Wij gebruiken cookies en scripts om onze website te verbeteren. Meer informatie over het privacy- & cookiebeleid van Amstelring

Print deze pagina

Ruimte bij dementie in nieuw Eijkenhove te Hoofddorp

Terug naar overzicht
27 okt '17

Op maandag 30 oktober 2017 opent de heer T.C.M. Horn, wethouder Zorg van de gemeente Haarlemmermeer het vernieuwde Amstelring Woonzorgcentrum Eijkenhove in Hoofddorp. De laatste inzichten in verpleeghuiszorg voor ouderen met dementie zijn in Eijkenhove toegepast. Wonen in kleine groepen, veel vrije en veilige loopruimte, volop licht en ruime gemeenschappelijke woonkamers met open keuken.

In Woonzorgcentrum Eijkenhove wonen 32 mensen met dementie, in 4 groepjes van elk 8 bewoners. Bescherming van kwetsbare mensen is in Eijkenhove gecombineerd met maximale bewegingsvrijheid. Extra gezelligheid en activiteiten zijn vlakbij omdat Eijkenhove via een binnendeur is verbonden met Verpleeghuis Bornholm.
 

Veel loopruimte

Bij binnenkomst in het vernieuwde Eijkenhove valt direct de brede en lichte gang op. Bewoners lopen ontspannen rond en rusten af en toe uit op een stoel of in een zitje. De loopruimte is feitelijk eindeloos, omdat alle woonkamers en slaapkamers aan één gang zitten. De 3 meter brede gang heeft een O-vorm en ligt rondom een midden kern. ’s Avonds kan per woongroep de tussendeur dicht voor rust en overzicht. Eijkenhove is bestemd voor ouderen met dementie.
 

Ruimte en spreiding

Ligia Raalte, locatiemanager Eijkenhove: ‘Bij dementie kan onrust, loopdrang en probleemgedrag voorkomen. Dat hoort er soms gewoon bij. Medicijnen inzetten heeft niet onze voorkeur. Wat we kunnen doen is ruimte creëren. Ruimte om rond te lopen en ruimte voor spreiding. En natuurlijk liefdevolle persoonlijke aandacht.’ De ruime constructie van Eijkenhove is te danken aan voldoende beschikbare bouwgrond. Daardoor was een bouwlaag voldoende.
 

Van 10 naar 8 bewoners per groep

Een grote kwaliteitsslag is gemaakt door het aantal mensen dat in een groep woont te verkleinen van 10 naar 8. Medewerkers hebben daardoor meer overzicht, maar belangrijkste is dat bewoners meer rust en huiselijkheid kunnen ervaren. ‘Al met al is het veel ruimtelijker’ vertelt Ligia Raalte, ‘elke bewoner heeft een zitslaapkamer van 18 vierkante meter, een privébadkamer en met z’n achten deelt men een woonkamer van 72 vierkante meter.’

In het hart van het gebouw ligt een binnentuin. ‘Eigenlijk is het een patio, maar we gaan het aankleden met veel groen, zitmeubels en parasols. Dat wordt dé plek van samenkomst zodra de zon schijnt.’