Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Ga goed voorbereid op vakantie

Gaat u van de zomer op vakantie met de caravan en wilt u graag nog wat opfrislessen? Of wilt u gewoon leren om beter te kunnen manoeuvreren - zoals achteruit rijden - met de caravan? Volg dan de Caravan/aanhangwagen Opfriscursus van de ANWB!

De training

U kunt de training van ca. 2 uur volgen in uw eigen omgeving. Er is namelijk altijd een ANWB Rijopleiding bij u in de buurt. U kunt ervoor kiezen om te oefenen met uw eigen caravan of aanhangwagen of u kunt gebruikmaken van de aanhangwagen-combinatie van de vestiging. U krijgt individueel les van een goed opgeleide instructeur.

Inhoud van de cursus

De vaardigheden die u doorloopt tijdens de Caravan- en aanhangwagentraining zijn onder meer: het aan- en afkoppelen van de aanhangwagen, in een cirkel voor- en achteruit rijden, zowel linksom als rechtsom achteruit rijden, een kruispunt oversteken, inparkeren, remoefeningen, het gebruik van uw spiegels en de hellingproef.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid met een aanhanger is afhankelijk van het gewicht van de aanhanger. Onder de 3.500 kilo mag u op snelwegen 90 kilometer per uur rijden. Wanneer het gewicht hoger is dan 3.500 kilo, dan is de maximale toegestane snelheid 80 kilometer per uur. Buiten Nederland gelden weer andere regels.

Welke aanhanger met welk rijbewijs?

Voor het trekken van een aanhanger heeft u een rijbewijs B of BE nodig. Dit hangt allemaal af van de toegestane massa. Volg de cursus en krijg meer inzicht en handigheid in het rijden met uw caravan of aanhangwagen en ga veilig op weg. Wij wensen u een veilige vakantie!

Artikel uit Amstelring Plus 2 - mei 2022