Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Gestoken door een wesp, wat nu?

Met een wesp in de buurt kan een gezellige picknick of een leuke middag in het park als snel veranderen naar een stressvolle situatie. Een wesp kan gemeen hard steken en de gevolgen van zo'n prik kunnen erg vervelend zijn.

Wanneer steekt een wesp

Een wesp steekt vooral als hij zich bedreigd voelt. Tip: ga dus vooral niet met je handen en armen wapperen. Een wesp voelt zich dan juist bedreigd. Ook kunnen wespen sneller steken als ze honger hebben. Hierdoor zijn ze agressiever.

Wat gebeurt er als een wesp steekt

Een wesp laat een giftige stof achter in het lichaam. Omdat de angel van wespen geen weerhaakjes hebben, kunnen zij meerdere malen steken. Veel mensen krijgen alleen lokaal last van deze steek of steken. De huid rondom de prik zwelt op, wordt rood en doet erg veel pijn. Alleen een wespensteek kan ook naarder uitpakken…

Een heftige reactie op een wespensteek

Als je wordt gestoken in de keel of de mond of allergisch reageert op een wespensteek, dan is de reactie veel heftiger en dat kan levensgevaarlijk zijn. Bij een allergische reactie krijg je uitslag, heftige roodheid rond de steek, een zwelling, benauwdheid en dat kan leiden tot een shock. Bij een steek in de keel of de mond kan de zwelling ook leiden tot benauwdheid.

Wat moet je doen na een wespensteek?

  • Kijk of de angel nog in de huid zit. Haal deze er eerst uit.
  • Koel de plaats van de steek. Dit kan je doen met een nat kompres of een coldpack.
  • Om de huidirritatie te verzachten kan je een zalf gebruiken. Denk hierbij aan Aloë Vera.
  • Als iemand in de mond of keel is gestoken of allergisch reageert, is er meer hulp nodig. Doe dan het volgende:
  • Bij een steek in de mond of de keel: zuig op een ijsblokje om de zwelling tegen te gaan en bel of laat 1-1-2 bellen.
  • Bij een allergische reactie: bel of laat 1-1-2 bellen.

EHBO bij Kinderen

In de Online cursus Ernstige allergie wordt onder andere aandacht besteed aan wespensteken. Wil je zeker zijn dat je weet wat je moet doen? Start dan vandaag nog de cursus EHBO bij Kinderen.

 

Tekst: Livis.nl