Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Hulp bij blauwe brieven

Rond februari kan iedereen die in Nederland woont of werkt post ontvangen van de Belastingdienst in de vorm van ‘de blauwe envelop’. Het is weer tijd voor de aangifte van de inkomstenbelasting.

Aangifte doen

Naar aanleiding van dit bericht van de Belastingdienst, doen jaarlijks gemiddeld 6,8 miljoen particulieren vanaf 1 maart aangifte van de inkomstenbelasting. Ook voor belastingadviseurs Karin van der Veldt en Yvonne Sanli luidt deze datum een drukke periode in. Volledig op de hoogte van de nieuwste belastingregels gaan zij op huisbezoek. “Mensen blijven de ‘blauwe envelop’ best spannend vinden en zien op tegen de aangifte. Het komt voor dat brieven van de Belastingdienst langere tijd worden genegeerd uit angst dat hoge bedragen moeten worden terugbetaald. Begrijpelijk, maar zo zonde, want hierdoor kan men ook geld laten liggen!”.

Even voorstellen

Sinds vorig jaar behandelt deskundig consulent Yvonne Sanli de nieuwe aanvragen van de dienst Belastingaangifte aan huis. Als gecertificeerd nabestaandenbegeleider beschikt zij over veel kennis en ervaring op het gebied van administratie, financiën en belastingzaken. Op deze manier ondersteuning bieden geeft me veel voldoening. Ik adviseer over giften, toeslagen en heffingskortingen en verzorg het invullen van de aangifteformulieren inkomstenbelasting en erfbelasting. Als ik bij u op huisbezoek kom, breng ik mijn eigen laptop mee. Het invullen van de aangifte hoeft niet veel tijd te kosten als u de benodigde papieren al bij de hand heeft. We gebruiken uw DigiD om in te loggen bij de Belastingdienst. Daarna neem ik samen met u de vragen van het aangifteprogramma door en vul ik de benodigde gegevens in. Ik kan u direct vertellen of u geld terugkrijgt of moet betalen en hoeveel dat is."

Yvonne Sanli bezoekt de leden die voor het eerst de dienst Belastingaangifte aan huis aanvragen. Bent u eerder geholpen door Karin van der Veldt? Dan blijft zij uw belastingadviseur.

Toeslag aanvragen?

“Is uw financiële situatie onoverzichtelijk, vraag dan geen toeslagen of heffingskortingen aan”, adviseert Karin. “U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van toeslagen, maar u moet ook kunnen inschatten of u daar recht op heeft. Ieder jaar worden na Prinsjesdag de nieuwe belastingregels bekendgemaakt en dat is eigenlijk een onhandig tijdstip zo aan het einde van het jaar. Voor 2024 blijkt de zorgtoeslag lager uit te vallen en de huurtoeslag hoger. Daarnaast is de drempel van het eigen vermogen gewijzigd. Vraagt u geen toeslagen aan en vullen we later de belastingaangifte in, dan heeft u misschien te veel betaald, maar dat bedrag kunt u terugvragen. Geld terugkrijgen is altijd leuker dan geld terugbetalen!"


Karin van der Veldt

Als uw partner verhuist

Behalve bij het invullen van de jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting, zetten belastingadviseurs Karin en Yvonne hun deskundigheid ook in bij andere fiscale vraagstukken. Bijvoorbeeld wanneer bij een echtpaar een van de partners (voorgoed) naar een verpleeg- of verzorgingshuis verhuist. “Ontving u beiden AOW? Dan heeft u nu recht op alleenstaanden AOW, met een hoger bedrag per maand. Dit aanvragen kan emotioneel zijn en belastingtechnische gevolgen hebben. Zo wordt met een hoger inkomen meer berekend voor het zorgverblijf. Overlijdt een partner, dan heeft de ander geen recht meer op een overlijdensuitkering, maar wel op de alleenstaande ouderenkorting. Als u goed uitgelegd krijgt wat de mogelijkheden en de gevolgen zijn, helpt dat met het maken van een keuze."

Ziet u op tegen het invullen van uw aangiftebiljet of kunt u andere fiscale of administratieve ondersteuning gebruiken? Vraag een bezoek aan van de dienst Belastingaangifte aan huis.

Gebruik DigiD veilig

Let op: Houd uw DigiD veilig en deel deze nooit zomaar met iemand! Uw DigiD is persoonlijk en gebruikt u bijvoorbeeld om digitaal belastingaangifte te doen, voor het aanvragen en bekijken van uw pensioen, het indienen van zorgdeclaraties, een rijbewijskeuring en het regelen van overheidszaken via mijnoverheid.nl . Wilt u inloggen op een website met uw DigiD, dan ontvangt u als extra beveiliging een sms met een code op uw mobiele telefoon. Heeft u geen mobiele telefoon? Dan ontvangt u een telefoontje met een gesproken bericht op uw vaste telefoon. Bent u nog niet in het bezit van een DigiD? Kijk op www.digid.nl voor meer informatie.

Artikel uit Amstelring Plus 1 - februari 2024