Wil je ook leren vallen en opstaan?

Of wil je weten hoe je beter kunt bewegen? VGZ vergoedt de valpreventie training ZekerBewegen vanuit het aanvullende pakket van de collectieve zorgverzekering van Amstelring Ledenservice.

“Door die val besefte ik pas hoe kwetsbaar ik was”

Elk jaar belanden meer dan 100.000 senioren door een val binnen- of buitenshuis op de spoedeisende hulp. Klazien van Schaik (88) was nog nooit gevallen. Tot ze drie jaar geleden zonder aanleiding op haar keukenvloer viel. “Er was niemand in de buurt om te helpen. Ineens besefte ik hoe kwetsbaar ik ben.”

Klazien denkt nog wel eens terug aan die bewuste dag. Hóe ze precies op de grond belandde, is nog steeds een raadsel. Maar daar lag ze ineens, languit in de keuken. “Ik slaakte nog de kreet: ‘ik val!’. Dat was eigenlijk aan dovemansoren, want ik was helemaal alleen thuis. Mijn bril was kapot. Ik had overal pijn, en ik wist niet hoe ik overeind moest komen. Ik sleepte me naar een stoel aan de eettafel en wist me met veel pijn en moeite omhoog te hijsen. Toen ik eenmaal van de schrik bekomen was, wist ik één ding: dit wil ik niet nog eens meemaken.”

Veilig vallen én opstaan

Judo Bond Nederland (JBN) wil met de valtraining ZekerBewegen de bewegingsvrijheid van senioren vergroten, onder andere door veilig vallen en opstaan te leren. Klazien startte met een proefles, met aarzeling. “Ik wist niet of de training iets voor mij was. Vlak voor de les wilde ik eigenlijk maar één ding: omkeren naar huis, haha. Toen we eenmaal waren gestart, vond ik het stiekem best leuk. Ik kwam ook met andere deelnemers in contact. Dat hielp enorm. Inmiddels zit ik alweer drie jaar op deze training.”

Vallen niet altijd te voorkomen

Klazien leert daar hoe ze door goed te bewegen de kans op een val verkleint. Vallen is niet altijd te voorkomen en Klazien kan nog wel eens struikelen als ze achter haar rollator loopt. “Door de verschillende oefeningen weet ik hoe ik na een val weer snel op mijn benen kan staan. Dat geeft me een geruststellend gevoel. Naast loopoefeningen leren we van de instructeurs ook op- en afstappen op een blok, en trainen we evenwicht en concentratie.” Dat klinkt allemaal best intensief. “Als ik moe word, ga ik even aan de kant zitten. Dat mag wel op mijn leeftijd”, glimlacht ze.

Energieker en mobieler

Door de training heeft Klazien haar zelfvertrouwen weer terug. Na een mogelijke val staat ze weer sneller op haar benen, en ze merkt dat ze soepeler en energieker is. Zo trekt ze wekelijks een paar baantjes in het zwembad. “Dat kon ik voor de training écht niet. Ik voel me mobieler en vitaler, al heb ik nog wel hulpmiddelen als een scootmobiel nodig. Dat bewijst maar weer: een mens is nooit te oud om te leren!”

VGZ vergoedt valpreventie

Wil je ook goed leren vallen en opstaan? Of wil je weten hoe je beter kunt bewegen? VGZ vergoedt de training ZekerBewegen vanuit het aanvullende pakket van de collectieve zorgverzekeringen. VGZ biedt ook nog andere valtrainingen aan. Kijk voor meer informatie over valtraining op de website van VGZ: www.vgz.nl/valtraining.nl of bel met: 088 - 131 12 34.