Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content

Hoe het voelt om ouder te worden

Meer bewegen voor ouderen met bejaarde man gestrekte arm oefening
Met het ouder worden verandert er veel in het lichaam. De ene verandering is zichtbaar, zoals rimpels en andere veranderingen voel je wel maar zie je niet. Op hoge leeftijd heeft veroudering op alle onderdelen van het lichaam impact. Gelukkig verloopt veroudering geleidelijk waardoor het makkelijk is om je levensstijl erop aan te passen. Voor jongeren is ouder worden iets ongrijpbaars. Wat gebeurt er eigenlijk als je ouder wordt?

Wat verandert er in het lichaam als je ouder wordt?

Iedereen wordt anders oud. Dit hangt van meerdere factoren af, bijvoorbeeld erfelijkheid en leefstijl. Ziektes en medicijngebruik hebben invloed hebben op het ouder worden, zoals bij diabetes, dementie en Parkinson.

De meest voorkomende ouderdomskenmerken zijn:

  • stijve gewrichten
  • minder goed kunnen horen
  • verminderd gezichtsvermogen (diabetes kan dit versterken)
  • beperking bewegingsmogelijkheden, bijvoorbeeld van de nek en het hoofd
  • minder energie en verlies van kracht
  • beperking van vastgrijpen
  • vermindering coördinerend vermogen (ziekte van Parkinson kan dit versterken)
  • andere smaakbeleving
  • verminderd geheugen, dementie kan dit versterken

Hoe het voelt om ouder te zijn: het bejaardenpak

Jonge mensen kunnen ervaren hoe het is om bejaard te zijn. Amerikaanse onderzoekers van MIT bedachten namelijk een bejaardenpak. Je trekt het aan en voelt dezelfde beperkingen als iemand van 75 jaar met een gemiddelde conditie. Zware ledematen, trage en stroeve bewegingen die meer inspanning kosten en een veel minder zichtvermogen. Bekijk dit filmpje van MIT (in het engels) over een vergelijkbaar pak dat gemaakt is door Nederlandse onderzoekers. Niet alles wordt met het bejaardenpak gesimuleerd, geheugenachteruitgang en afnemende smaakbeleving zijn er niet in verwerkt.

Is ouder worden dan helemaal niet leuk?

Je zou haast denken dat met alle veranderingen het ouder worden louter kommer en kwel is. Maar het merendeel van de ouderen ervaart dit niet zo. Bij het toenemen van de leeftijd beoordelen mensen hun levenskwaliteit zelfs wat hoger dan toen ze jonger waren. Dat blijkt uit ’Grijs is niet zwart wit. Ambities van 55+’ van Medical Delta (2013). “Hoe ouder je wordt, hoe minder belangrijk gezondheidsproblemen lijken te zijn voor de levenslust. Op 85-jarige leeftijd heeft 90% van de mensen te maken met fysieke of mentale problemen. Maar het goede nieuws is dat de helft van deze ouderen hun welzijn als optimaal beschouwt.”