Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Terug naar het nieuwsoverzicht

Eyckstaete op IJburg: woonzorglocatie van de toekomst

11 januari 2022
Afbeelding van Eyckstaete op IJburg: woonzorglocatie van de toekomst
In Amsterdam duurzame huisvesting realiseren voor ouderen met behoefte aan zorg en ondersteuning. Dat is de ambitie van Amstelring. Eind december 2021 ondertekenden Amstelring en het Apollo Zorgvastgoedfonds het contract voor de realisatie van Eyckstaete op IJburg.

Eyckstaete wordt een woonzorgcomplex voor vitale ouderen én er komen appartementen voor mensen die al een (grote) behoefte aan zorg en ondersteuning hebben. Bijzonder is ook dat er een aantal woningen speciaal voor zorgmedewerkers van Amstelring gerealiseerd wordt. De voorzieningen in het onderste deel van het gebouw sluiten aan op zowel de behoefte van de bewoners van het gebouw, als die van de wijk.

Eyckstaete: niet zomaar een woonzorglocatie

De woonzorglocatie van de toekomst kenmerkt zich vooral door verbinding. Verbinding tussen binnen en buiten, tussen oud en jong, tussen bereikbaarheid en betrokkenheid. De verbinding maakt het verschil in eenzaamheid, in wederkerigheid en in 'ertoe doen'. Daarmee heeft het een grote impact op de laatste jaren van het leven. 'Die laatste jaren van iemands leven moeten bij voorkeur een afspiegeling zijn van het leven dat geleefd is. Waar eigen gewoontes en mooie herinneringen er kunnen zijn. De wereld wordt kleiner, de leefomgeving wordt belangrijker. Eyckstaete voldoet aan die voorwaarden', lichten Inge Borghuis en Jeroen Lambriks, bestuurders van Amstelring, toe. 'Amstelring biedt zorg, ondersteuning en begeleiding in de woonzorglocatie én in de wijk.'

Bouwen voor de toekomst van IJburg

In IJburg zijn al wijkteams en verpleegkundigen van Amstelring actief. Maar nog geen woonzorglocatie, terwijl er in de regio Amsterdam een groot tekort is aan woonzorgplaatsen voor kwetsbare ouderen die 24 uur per dag zorg en ondersteuning nodig hebben. In 2025 zijn er zo’n 600 extra plaatsen nodig voor mensen met een zware zorgvraag. In 2050 wonen er op IJburg ongeveer 1.400 mensen van 65 jaar en ouder. Eyckstaete kan een invulling geven aan de zorgvraag van nu én van de toekomst. 

Michel van Oostvoorn, Apollo Zorgvastgoedfonds, vult aan: 'Een gebouw maken dat door zijn programmering zowel waarde toevoegt aan de omgeving én ingaat op de urgente vraag naar ouderenhuisvesting en naar huisvesting voor zorgmedewerkers is een uitgelezen kans. Het wordt ook een duurzaam pand, modulair en circulair. Passend bij de hedendaagse en toekomstige eisen van de bewoners van IJburg. Wij zijn erg blij met de samenwerking met Amstelring om dit gebouw te realiseren.'

Delen op social media: