hij. “Vijvers werden opgedoekt en water werd steeds minder gebruikt in tuinontwerpen. Nu is gelukkig een kentering te zien want watermanagement wordt steeds belangrijker.”

Tegel eruit, plantje erin

Inmiddels ondervinden we aan den lijve de gevolgen van extreme regenbuien. Water dat in strak betegelde tuinen geen kant meer op kan, rioleringen die overstromen. Als hovenier is André actief bij het Centrum voor Duurzaamheid in de regio Haarlemmermeer. “Vanuit die rol kun je bij ons terecht voor advies over gevelgroen en dakbeplanting, maar ook over de nationale campagne Tegelwippen. Kijk eens met andere ogen naar je tuin. Tegel eruit en plantje er in, is wat wij promoten.” In zijn ontwerpen houdt hij daarom rekening met een uitgebalanceerde klimaatbestendige functionele tuin, die moet aansluiten bij de wensen van de tuineigenaar. “Een tuin met genoeg groen, maar ook met een fijn terras. Tegels kunnen deels worden vervangen door beplanting maar ook door waterdoorlatende grondbedekking als boomschors en split of grind in roosters. Dat loopt makkelijk en als terras kun je er goed op zitten.”

Watermanagement

Daarnaast breekt André een lans voor het anders gebruiken van hemelwater dat via de regenpijp de riolering belast. Met behulp van ‘Hydroblob’, een buffersysteem dat eenmaal aangebracht in de grond werkt als een spons, kan dit water zich beter in de ondergrond verspreiden. Wateroverlast wordt zo beperkt en droogte bestreden. Tot zijn grote genoegen zijn steeds meer mensen bereid om over watermanagement na te denken en in dit systeem te investeren. Zoals de heer Robert Verhoeve, die met trots vertelt over de waterberging in de grond van zijn Hoofddorpse paradijsje. Tijdens de zoektocht naar een groener alternatief voor zijn tegeltuin, kon de Tuinman hem goed adviseren. “Ik wilde meer aan waterberging doen, want water dat je in het riool laat lopen ben je gewoon kwijt, dat is zonde. In het nieuwe ontwerp werden in voor- en achtertuin langwerpige infiltratieblokken ingegraven, best een klus.” Maar inmiddels hebben de ondergrondse miniwaterreservoirs hun doel al bewezen. “Tijdens een droge periode stak het verdorde gras van het gemeenteplantsoen schril af tegen onze groene grasmat.”

Tip van de tuinman

In tijden van droogte is het belangrijk om goed om te gaan met waterverbruik. Na een hete dag zijn veel mensen geneigd de tuinslang ter hand te nemen om de natuur een handje te helpen. “Goed bedoeld, maar niet functioneel,” weet André. “Men denkt goed water te hebben gegeven maar vervolgens staan de planten toch te verdrogen. Effectief en functioneel bewateren is pas succesvol als dat gelijktijdig op meerdere plekken én voor langere tijd gebeurt. Met een sprinkler- of druppelsysteem bijvoorbeeld, dat water direct bij de plant brengt. Aangesloten op de buitenkraan kan met een timer de frequentie van water geven worden ingesteld. “En hoewel het misschien anders doet vermoeden, verbruikt deze manier van bewateren een stuk minder water dan sproeien!”

Wilt u advies over watermanagement in uw tuin? Laat u voorlichten door de Tuinman! Ook voor tuinonderhoud en boomverzorging komt de Tuinman graag bij u langs.