Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content

Waarom kiezen jongeren voor de ouderenzorg?

Ouderenzorg:  waarom jongeren graag met ouderen omgaan

Waarom kiezen jongeren voor de ouderenzorg? Is het 't contact met oudere mensen? De collega's, het team? Hier vind je de top 7 van meest gehoorde redenen van jongeren om voor de ouderenzorg te kiezen.

1. 'Het is dankbaar werk'

'Aandacht geven, een luisterend oor bieden, een grapje, een troostend gebaar of een wandelingetje maken.' Dat is wat jongeren willen doen om ouderen een fijn moment te bezorgen. En daar krijg je in de zorg een glimlach, waardering en dankbaarheid voor terug.

2. 'De verhalen die je hoort'

'Ouderen hebben een lange levensgeschiedenis en vaak hele mooie verhalen.' Het is interessant om verder te kijken dan alleen het oud zijn. Hoe verliep het leven? Waar is iemand trots op? Je hoort vaak levenslessen in de ouderenzorg. Natuurlijk is iemand ook wel eens minder aardig, nukkig of zelfs chagrijnig. Dat is dan ook weer uitdagend: want, hoe komt dat? En hoe kun je er het best mee omgaan?

3. 'Een band met iemand opbouwen'

'In het ziekenhuis zie je elke patiënt maar kort, in een verpleeghuis langer en vaker.' Het mooie aan de ouderenzorg is dat het contact niet vluchtig is. Je leert elke cliënt goed kennen. Je leert vanzelf welke kleine dingen het verschil maken. Dat schept een band.

4. 'Iets kunnen doen tegen de eenzaamheid'

'Ik denk dat best wat ouderen zich eenzaam voelen, bijvoorbeeld als hun partner overlijdt, vrienden ziek worden of als kinderen ver weg wonen. Hopelijk kan ik daar als medewerker iets aan doen. Door er te zijn, aandacht te geven en te luisteren.' 

5. 'Iets kunnen bijdragen aan de maatschappij'

‘Als ik later oud ben en terugkijk op mijn leven, wil ik wel iets bijgedragen hebben aan de maatschappij.' Bij de dierenambulance werken, iets voor het milieu doen..., alles is mogelijk. Jongeren die in de zorg gaan werken kiezen duidelijk voor mensenwerk. Omgaan met en samenzijn met mensen.

6. 'Het is er huiselijk en gezellig'

Ouderen verhuizen echt naar het woonzorgcentrum. Met meubels, soms een huisdier en vooral voorwerpen die iets betekenen. Dat geeft een huiselijke sfeer. En er worden activiteiten georganiseerd, barbecues, filmmiddagen, muziekoptredens, iPad-les en 'mannen'-activiteiten, zoals houtsnijden of vissen. 'Het is huiselijk, gezellig en langzaam en dat is fijn.' 

7. 'Veel variatie in waar je kunt werken'

Er is volop keuze in banen. Tijdens je loopbaan in de zorg kun je uit verschillende werkvelden kiezen: werken met ouderen die revalideren, werken voor ouderen met een chronische ziekte of met dementie, werken in een hospice of op een afdeling voor tijdelijk verblijf

 

Wil je weten welke banen er momenteel beschikbaar zijn? Of wil je starten met de opleiding? Bekijk de vacatures bij Amstelring en welke opleidingen er zijn.

Ook interessant om te lezen: