Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Ouderenzorg of het ziekenhuis?

Man in rolstoel met jonge vrouw bij een groene heg en rij huizen

9 redenen om te kiezen voor de ouderenzorg

Waarom kiezen jonge zorgmedewerkers voor de ouderenzorg? Is het vooral het contact met oudere mensen of zijn er ook andere overwegingen die een rol spelen? Hier op een rij: de negen meest gehoorde redenen van jonge en oudere zorgmedewerkers die bewust kozen voor de ouderenzorg.

1. De zorg voor ouderen is complex en dus een grote uitdaging

Werken in een verpleeghuis is uitdagend. Ouderen hebben vaak meerdere chronische ziekten, soms ook dementie of beginnende dementie. Dat maakt het werk complex, afwisselend en interessant. Het is spannend om te begrijpen hoe alles op elkaar inwerkt. Welke klachten horen waarbij? Hoe pak je het aan, welke volgorde in de handelingen is het handigst? Je moet best creatief en handig zijn, dat is leuk.

2. Werken met ouderen is dankbaar werk

Oprechte aandacht geven, een luisterend oor bieden, een grapje, een troostend gebaar of wandelingetje. Dat is wat medewerkers willen doen om ouderen een fijn moment te bezorgen. En daar krijg je een glimlach, waardering en dankbaarheid voor terug.

3. Ouderen hebben vaak een boeiend levensverhaal

Ouderen zijn vaak interessante mensen met een lange geschiedenis en mooie verhalen. Het is de kunst om verder kijken dan alleen het oud zijn. Hoe verliep het leven? Hoe zijn de familiebanden? Waar is iemand trots op? Levenslessen, ja, die hoor je vaak. Natuurlijk zijn ouderen ook wel eens minder aardig, nukkig of chagrijnig. Dat is dan ook weer uitdagend: erachter komen hoe dat komt en hoe je er het best mee om kunt gaan.

4. Werken in de laatste fase van het leven is interessant

Dat iemand niet beter zal worden, dat komt vaak voor. Maar, het is geen ‘pappen en nathouden’. Het is juist waardevol om een fijne sfeer te scheppen, terwijl je weet dat het niet veel beter wordt. Hoe je dat doet, is een uitdaging op zich.

5. In de ouderenzorg bouw je echt een band op

In het ziekenhuis zie je elke patiënt maar kort, in een verpleeghuis vaak veel langer. Het mooie aan de ouderenzorg is, dat het menselijk contact niet vluchtig is. Doordat je elke bewoner regelmatig ziet, leer je hem goed kennen. Je weet op een gegeven moment ook welke kleine dingen het verschil maken. Dat schept een band.

6. Je kunt iets doen tegen eenzaamheid

Flink wat ouderen voelen zich eenzaam. Als medewerker kun je het verschil maken door er te zijn, aandacht te geven en te luisteren. Maar ook door samen te proberen betekenisvolle rollen te ontdekken en die te realiseren.

7. Er is volop werk in de ouderenzorg

Het fijne is dat er volop werk in de ouderenzorg is. Er zijn zoveel mensen nodig en steeds meer, want we worden allemaal steeds ouder. En, je kunt ook nog kiezen. Bijvoorbeeld werken voor ouderen die revalideren, werken voor ouderen met chronische ziekten of met dementie. Of werken in een hospice of Zorgherberg. De verwachting is dat het een populair beroep gaat worden, met mensen die allemaal hetzelfde willen, namelijk nuttig werk doen.

8. Je kunt iets bijdragen aan de maatschappij

Je hoort vaak zeggen: ‘Als ik later oud ben en terugkijk op mijn leven, wil ik iets bijgedragen hebben aan de maatschappij’. Sommige mensen gaan bij de dierenambulance werken of iets groens doen, zorgmedewerkers kiezen voor mensenwerk.

9. Het is er huiselijk en gezellig

Omdat mensen echt verhuizen als ze naar het woonzorgcentrum gaan, is er volop huiselijkheid. Met persoonlijke spullen, meubels, soms een huisdier en voorwerpen die iets betekenen. Er worden ook activiteiten georganiseerd, barbecues, filmmiddagen, muziekoptredens, iPad-les en 'mannen'-activiteiten, zoals houtsnijden of vissen. Het is huiselijk, gezellig en 'langzaam' en dat geeft een goed gevoel. In de ouderenzorg dus geen kale witte gangen, steriele ijzeren bedden en wapperende jassen van voorbijsnellende specialisten.

© Amstelring

Dit artikel komt uit onze maandelijkse nieuwsbrief. Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u aan.

Lees ook: