Online cursus voor mantelzorgers

Afbeelding van Online cursus voor mantelzorgers
 • Online cursus wanneer het u uitkomt
 • Duur 4 tot 5 uur
 • Ook per module te volgen
Bent u mantelzorger en kunt u wel wat tips gebruiken gebruiken? Volg dan de online cursus "Zorg voor wie je lief is". Leer zorgen voor iemand die u lief is met o.a. persoonlijke verzorging, mobiliteit, medicijnen, voeding & vocht, vergoedingen.

De online cursus voor mantelzorgers is bedoeld voor mantelzorgers die willen weten hoe ze de zorg voor hun naaste het beste kunnen regelen en waar mantelzorgers terecht kunnen voor zorgvragen. Het is handig te weten via welke regelingen u vergoedingen kunt aanvragen of welke instantie u een indicatie verstrekt.

‘Met liefde en intuïtie kom je een heel eind. Met deze cursus leer je de rest’

 

Modules

De online cursus is bedoeld voor iemand die wil zorgen voor een ander. De cursus bestaat uit vijf modules:

 • Persoonlijke verzorging (wassen, aan- en uitkleden, helpen bij douchen)
 • Mobiliteit (valpreventie, hulpmiddelen bij verplaatsen, veilig en gezond werken)
 • Medicijngebruik (medicijnen klaarleggen, medicijnen in laten nemen)
 • Vergoedingen (financiering van de zorg en vergoeding van hulpmiddelen)
 • Voeding en vocht (juiste voeding en genoeg vocht)

Praktische hulp

De vergrijzing, het groeiende zorgaanbod en de toename van de chronische ziekten leiden tot hogere zorgkosten. Omzien naar elkaar en zorg aan huis wordt daarom met de dag belangrijker. Om thuiswonende ouderen en hulpbehoevenden de juiste zorg te verlenen heeft iemand kennis nodig om die zorgrol met vertrouwen op te nemen en daadkrachtig te werk te gaan. Daarom heeft Livis de online cursus ‘Zorg voor wie je lief is’ ontwikkeld. Het is een 5 uur durende online theorie, en kunt u volgen waar en wanneer u wilt.

Aanvragen Online cursus voor mantelzorgers

De cursus is in zijn geheel te volgen, maar kan ook in aparte modules worden gevolgd.  

Heeft u interesse in de gehele cursus? Kijk dan voor meer informatie en aanvragen op aanvragen cursus Online cursus voor mantelzorgers.

Als u een deel van de cursus wilt volgen, klikt u hieronder op de betreffende module voor meer informatie.

Wilt u eerst meer weten? Bel: (020) 333 51 00

Kosten

Prijs zonder ledenvoordeel:

Complete cursus: € 49,95
Per module: € 12,50

Ledenprijs:

Complete cursus: € 45,-
Per module: € 11,-

Let op: u ontvangt alléén ledenkorting als u zich aanmeldt via deze website. U ontvangt geen korting als u zich rechtstreeks via de site van de dienstverlener aanmeldt. De korting kan niet achteraf worden teruggevraagd.

Lid worden

Voor € 22,- per jaar ontvangt u kortingen op het gehele aanbod van Amstelring Ledenservice. Profiteer direct en meld u vandaag nog eenvoudig aan als lid.

Module Persoonlijke verzorging

Volg de module Persoonlijke verzorging en leer iemand anders wassen, aan- en uitkleden en helpen bij het douchen

Persoonlijke verzorging is de verzorging van jezelf. Niet iedereen kan zichzelf goed verzorgen. Soms heeft iemand hulp nodig. Hoe kunt u de zorgvrager helpen met zijn persoonlijke verzorging? Wat valt er allemaal onder persoonlijke verzorging en waar moet u op letten als u iemand helpt met zijn persoonlijke verzorging? U leert het allemaal in deze korte online cursus 'Persoonlijke verzorging'. ‘Persoonlijke verzorging’ is de eerste module van de online cursus ‘Zorg voor wie je lief is’. Het is een online theorie die u in 1 uur doorloopt.

De inhoud
In deze module leert u meer over de veelvoorkomende zorgtaken rondom de persoonlijke verzorging van iemand anders. Onderwerpen die aan bod komen zijn: de ander wassen, mondverzorging en toiletgang.

De ander wassen
U krijgt informatie over waar u op moet letten vóórdat u de ander gaat wassen, hoe u veilig werkt, waar u op moet letten als u iemand onder de douche zet, wat smetvlekken zijn en hoe u de ander wast aan de wastafel of in bed.

Mondverzorging
In de cursus leert u hoe belangrijk goede mondverzorging is, welke problemen het kan opleveren als de mondverzorging niet goed is en waar u op moet letten bij de mondverzorging van een ander.

Toiletgang
Is zelfstandige toiletgang niet meer mogelijk? U leert in de cursus meer over de hulpmiddelen die genoeg zijn voor de ander om toch zelf naar het toilet te kunnen. Daarnaast krijgt u informatie aangereikt over wat u moet doen als iemand incontinent is.

Heeft u interesse? Kijk dan voor meer informatie en aanvragen op aanvragen Module Persoonlijke verzorging.

Module Mobiliteit

Leer veilig en gezond werken voor iemand anders

Mobiliteit is de mogelijkheid om je te kunnen verplaatsen binnen en buiten het huis. Niet iedereen kan zich zomaar verplaatsen. Wat betekent het voor iemand als hij zich niet kan verplaatsen? Welke hulpmiddelen zijn er om de mobiliteit te vergroten? Hoe kunt u iemand helpen die niet zo mobiel is? Dat leert u in deze module van 1 uur. 'Mobiliteit’ is een module van de online cursus ‘Zorg voor wie je lief is’.

Inhoud
Een zorgvrager kan moeite hebben met verplaatsen. Hij is verminderd mobiel of zelfs helemaal niet mobiel. Iemand die verminderd mobiel of niet mobiel is, kan zichzelf niet altijd goed kan verzorgen. Hij kan uw hulp dan goed gebruiken. In de module 'Mobiliteit' leert u meer over hoe u veilig en gezond kunt werken.

Risico's
Een verminderde mobiliteit en bedlegerigheid brengen risico’s met zich mee. U leert in deze cursus meer over wat de gevolgen hiervan zijn. Daarnaast krijgt u informatie over de risico's van doorligplekken en hoe u het risico hierop kunt verkleinen.

Hulpmiddelen
Om de risico’s van een verminderde mobiliteit te verkleinen, helpt u de zorgvrager met bewegen en verplaatsen. Soms kan een simpel hulpmiddel helpen om makkelijker te bewegen. In de cursus leert u meer over welke hulpmiddelen daarbij kunnen helpen.

Rolstoel
In de cursus wordt aandacht besteed aan de rolstoel. U leert meer over de onderdelen van een rolstoel en welke verschillende rolstoelen er zijn.

Heeft u interesse? Kijk dan voor meer informatie en aanvragen op aanvragen Module Mobiliteit.

Module Medicijngebruik

Leer meer over medicijnen bij een ander toedienen

Veel mensen gebruiken medicijnen. Sommige medicijnen krijg je alleen op voorschrift van een arts. Andere medicatie kun je zelf bij de drogist of apotheek kopen. Voor het gebruik geldt dat je er voorzichtig mee om gaat. Wat voor soorten medicijnen zijn er? Hoe helpt u iemand met het innemen en bewaren van zijn medicijnen? Hoe geeft u medicijnen veilig aan de zorgvrager? U leert het in de module 'Medicijngebruik' van de online cursus 'Zorg voor wie je lief is’. Dit is een 1 uur durende online theorie die u kunt volgen waar en wanneer u wilt.

Inhoud
Om de zorgvrager goed te kunnen helpen met zijn medicijnen, moet u weten waar u op moet letten  tijdens het geven van medicijnen. U moet ook weten wat wel en niet verstandig is om te doen met medicijnen. In de module 'Medicijngebruik' leert u meer over hoe u veilig en goed medicatie toedient bij de ander.

Medicijnen in het lichaam
Medicijnen bevatten verschillende werkzame stoffen. U krijgt meer informatie over hoe de werkzame stoffen in het lichaam komen.

Medicijnen toedienen
Wanneer mag u wel of geen medicijnen toedienen?  Het geven van sommige medicijnen is een voorbehouden handeling of een risicovolle handeling. Of u deze medicijnen mag geven, hangt af van uw situatie. In deze cursus leert u meer over het toedienen van medicatie.

Veilig medicijngebruik
In de online cursus leert u meer over hoe u medicijnen moet bewaren, hoe u goed gebruik maakt van medicijnen en hoe u medicijnen moet weggooien als ze niet meer gebruikt worden of weggegooid moeten worden.

Heeft u interesse? Kijk dan voor meer informatie en aanvragen op aanvragen Module Medicijngebruik.

Module Vergoedingen

Leer meer over financiering van zorg en vergoeding van hulpmiddelen

Zorg kost geld. Gelukkig is er in Nederland het één en ander geregeld om te zorgen dat iedereen de basiszorg kan betalen. Maar wat is er eigenlijk geregeld? Kun je ook zorgen voor iemand die je lief is als je zelf niet veel geld hebt? Welke vergoedingen zijn er voor de zorgvrager en welke vergoedingen zijn er eigenlijk voor u? Dat leert u in de module 'Vergoedingen' van de online cursus 'Zorg voor wie je lief is'. Dit is een 1 uur durende online cursus die u kunt volgen waar en wanneer u maar wilt.

Inhoud
In de module leert u meer over financiering van zorg en vergoeding van hulpmiddelen, zodat de drempel met betrekking tot het aanvragen van vergoedingen verlaagd wordt. Voordat u zorg biedt, weet u met welke financiële gevolgen u te maken kunt krijgen en waar u aanspraak op kunt maken.

Wetten en regels over vergoedingen
In de wet is vastgelegd wie er op welke vergoeding van zorgkosten recht heeft en wanneer. Er is ook vastgelegd hoe iemand aanspraak kan maken op bepaalde vergoedingen. De volgende wetten en regels die over vergoedingen gaan als je zorg draagt voor de ander, zijn: Zorgverzekeringswet, Wet langdurige zorg en Wet Maatschappelijke ondersteuning.

Informatie of hulp krijgen
Als mantelzorger of zorgvrager kant u behoefte hebben aan extra informatie of hulp. In de online cursus wordt ook aandacht besteed aan waar u terecht kan voor meer informatie of hulp.

Heeft u interesse? Kijk dan voor meer informatie en aanvragen op aanvragen Module Vergoedingen.

Module Voeding en vocht

Leer meer over de juiste voeding en vochtinname

Gezonde voeding en voldoende vocht is belangrijk. Maar waarom eigenlijk? Wat doe je als iemand die je lief is niet meer goed kan of wil eten of drinken? Hoe kun je iemand helpen om toch gezonde voeding en voldoende vocht binnen te krijgen? Welke hulpmiddelen zorgen ervoor dat iemand makkelijker kan eten en drinken? Dat leer je in deze module 'Voeding en vocht' van de cursus 'Zorg voor wie je lief'. In 1 uur leer je hier meer over!

Inhoud
De module 'Voeding en vocht' is de vijfde module van de online cursus ‘Zorg voor wie je lief is’. In deze module leer je meer over het belang van de juiste voeding en genoeg drinken. Er wordt aandacht besteed aan de oorzaken en gevolgen van te veel en te weinig eten en drinken. Je weet na het volgen van deze module welke hulp jij kan bieden en welke specialisten je om hulp kan vragen.

Heeft u interesse? Kijk dan voor meer informatie en aanvragen op aanvragen Module Voeding en vocht.

Bijzonderheden
 • Let op: u ontvangt alléén ledenkorting als u zich aanmeldt via de aanvraagknop op deze website.  U ontvangt géén korting als u zich rechtstreeks via de site van de dienstverlener aanmeldt. De korting kan niet achteraf worden teruggevraagd.
 • De cursusssen van Livis zijn door Amstelring Ledenservice beoordeeld en goedgekeurd. Dit betekent dat de cursussen voldoen aan de hoge eisen die we stellen op het gebied van betrouwbaarheid, kwaliteit en prijs.
 • Bent u toch niet tevreden of heeft u een vraag over het aanbod van Ledenservice? Neem dan contact op met ons. Bel: (020) 333 51 00 of stuur een mail.