Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content

Neuropsycholoog Gregory: "Werken in een verpleeghuis is bijzonder, je gaat langdurige relaties met cliënten aan."

Neuropsycholoog Gregory Sprenger | Amstelring
Gregory Sprenger werkt als neuropsycholoog bij de polikliniek Huntington. Hier begeleidt en behandelt hij samen met een multidisciplinair team zo’n 90 cliënten. Hij vertelt over zijn werk als neuropsycholoog bij Amstelring: over het opzetten van het Huntington Centrum, over zijn promotieonderzoek en over de vrijheid die hij in zijn werk ervaart.

“Voor zorg aan mensen met complexe aandoeningen is een goede samenwerking met verschillende disciplines nodig. Dat is niet zo eenvoudig en ook niet saai. En dat maakt mijn werk heel interessant.”


Tekenend voor Gregory’s betrokkenheid is dat hij zijn hoogtepunt in zijn carrière vindt in kleine momentjes.

“Het is niet iets unieks van ‘en toen…’, of ‘dat vond ik zo geweldig’. Zo werkt dat bij mij niet. Het zit ‘m bij mij meer in dat elke dag de moeite waard is. Momenten waarop het je weer lukt om tot een cliënt door te dringen. Dat hij los durft te laten en de deur voor je openstelt en dat je een relatie met die persoon aan kan gaan. Dan kunnen we zorg geven en ondanks de schrijnende situatie met elkaar tot iets komen. Dat zijn voor mij de hoogtepunten.”

Vrijheid en vertrouwen

“Amstelring heeft ons veel vrijheid gegeven om het Huntington Centrum zelf vorm te geven. Dat is écht wel vanuit het personeel gekomen. Dat doen we natuurlijk niet helemaal op eigen houtje. We werken goed samen met academische centra en andere grote zorginstellingen. Samen hebben we landelijke afspraken en richtlijnen voor de behandeling van Huntington.”

“Ik vind het echt super dat we een klein gespecialiseerd centrum hebben kunnen uitbouwen tot het grote centrum dat het nu is. We zien steeds meer mensen, worden steeds bekender en bieden steeds meer mensen onze zorg. Ik ben heel blij met het vertrouwen dat Amstelring ons heeft gegeven.”

Ruimte voor promotieonderzoek

Om die zorg nog verder te verbeteren is Gregory begonnen met zijn promotieonderzoek. “Amstelring heeft mij hier de ruimte voor gegeven. De promotie is gericht op de ziekte van Huntington, dat geeft mij heel veel theoretische kennis naast hoe je wetenschap hoort te bedrijven.”

Cliënten met complexe ziektebeelden

Mensen die in de zorg uitdagend werk zoeken kijken vaak naar ziekenhuizen en academische centra. Ten onrechte vindt Gregory: “In verpleeghuizen als het onze bied je zorg aan cliënten met heel complexe ziektebeelden. Daar is hoog complexe zorg voor nodig. En wat het werken in een verpleeghuis extra bijzonder maakt is dat je langdurige relaties met cliënten aan gaat. Mensen verblijven hier vaak jaren en mensen die wij vanuit het Huntington Centrum zien, leren we ook heel goed kennen. Dat maakt deze zorg heel bijzonder.”

Intensieve samenwerking

Dat bijzondere werk doet Gregory niet alleen. Samen met 2 andere neuropsychologen bespreken ze bijna alle casussen met elkaar en toetsen bij elkaar of ze het juiste voor de cliënt doen. Verder is er een multidisciplinair team, van arts, psycholoog tot fysiotherapeut en een casemanager, dat 24/7 aanwezig is om te zorgen voor de mensen die permanent zijn opgenomen. Daarbuiten wordt er intensief samengewerkt met klinisch genetici en neurologen van academische medische centra.

In de regio werken we samen met de huisartsen van onze cliënten, maar ook met gespecialiseerde GGZ, het F-ACT team en de gemeente. “Binnen de instelling zelf ontkom je er niet aan, en dat is denk ik ook een heel belangrijk onderdeel van ons werk, om multidisciplinair te werken. Op een eigen eiland zitten komt niet ten goede voor de cliënt.”

Werken bij Amstelring

“Amstelring is een organisatie die op zo een warm mogelijke, laagdrempelig wijze zorg wil aanbieden. Bijvoorbeeld aan mensen die te maken hebben met de gevolgen van de ziekte van Huntington. Mensen met complexe aandoeningen, met psychosociale problematiek. Daarvoor zijn al die disciplines nodig die goed samenwerken. Het is niet zo eenvoudig als men denkt en ook niet zo saai. En dat maakt het naar mijn idee heel interessant.”

Werken bij de BehandelGroep

Onze BehandelGroep heeft een breed aanbod aan medische, paramedische en psychosociale diensten voor onze cliënten en bewoners. Zowel intramuraal als extramuraal, vanuit een dynamisch en multidisciplinair team.

Benieuwd wat Amstelring voor jou kan betekenen? Bekijk onze vacatures of neem contact op met onze recruiters, via 020 - 2455476 of werkenbij@amstelring.nl.