Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content

Versoepeling bezoekregeling aangekondigd

Woensdagavond is in de persconferentie van Mark Rutte een versoepeling van de bezoekregeling aangekondigd. Daar gaat echter nog wel grondig onderzoek en een uitgebreide test aan vooraf. En er zullen strikte voorwaarden van toepassing zijn.

Amstelring heeft het dilemma tijd versus kwaliteit van leven op de politieke agenda gekregen door het meerdere malen in de media onder de aandacht te brengen. Dat heeft geholpen. We hopen over een paar weken te kunnen beginnen met een versoepeling van de bezoekregeling. Hoe dat eruit gaat zien, moeten we zorgvuldig en uitgebreid binnen Amstelring onderzoeken. Dat zal altijd in samenspraak gaan met cliënten, familie, zorg- en behandelaren. We kunnen ons voorstellen dat het per situatie en locatie verschillend kan zijn. Maar eerst moeten we de landelijke onderzoeken en bezoek-test afwachten.

Landelijke test met 25 verpleeghuizen

Op 11 mei begint een test met een ruimere bezoekregeling. Op 25 locaties (van de totaal 2350 locaties in Nederland) wordt onder strikte voorwaarden één vaste bezoeker per bewoner toegestaan. Amstelring is niet geselecteerd voor deze test.

Afhankelijk van de uitkomsten van die test, kan op meer locaties beperkt bezoek plaatsvinden. Verruiming gebeurt dus niet zomaar van de ene op de andere dag en is geen kwestie van op een dag de deuren weer openzetten. Er gelden strikte voorwaarden en er is veel onderzoek, overleg en medezeggenschap nodig van bijvoorbeeld de ondernemingsraad en de cliëntenraad.

Lees hier het artikel van Zorgvisie. Daarin geeft onder anderen onze bestuurder Inge haar kijk op de verpleeghuispilot. 

Landelijk onderzoek verspreiding virus

Om meer te weten te komen over hoe het virus zich verspreidt in verpleeghuizen, wordt de komende weken in 3 verpleeghuizen in Nederland de verspreiding van het virus in kaart gebracht. Hoe meer we daarover weten, hoe veiliger we de verruiming van bezoek mogelijk wordt.

Ontmoetingsmomenten

Ondertussen zijn er per locatie allerlei alternatieven voor bedacht voor persoonlijk contact, zonder dat bezoekers daarvoor in het huis hoeven te komen. Bijvoorbeeld waar dat mogelijk is ontmoetingen achter glas en in de tuin of buitenruimte. Ook beeldbellen wordt gefaciliteerd op onze locaties.