Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Kijk hier voor de laatste informatie over het coronavirus.

Veiligheid staat voorop

Vanaf 75 jaar moet u elke vijf jaar verplicht een medische keuring laten doen om uw rijbewijs te verlengen. De keuringsarts test of uw lichamelijk en geestelijk gezond bent om veilig en verantwoord een motorvoertuig te besturen.

Tijdens de afspraak neemt Dr. Sadiek of een van zijn collega’s het keuringsformulier met u door. Het keuringsformulier is bedoeld om de algehele gezondheid van de cliënt in kaart te brengen. Wanneer u vragen op het keuringsformulier met ‘ja’ heeft beantwoord, vraagt de keuringsarts u om een toelichting die hij vervolgens noteert op de Eigen Verklaring. Uit het keuringsformulier blijkt bijvoorbeeld of u aan aandoeningen lijdt, zoals diabetes, hart-, vaat- of oogziektes, geheugenstoornissen, alcohol- of drugsproblemen. Zijn er bijvoorbeeld hartklachten of is er sprake van functiebeperkingen? Dan onderzoekt de keuringsarts in hoeverre dit gevolgen kan hebben voor de rijvaardigheid. “Ik zie bijvoorbeeld al hoe soepel iemand zich bij binnenkomst beweegt”, zegt Dr. Sadiek. ”Wanneer ik twijfel aan de reactiesnelheid van iemand, vraag ik hiervoor een rijtest aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen  (CBR). Of wanneer iemand niet gemakkelijk vanuit hurkzit omhoog kan komen, kan dit van invloed zijn op de remkracht van het rempedaal. Zo moet men vaak het rempedaal van oldtimers krachtiger indrukken.” De keuringsarts rapporteert zijn bevindingen aan het CBR, die de beslissing over het verlengen van het rijbewijs neemt.

Keuringsformulier aanvragen

Voor de keuring heeft u het keuringsformulier (ook wel genoemd Eigen Verklaring) nodig. “Voorheen kon men dit formulier bij de gemeente kopen, maar veel gemeentes verkopen dit niet meer”, vertelt Dr. Sadiek van Rijbewijskeuringsarts.nl. “Daarom kunt u het keuringsformulier ook bij de keuringsarts aanschaffen. Mensen kunnen voorafgaand aan de afspraak het keuringsformulier in de wachtkamer invullen. Bij twijfel kunt u de vragen op de Eigen Verklaring in overleg met de keuringsarts invullen.” 

Tips voorafgaand aan de keuring

Hoe kunt u zich voorbereiden op de keuring? Tips: 

  • De beoordeling van de Eigen Verklaring door het CBR kan twee tot drie maanden duren. Maak daarom ten minste vier maanden voor het
    aflopen van de geldigheid van uw rijbewijs een afspraak voor een rijbewijskeuring
  • Neem uw medisch paspoort mee, zodat alle informatie beschikbaar is
  • Draagt u een bril of heeft u oogproblemen en heeft u het afgelopen jaar geen oogkeuring laten doen? Ga eerst naar de opticien en laat een oogmeting doen en neem de uitslag daarvan mee naar de keuring
  • Heeft u recent bloed laten prikken, neem ook daarvan de uitslag mee naar het onderzoek.

Wat moet u meenemen naar de keuring?

  • Eigen verklaring (keuringsformulier) verkrijgbaar bij gemeentehuis, CBR of te downloaden via mijncbr.nl. De eigen verklaring kunt u ook direct ter plaatse (op de keuringslocatie) bij de rijbewijskeuringsarts aanschaffen. De kosten hiervoor bedragen € 33,80 (september 2018, prijswijzigingen voorbehouden)
  • potje urine
  • lijst van de medicijnen die u gebruikt
  • uw huidige rijbewijs.