Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Kijk hier voor de laatste informatie over het coronavirus.

Top 9: Waarom jongeren kiezen voor ouderenzorg

Ouderenzorg:  jonge zorgmedewerker en oude vrouw

Waarom kiezen jongeren voor de ouderenzorg? Is het vooral het contact met oudere mensen? Of de gezelligheid? Hier op een rij: de Top 9 van meest gehoorde redenen van jongeren die bewust kozen voor de ouderenzorg.

1. De zorg voor ouderen is complex en dus een grote uitdaging

Werken in een verpleeghuis is uitdagend. Ouderen hebben vaak meerdere chronische ziekten, soms ook (beginnende) dementie. Dat maakt het werk complex, afwisselend en interessant. Het is een uitdaging om te begrijpen hoe alles op elkaar inwerkt. Welke klachten horen waarbij? Hoe pak je het aan? welke volgorde in de handelingen is het handigst? Je moet slim, creatief en handig zijn, dat is leuk.

2. Werken met ouderen is dankbaar werk

Oprechte aandacht geven, een luisterend oor bieden, een grapje, een troostend gebaar of wandelingetje. Dat is wat jongeren willen doen om ouderen een fijn moment te bezorgen. En daar krijg je een glimlach, waardering en dankbaarheid voor terug.

3. Ouderen hebben vaak een boeiend levensverhaal

Ouderen zijn mensen met een lange geschiedenis en mooie verhalen. Het is de kunst om verder kijken dan alleen het oud zijn. Hoe verliep het leven? Hoe zijn de familiebanden? Waar is iemand trots op? Levenslessen, ja, die hoor je vaak. Natuurlijk is iemand ook wel eens minder aardig, nukkig of chagrijnig. Dat is dan ook weer uitdagend: erachter komen hoe dat komt en hoe je er het best mee om kunt gaan.

4. Werken in de laatste fase van het leven

Dat iemand niet beter zal worden, dat komt vaak voor. Het is waardevol om een aangename sfeer te mogen scheppen, om te proberen een verschil te maken voor mensen bij het levenseinde. Omgaan met de dood is bijzonder. Vaak kun je écht iets betekenen. 

5. In de ouderenzorg bouw je een band op

In het ziekenhuis zie je elke patiënt maar kort, in een verpleeghuis vaak veel langer. Het mooie aan de ouderenzorg is, dat het contact niet vluchtig is. Doordat je elke cliënt regelmatig ziet, leer je hem goed kennen. Je leert vanzelf welke kleine dingen het verschil maken. Dat schept een band.

6. Je kunt iets doen tegen eenzaamheid

Flink wat ouderen voelen zich eenzaam. Als medewerker kun je het verschil maken, door er te zijn, aandacht te geven en te luisteren. Maar ook door samen betekenisvolle rollen te ontdekken en die te realiseren.

7. Er zijn mooie banen in de ouderenzorg

Er is voldoende werk in de ouderenzorg is. Er zijn veel mensen nodig en er is volop keuze. Bijvoorbeeld werken voor ouderen die revalideren, werken voor ouderen met een chronische ziekte of met dementie. Of werken in een hospice of ZorgHerberg. De zorg is er voor mensen die allemaal hetzelfde willen, namelijk nuttig werk doen.

8. Je kunt iets bijdragen aan de maatschappij

Je hoort vaak zeggen: ‘Als ik later oud ben en terugkijk op mijn leven, wil ik iets bijgedragen hebben aan de maatschappij’. Sommige mensen gaan bij de dierenambulance werken of iets 'groens' doen, zorgmedewerkers kiezen voor mensenwerk.

9. Het is er huiselijk en gezellig

Omdat de meeste mensen echt verhuizen naar het woonzorgcentrum, is er volop huiselijkheid. Met meubels, soms een huisdier en vooral voorwerpen die iets betekenen. Er worden activiteiten georganiseerd, barbecues, filmmiddagen, muziekoptredens, iPad-les en 'mannen'-activiteiten, zoals houtsnijden of vissen. Het is huiselijk en 'langzaam' en dat geeft een goed gevoel. 

Wil je weten welke banen er momenteel beschikbaar zijn? Ga dan naar alle vacatures bij Amstelring.

Lees ook: